Björn Skifs mormor var en trollpacka

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Björn Skifs medverkar i SVT:s "Vem tror du att du är?" i kväll.
Foto: SVT

Björn Skifs mormor var en trollpacka - och en släkting anklagades för svartkonst flera gånger.

Det får den folkkära artisten veta i kvällens "Vem tror du att du är?" i SVT.

– Hon var lite grann av en trollpacka. Hon kunde hitta bortsprunget folk och trolla bort vårtor, säger Björn Skifs i programmet.

I kväll är det säsongspremiär för SVT:s "Vem tror du att du är?" där kända ansikten får en inblick i sina förfäders liv. Först ut är artisten Björn Skifs - som har en minst sagt spännande släkt.

Bland annat berättas det i programmet om hans släkting Pål, som flera gånger anklagades för att vara trollkunnig och häxmästare - bland annat ska han ha kallat fram satan ur en isvak med hjälp av svartkonst.

– Vilken historia, säger Björn Skifs när han får höra om det hela i programmet.

"Kunde hitta bortsprunget folk"

Men det tar inte slut där. Skifs mormor ska ha varit en trollpacka.

– Hon var lite grann av en trollpacka. Hon kunde hitta bortsprunget folk och trolla bort vårtor. Det tyckte jag var spännande. Men jag vet inte om jag är speciellt ockult intresserad. Men jag är öppen, säger Björn Skifs i SVT-programmet.

Stora delar av Björn Skifs gamla släkt kom från Finland, visar det sig i programmet. Och när de invandrade till Sverige sågs de ofta som trollkunniga. Björns närmare släkt gås också igenom, bland annat berättar Björn om sin mamma och pappa, och vad han ärvt efter dem.

– Jag vill gärna tro att jag har en del efter pappa, ett ganska ödmjukt drag och naturligtvis det konstnärliga draget. Efter mamma har jag nog det här att jag blir skitförbannad som en explosion och sedan är det borta, säger Skifs i programmet.

"Vem tror du att du är?" sänds 20.00 i SVT1.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.