Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björn och Bennys avslöjande om Abbas nya musik: ”Inte disko”

Abba som hel grupp igen. I juni förra året spelade de in två nya sånger. I december får vi höra dem.
Foto: ANDERS WESTIN/WESTIN PROMOTION/TT
Björn och Benny har samarbetet som musiker och låtskrivare i 52 år.
Foto: SVEN LINDWALL

Nyheten om att Abba spelat in två nya sånger ihop spreds snabbt över världen.

Låtarna får inte premiär förrän i december, men nu avslöjar Björn Ulvaeus, 73, och Benny Andersson, 71, lite om vad vi har att vänta oss.

– Det ena är en popdänga, den andra går i 6/8-delstakt och den kan man inte dansa disko till, säger de till Aftonbladet.

Supergruppen Abbas comeback kommer att tv-sändas över hela världen av amerikanska NBC och brittiska BBC. Även flera nationella tv-bolag kommer att vara inblandade i samsändningen.

Abba hyllas av andra artister

I tv-showen där Abba hyllas av artister från olika delar av världen framförs även de två nya sånger som gruppen spelade in i juni förra året.

Även Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad var med då.

Den ena sången heter "Don´t shut me down" och beskrivs som en popdänga.

Låt nummer två har titeln "I still have faith in you" är tydligen ingen rak poplåt. Möjligen en klassisk tryckare eller vals..?

– Det är inte bra att kategorisera. Det är 6/8-delstakt, så man kan inte dansa disko till den, säger Björn och Benny till Aftonbladet i samband med nypremiären på schackmusikalen "Chess" i London.

Ska uppträda som hologram

Som tidigare berättats kommer Abba-medlemmarna inte själva framföra sina låtar i tv-showen eller på den följande världsturnén.


På Abba-museet i Stockholm testades en enklare variant av digitaltekniken där besökarna får stå på scen "med" Abba.
Foto: SUVAD MRKONJIC

I stället är det en sorts digitalt framställda kopior, spöklikt avancerade hologram, som står på scenen och sjunger. Man kallar dem "abbatarer" och de ska se ut som Abba gjorde 1979.

– Det är olika teknologi. Det blir inte så att vi står på en scen i ett hörn och spelar låtar. Mer speciellt, en upplevelse, säger Benny Andersson till Aftonbladet.

Björn Ulvaeus:

– Det första ni får se är i tv-programmet i december. Jag fick mitt digitala huvud i ny version häromdagen. Det börjar bli kanonbra, men lite kusligt. Det är mycket arbete kvar att göra trots att det är ett år tills det är premiär.


Klassiska låtar i 6/8-delstakt

House of the rising sun - The Animals

Hallelujah - Leonard Cohen

If you don't know me by now - Simply Red

We are the champions - Queen

Nothing else matters - Metallica

It's a mans world - James Brown

When a man loves a woman - Michael Bolton

Hold the line - Toto

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.