Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björn Skifs nya liv som halvpensionär

Björn Skifs planerar inga större turnéer eller konserter efter pandemin. Men hoppas kunna spela in en ny skiva.
Foto: SVEN LINDWALL
Pernilla och Björn Skifs gifte sig 1988.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Björn Skifs.
Foto: SVEN LINDWALL

Björn Skifs, 74, har valts in i den svenska musikens Hall of Fame.

Hedrad efter en lång och mångfacetterad karriär upplever han att den kreativa glöden börjat falna.

– Det är inte samma glupska jag längre, säger han

Bland tidigare namn i Swedish Music Hall of Fame finns bland andra Abba, Roxette, Eva Dahlgren, Evert Taube, Ebba Grön, Jussi Björling, Ulf Lundell, Robyn, Siw Malmkvist och Kent.

Samtliga anses ha gjort ett ”stort och bestående intryck” på den svenska populärmusiken.

Nu inträder Björn Skifs tillsammans med Py Bäckman, Bathory, Lisa Nilsson och Timbuktu i den exklusiva församlingen.

– Helt fantastiskt. Det är en stor ära och väldigt hedersamt. Många knackar på porten där så det känns otroligt kul. Ett nobelt sällskap med väldigt mycket duktigt folk. Jag kan tänka mig att det är samma känsla som för spelare som får sin tröja upphissad i taket ovan hockeyrinken, säger Björn Skifs.

Hyllas för sin mångsidighet

Artisten från Vansbro i Dalarna har bjudit på 60 år av energi och skaparglädje – från 1960-talet och framåt.

Karriären sträcker sig från framgångarna med låtar som ”Hooked on A Feeling” och ”Michelangelo” till musikalen ”Spök”, showen ”Badrock” på Öland och långfilmer som ”Strul”, ”Joker” och ”Drömkåken”. Under det senaste årtiondet har han återvänt till topplistorna med det rosade albumet ”Break the Spell”.

Hall of Fame-juryn hyllar särskilt Björn Skifs för hans mångsidighet och förmåga att jobba personligt i olika genrer.

”Björn Skifs har inte många, om några, svenska gelikar i den konsten. Han tycks evig i alla aspekter”, står det i motiveringen.

”Lång och trogen tjänst”

Han gjorde själv ett försök att sammanfatta karriären med självbiografin ”Mitt liv som scengångare” som gavs ut i november förra året.

– Det är lång och trogen tjänst i alla fall. Jag har väl lyckats med en del saker och det har blivit en del genom årens lopp. Så det är kul att de tycker att jag förtjänar en plats i den illustra samlingen, säger han.

Björn Skifs förklarar att han är stolt och tacksam att han fått hålla på så länge.

– Och att jag haft en publik som har varit trogen och lyssnat på mina grejor. Jag är mest glad över det, att jag lyckats hålla mig kvar i branschen och ha haft lyckosamma stunder genom åren. Jag tror att mångsidigheten, eller min lust till olika saker, har mycket med det att göra.

Inför 2020 hade han inga längre turnéer eller föreställningar planerade. Så coronapandemin har haft liten inverkan på yrkeslivet.

– Jag hade nog tänkt ta det ganska lugnt i alla fall. Så jag ska inte klaga. Men jag ömmar för många av mina kolleger, framför allt för musiker och scenarbetare. Många har stått med ett blankt papper framför sig. Det är eländigt, säger han.

– Jag har haft att göra. Jag har ju skrivit en bok, om mig själv dessutom.

De är invalda i Swedish Music Hall of Fame

Abba, Jan Johansson, Roxette, Eva Dahlgren, The Latin Kings, Evert Taube, Ebba Grön, Nationalteatern, Cornelis Vreeswijk, Entombed, Stina Nordenstam, Monica Zetterlund, Jussi Björling, Neneh Cherry, Anders Burman, Peps Persson, Alice Babs, Ulf Lundell, Carola Häggkvist, Yngwie Malmsteen, Gullan Bornemark, Robyn, Siw Malmkvist, Karl Gerhard, Kent, Leila K, Sven-Ingvars, Owe Thörnqvist, Monica Dominique, Denniz Pop, Barbro Hörberg, Lill-Babs, Looptroop Rockers, Britt Lindeborg, Magnus Uggla, Calle Jularbo, The Cardigans, Merit Hemmingson, Ola Håkansson, Ted och Kenneth Gärdestad, Kai Gullmar, Europe, Marie Bergman, Titiyo, Doris Svensson, Broder Daniel, Pugh Rogefeldt, Lill Lindfors, Infinite Mass, Håkan Hellström, Povel Ramel, Tant Strul, Karin Dreijer, Georg Riedel, Ingela ”Pling” Forsman och Max Martin.

Invalda 2021: Lisa Nilsson, Björn Skifs, Py Bäckman, Bathory, och Timbuktu. 


Hoppas gå in i studion

Tiden som ”halvpensionär”, som han uttrycker det, är trivsam. Alltid är det något som finns att göra tillsammans med hustrun Pernilla Skifs, 56, i huset i Österhaninge.

– Man kan ta tag i saker som inte blev av förut. I jobbet har jag inga stora planer nu heller. Några turnéer i större omfattning tror jag inte att det blir. Men jag hoppas kunna hamna i studion för lite inspelningar under året. Vad det innebär vet jag inte riktigt, men det finns planer. 

Ambitionen är ett nytt album så småningom.

– Ibland tänker jag att jag borde göra en julplatta. Men då skulle jag gärna vilja ha mer originalmaterial och det skrivs ju inte så mycket jullåtar nuförtiden. Jag kan också tänka mig en mer lågmäld och personlig platta med bara ett fåtal musiker, säger Björn Skifs.

Du skriver i din självbiografi att du bränt ditt ”bästa krut”, är det så?

– Det är nog sant. Den där ivern och lusten att ge sig på nya saker, det känns som att det falnat lite. Och det är lite tråkigt att det känns så. Men naturligt. Jag trodde aldrig att den glöden skulle ta slut, men det har falnat. Med ålderns rätt blir det nog mer sparsamt framöver.

Samtidigt drömmer han och hustrun om barnbarn.

– Båda barnen är i 30-årsåldern. Så det kan vara dags tycker vi. Men jag var ju närmare 40 när jag blev pappa så jag vet ju hur det kan vara.

Juryns motivering

”Redan faktumet att ”Hooked on A Feeling” med Blue Swede blev Billboardetta i USA i april 1974 och senare en ständig exportlåt motiverar att Björn Skifs väljs in. Men det varken började eller slutar som bekant där.


I en av de mest mångsidiga karriärerna i svensk populärmusik har den trumpetspelande unge sökaren från en musikerfamilj i Västerdalarna årtionde efter årtionde visat upp en mångsidighet som alltid har respekterats oavsett från vilken vinkel man betraktat honom.


Från starten med Slam Creepers, en grupp som fick sitt genombrott med att vinna Sveriges Radios popbandstävling 1966, och framåt har han visat upp en säregen förmåga att med sin röst kliva in i låtar och texter, andras eller egna, i ofta vitt skilda genrer, och göra dem till sina högst personliga alster.


Björn Skifs har inte många, om några, svenska gelikar i den konsten. Han tycks evig i alla aspekter.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.