Björn Hellberg: ”Jag var tvungen att säga nej till begravningen”

Vännerna hade känt varandra i nästan 50 år.
Foto: ROGER TILLBERG / FAMEFLYNET SWEDEN STELLA PICTURES
Här i Slaget om Sverige".
Foto: ANNIKA AF KLERCKER
Det var hemma i Laholm, på väg till ett jobb, som profilen ramlade.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Nu väntar återhämtning för Björn Hellberg.
Foto: LASSE SVENSSON

Plötsligt ramlande Björn Hellberg under en promenad.

Då skadade han axeln så illa att han nu missar begravningen av sin bästa vän och kollega Ingvar Oldsberg.

– Jag ramlade med en väldig fart där och slog i, och armen är blåsvart och kan inte röra sig en millimeter, säger Hellberg som nu får minnas de fina stunderna utanför ceremonin som på onsdagen hålls för den närmaste kretsen.

– Jag var tvungen att säga nej till begravningen, vilket är väldigt beklagligt.

Journalisten och författaren Björn Hellberg är i sorg. I februari gick bästa vännen och parhästen sedan 50 år tillbaka, Ingvar Oldsberg, bort hastigt efter en kort tids sjukdom.

Samtidigt föll han för ett par veckor sedan snubblade han och skadade i fallet sin axel illa. Det gör att han nu missar begravningen av Oldsberg som förs till sista vilan på onsdagen.

– Det är trist, jag har försökt att åka, men det finns inga möjligheter. Jag har talat med Ingvars anhöriga, men jag kan inte komma in i en bil ens en gång, berättar profilen.

Det var efter att han fått solen i ögonen som Hellberg snubblade på en kabel som låg på en trottoar 

– Det är illa. Armen var helt blå- och svartslagen, och axeln. Den hoppade ur led först och det är väl återställt nu, men jag kan inte röra armen. Och så är det en så banal olycka, men det är många som drabbas av fallolyckor.

”Det har varit tung hela tiden”

Profilen kunde skydda ansiktet i fallet och bedömningen är att Björn Hellberg ska vara återställd om ungefär fyra veckor. 

– Jag hade tur att jag lyckades undvika skador i huvudet och i övrigt, säger han.

Att inte få ta farväl som önskat känns tungt och tiden efter beskedet har varit svår. 

– Att inte vara med på den, det känns oavslutat på något sätt, det är märkligt att man inte kan vara med och ta avsked. Men man får i stället minnas alla de trevliga stunder vi hade ihop, säger Hellberg.

Bland annat har de lett SVT:s ”På spåret” tillsammans.
Foto: LARSERIC LINDEN

För Björn Hellberg har det varit svårt att ta in att vännen gått bort. 

– Det har varit tungt hela tiden. Det har varit som att man inte har förstått det. Det var den 10:e han gick bort, och nu, ett par veckor senare känns det nästan svårare att fatta det än när jag fick beskedet att han avlidit. På något vis var jag förberedd på det, men det är först nu det börjar komma in i medvetandet att Ingvar inte finns längre. Man kan inte längre lyfta en telefon och ringa honom. Inga mera hyss, inga mer planläggningar av projekt. Det känns väldigt konstigt och tomt, säger Björn Hellberg.

Tillsammans hade duon, som bland annat gjorde ”På spåret” tillsammans, ett alldeles speciellt band. 

– Min fru och jag har varit gifta i 43 år och jag har varit ihop med Oldsberg längre. Det har varit som en familjemedlem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.