Björn Kjellman: "Jag kan vara jättehemsk"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Skådispappa. Björn Kjellman har ibland sagt nej till jobb för sina tre barns skull. "Jag tror att jag är okej som farsa", säger han. "Jag bryr mig jävligt mycket om mina barn".
Foto: Anna-Karin Nilsson

Efter kassan på Ica häromdagen upptäckte Björn Kjellman, 50, att han hade gått ut med ett paket värmeljus utan att betala.

Han smög in och lade tillbaka ljusen, såklart.

Att vara Björn Kjellman är, om man skruvar till det, motsatsen till att vara en stor manlig svensk skådespelare.

Han dricker måttligt, har varit gift med samma kvinna i 20 år och tycker inte om att ta plats i onödan.

- De som inte är bra på att samarbeta kan göra sina soloföreställningar, men de kan inte jobba på en teater.

Han kommer på cykel, i lejongul tröja och gympadojor, och även om det var ett jävla tjat på Eric Saade om att programledaren var gammal när han var med i TV3:s nya underhållningsprogram "Att vara", så kan jag berätta att Björn Kjellman ser mycket spänstig ut.

"Priscillas weight loss-programme", förklarar han och syftar på musikalrollen han just nu gör på Göta Lejon i Stockholm.

- Jävlar vad vi kutar. Jag har 14 klädbyten i "Priscilla".

I "Att vara" gör du om dig till olika kändisar, har du gått runt och väntat på att få visa dig som imitatör?

- Nej nej, Jag kan förstå om publiken förväntar sig att det ska vara jättebra imitationer, men det var inte det mest intressanta. Det var ett sätt att komma under huden på de här människorna, för att det skulle bli bra intervjuer. I bland blev det hyfsat bra, i bland blev det nja.

Vilka blev nja?

- Kvinnor är ju svårare av naturliga orsaker. Sen ÄR jag 25 år äldre än Saade. Men det är inget jag bryr mig så mycket om. Livet är skönare i dag, det är roligare att leva när man är 50.

När du var 22, vad var jobbigt i ditt liv?

- Att min farsa var sjuk. Han fick alzheimers. Det var en jättejobbig period. Han dog 1995 och det sätter sina spår att se en människa tyna bort på det viset. Det har påverkat mig väldigt mycket, framför allt senare, säger Björn Kjellman.

- Jag har känt ett stort behov av en fadersfigur, pappa försvann för fort.

Vad hade du velat veta om livet när du var 22?

- Jag hade överhuvudtaget väldigt dålig koll på vem jag var och mognade sent när det gäller allt. Jag gjorde en massa saker som jag kan skämmas över nu, eller så kan man låta bli att skämmas.

I en punkt i nya TV3-serien står du med kändisen vid en vägg av pressklipp. Kändisar som intervjuar kändisar och förfasas över rubriker, är det inte väldigt... inställsamt?

- Jag kan förstå vad du menar men vi har väl också rätt att hålla på så? Det finns något med rubriksättning som i bland tenderar att komma långt bort från det som den faktiska artikeln handlar om. Olika kändisar är olika rustade för detta.

Att du själv inte precis varit rubrikernas man, beror det på att det inte funnits skandaler, eller att vi inte har förstått?

- Ni har absolut inte förstått, haha. Jag har gjort mina skandaler en bit ifrån, flinar Kjellman som inte ämnar bjuda på något exempel i dag heller, konstaterar bara apropå "helylle"-stämpeln:

- Jag kan vara jättehemsk. Jag kan bli våldsamt arg, skälla ut människor och vara vidrig. Sen skäms jag ihjäl förstås...

Och förresten, en rubrik glömmer han aldrig.

- Usch, det är så pinsamt. Inget som någon har lagt märke till ens, men för mig var det oerhört jobbigt. Jag blev intervjuad av Kamratposten och det kändes så snällt att jag bara pratade på. Sen såldes artikeln till Aftonbladet och rubriken blev "Det är bara B-kändisar som är med i Robinson... såsom typ blablabla".

Du hade ett namn? Vilket?

- Det kommer jag inte ihåg...

Haha, klart du gör.

- Ja, klart jag gör, men jag ORKAR inte att det ska stå i tidningen igen, duckar skådespelaren och fortsätter:

- Jag kan gärna stöta mig med en sådan som Jimmie Åkesson, människor som kan ta det, men inte med folk som inte har förtjänat det. Kanske för att jag är känslig själv.

Dessutom har han efter 30 år på scen kommit fram till att ödmjukhet inte bara funkar, det är nödvändigt.

- Jag avskyr när man ska etikettera yrket som självupptagna jävlar, det är ett yrke där vi måste samarbeta. Lika väl som att kunna ta plats, måste man lämna plats.

- Jag tycker inte om att vara "kändis", men jag tycker om att vara skådespelare och stå på scen, och det går att kombinera. Det är inte så väldigt farligt när det kommer fram folk på stan, men det blir problematiskt när man är med familjen, säger Björn Kjellman som har varit gift med Kajsa sen "fotbollssommaren 1994" (tipset: "man måste stå ut med de tråkiga dagarna också") och har tre barn, 18, 15 och 12 år.

- Jag tror att jag är okej som farsa, säger han. Jag bryr mig jävligt mycket om mina barn. Sen är jag som en oljeplattformsjobbare som kan jobba så intensivt att jag fullständigt förtränger dem i perioder. Men de är vana vid att jag är hemma när de kommer från skolan.

Har du sagt nej till jobb för barnens skull?

- Ja, det har jag, jag jobbade inte så mycket på teatern i småbarnsåren som jag hade velat, för att det tog för mycket tid.

Pelle Svanslös, Fasadklättraren, Evas Adam eller schlagernörden.

Jag frågar vilken rollkaraktär folk mest känner honom som och Björn Kjellman svarar, halvt på skämt:

- Zingo, haha. Sen får jag höra att jag var jävligt bra i Micke Nyqvists och Jonas Karlssons roller också...

- Jag har aldrig varit en stor karriärplanerare, mer naiv "jag är ju så bra så det ska nog gå bra". Nu är första gången jag har en agent, när jag började var det samma sak som att han en hallick, säger han och spärrar upp ögonen när han ser SVT:s tv-tablå rulla på en av kaféets apparater: "Homosexuella städar också".

- Herregud! Vad är detta?!

Jag frågar om det stämmer att folk tror att han är bög efter "Torka aldrig tårar utan handskar".

- Det har de trott långt tidigare.

- Jag har ju spelat så många bögar och transor, mitt första jobb efter Scenskolan var i höga klackar. Det har alltid kommit lätt för mig, både att spela bög och kvinna. Det handlar nog dels om att jag har varit nyfiken på att prova gränsen för min egen sexualitet, dels att jag inte tycker att det är besvärligt. Många manliga skådespelare har svårt att göra de rollerna eftersom det tar ifrån dem deras bild om att det är riktiga män. Jag har aldrig känt mig som en riktig man, därför är okej att inte vara det.

Har du haft egna bisexuella erfarenheter?

- Det skulle du vilja veta? Okej. Varken ja eller nej på den frågan.

Förstod du vilken braksuccé det skulle bli med "Torka aldrig tårar"?

- Nej, att den skulle omfamnas så stort av hela svenska folket, var jävligt förvånande. Det är ju ett väldigt laddat ämne, det hade kunnat bli "det där orkar jag inte ta till mig". Men att Jonas Gardell kunde berätta om en tid i vår historia som inte blivit berättad, var väldigt viktigt. Jag hade själv vänner som dog under åttiotalet.

Vilka andra kändisar umgås du med?

- Måns och Hannes är ju mina kompisar, och Rikard Wolff som jag gick Scenskolan med. Och Gunilla Röör.

Vad gör du, Måns och Hannes när ni ses?

- Dricker drinkar, säger Björn Kjellman, men tillägger snabbt:

- Det var längesen jag blev full. Suget efter alkohol har tagit slut, jag har ingen beroendegen alls, jag blir trött innan jag blir full. När jag fyllerökte och satte cigaretten fel och brände upp hakan, det är ett tag sen nu.

Säg att ni pratar om en uppföljare till "Adam och Eva" också!

- Haha, ja, vi har pratat om det, absolut. Det skulle vara jätteroligt. Nu har det gått så lång tid att det inte skulle vara för att mjölka något ur en succé, utan för att se hur det gick. Äktenskap och alla turer i ett äktenskap, det är alltid intressant att prata om.

Klart det är!

Om ni läser detta Herngren och Holm: "Adam och Eva - 16 år senare".

Ni MÅSTE bara göra den.

Vill nöja sig

Namn: John Björn Sture Kjellman.

Född: 4 juni 1963 i skånska Östra Grevie.

Bor: Lägenhet på Reimersholme i Stockholm.

Familj: Gift med Kajsa Aronsson, designer, med vilken han har tre barn, 18, 15 och 12 år gamla.

Aktuell: Med lördagsunderhållningen "Att vara" i TV3 och musikalen "Priscilla" på Göta Lejon i Stockholm.

Läser: "Game of Thrones" på engelska och Alice Munro.

Ser på: "Breaking bad" och laddar för "House of Cards".

Lyssnar på: Country.

Drömmer om: "Att vara nöjd".

Björn Kjellman om...

...att ta kritik:

''Jag har bara tagit illa vid mig en gång, när jag var 20 och gick på Scenskolan och det stod 'Björn Kjellman är nog begåvad, men tråkig i längden'. Den satt."

...vilken kändis som reagerade kraftigast i "Att vara":

''Det får du nästan fråga Plura, men han fick stora ögon när han såg sig själv."

Citatet

"Jag är livrädd att jag ska vara pissdålig."

Björn Kjellman om första samarbetet med Jonas Gardell, "En komikers uppväxt", 1991.

Så var mötet

Den höstiga tröjan är köpt på H&M, men som sydd för Björn Kjellman.

Den är Björn Kjellman.

För ja, han är precis så där bredstickad och varm som man tror.

Nästan irriterande.

- Är jag så svår att intervjua som de säger? frågar han.

- Nädå, lätt som en plätt, säger jag.

Det är lite ljug.

För att vara känd som väldigt privat var han oväntat öppen även om han passar sig för att trampa på tår.

Å andra sidan vill man inte trampa på Björn Kjellman heller.

Man vill strunta i intervju, dricka kaffe och snacka schlager i stället.

Äh!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.