Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björn och Bennys avslöjande om Abbas nya musik: ”Inte disko”

Abba som hel grupp igen. I juni förra året spelade de in två nya sånger. I december får vi höra dem.
Foto: ANDERS WESTIN/WESTIN PROMOTION/TT
Björn och Benny har samarbetet som musiker och låtskrivare i 52 år.
Foto: SVEN LINDWALL

Nyheten om att Abba spelat in två nya sånger ihop spreds snabbt över världen.

Låtarna får inte premiär förrän i december, men nu avslöjar Björn Ulvaeus, 73, och Benny Andersson, 71, lite om vad vi har att vänta oss.

– Det ena är en popdänga, den andra går i 6/8-delstakt och den kan man inte dansa disko till, säger de till Aftonbladet.

Supergruppen Abbas comeback kommer att tv-sändas över hela världen av amerikanska NBC och brittiska BBC. Även flera nationella tv-bolag kommer att vara inblandade i samsändningen.

Abba hyllas av andra artister

I tv-showen där Abba hyllas av artister från olika delar av världen framförs även de två nya sånger som gruppen spelade in i juni förra året.

Även Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad var med då.

Den ena sången heter "Don´t shut me down" och beskrivs som en popdänga.

Låt nummer två har titeln "I still have faith in you" är tydligen ingen rak poplåt. Möjligen en klassisk tryckare eller vals..?

– Det är inte bra att kategorisera. Det är 6/8-delstakt, så man kan inte dansa disko till den, säger Björn och Benny till Aftonbladet i samband med nypremiären på schackmusikalen "Chess" i London.

Ska uppträda som hologram

Som tidigare berättats kommer Abba-medlemmarna inte själva framföra sina låtar i tv-showen eller på den följande världsturnén.


På Abba-museet i Stockholm testades en enklare variant av digitaltekniken där besökarna får stå på scen "med" Abba.
Foto: SUVAD MRKONJIC

I stället är det en sorts digitalt framställda kopior, spöklikt avancerade hologram, som står på scenen och sjunger. Man kallar dem "abbatarer" och de ska se ut som Abba gjorde 1979.

– Det är olika teknologi. Det blir inte så att vi står på en scen i ett hörn och spelar låtar. Mer speciellt, en upplevelse, säger Benny Andersson till Aftonbladet.

Björn Ulvaeus:

– Det första ni får se är i tv-programmet i december. Jag fick mitt digitala huvud i ny version häromdagen. Det börjar bli kanonbra, men lite kusligt. Det är mycket arbete kvar att göra trots att det är ett år tills det är premiär.


Klassiska låtar i 6/8-delstakt

House of the rising sun - The Animals

Hallelujah - Leonard Cohen

If you don't know me by now - Simply Red

We are the champions - Queen

Nothing else matters - Metallica

It's a mans world - James Brown

When a man loves a woman - Michael Bolton

Hold the line - Toto

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.