Björkman: "Hamrén är en tom pratbubbla"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

”Sverige” har verkligen varit ett innehållsrikt magasin.

En halvtimme tillbakablickar var ett rent nöje.

Höjdpunkter och tillbakablickar, det är det i många program så här års. Genom att återanvända gamla inslag får man ihop ytterligare ett avsnitt, även om det inte riktigt är värt det.

Men detta gäller inte vårens sista avsnitt av kulturmagasinet ”Sverige”, som var det mest laddade man kan tänka sig.

”Sverige” startade för ett tiotal år sedan som ett magasin där kulturen i hela Sverige skulle speglas. Första modellen med fasta kulturreportrar på olika platser, det fungerade inte. Men när man efter några år gjorde Malmö till bas och lät en liten redaktion ta hem reportage och bygga ett veckomagasin, då hittade man formen.

”Sverige” gjorde inget väsen av sig, men med en stark programprofil växte magasinets publik, särskilt när det fick plats på tidig lördagskväll i ettan.

En stor del i framgången har programledaren Ann-Marie Rauer och hennes intervjuer med en aktuell gäst varje vecka. Jag och andra har tidigare hyllat henne för hennes lyhörda sätt att samtala med olika personer.

När ”Sverige” nu visade korta klipp ur vårens intervjuer, så blev jag ännu mer imponerad. Det var ett pärlband av intressanta, överraskande och ibland roliga svar.

Och svaren kom från alla sorters kulturprofiler. Från Marie-Louise Ekman till Barbro Lindgren, från Jill Johnson till Laleh, från Ingvar Carlsson till Jan Scherman…

Mycket underhållande.

Erik Hamrén är förbundskapten och en av pamparna i svensk fotboll. Därför har kritiken varit hård mot att SVT ”anställt” Hamrén som expert i studion under VM:s gruppspel. Men den kritiken verkar inte SVT-sporten förstå.

SVT tyckte väl att de gjorde ett kap när de fick Hamrén. Varför? Har ingen hört honom hålla presskonferens? Har han knivskarpa analyser? Gör han överraskande uttalande? Är han känd för sina eleganta formuleringar?

Nej han är tom pratbubbla på två ben.

I SVT:s rätt bleka VM-studio är han en ren belastning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.