Birgitta levde som narkoman och hennes barn blev hämtat av socialtjänsten.Birgitta levde som narkoman och hennes barn blev hämtat av socialtjänsten.
Birgitta levde som narkoman och hennes barn blev hämtat av socialtjänsten.
I SVT:s nya satsning "Gatans kör", ska operasångaren Rickard Söderberg få ihop en kör med människor som lever i hemlöshet eller har haft missbrukarproblematik.I SVT:s nya satsning "Gatans kör", ska operasångaren Rickard Söderberg få ihop en kör med människor som lever i hemlöshet eller har haft missbrukarproblematik.
I SVT:s nya satsning "Gatans kör", ska operasångaren Rickard Söderberg få ihop en kör med människor som lever i hemlöshet eller har haft missbrukarproblematik.

Birgittas starka öde i SVT:s "Gatans kör"

Publicerad

Birgitta levde som narkoman och hennes barn blev hämtat av socialtjänsten.

I SVT:s "Gatans kör" berättar hon om sitt hårda livsöde - och får chans att sjunga i kör.

– Det kom en tid i mitt liv då jag insåg att "jag vill inte hålla på med det här", säger hon i programmet.

I SVT:s nya satsning "Gatans kör", ska operasångaren Rickard Söderberg få ihop en kör med människor som lever i hemlöshet eller har haft missbrukarproblematik.

En av dem som söker sig till kören är Birgitta, 66.

I programmet berättar hon om sitt svåra liv med misshandel och missbruk både i uppväxten och sitt vuxna liv.

– Det var kaos i vår familj, mycket slagsmål och polisingripande. I det helvetet växte vi upp, fyra barn.

Hon berättar om et minne från uppväxten, då hon kom hem och hennes föräldrar var fulla. Hon hittade sin mamma på golvet vid familjens piano, medan pappan stod och sparkade.

– Hon blöder, och tänderna ramlar ut. Jag blev så jävla rädd, och tänkte att nu dödar han henne, berättar Birgitta i programmet.

 

Berättar i "Gatornas kör"

 

Familjen fick ingen hjälp av myndigheterna, och när hon var tio år gick hon till sjuksköterskan och bad om att få flytta hemifrån.

Bara 13 år gammal började hon dricka alkohol, och gick snabbt över till hasch och tyngre droger.

– Jag fastnade. Jag trodde aldrig det som barn, att jag hade den här beroendegenen, att jag skulle fastna i så många år som jag gjorde.

När Birgitta var 19 år hade hon precis börjat ta droger med sprutor, och träffade sin man - som precis släppts ut från fängelset. Tillsammans fick paret ett barn, men de var inte drogfria.

– Jag födde henne på Huddinge sjukhus, och det var en lycka, men vi var inte drogfria. Och ingen av oss hade jobb, och vi drack varje dag, säger Birgitta i "Gatans kök".

 

Barnet blev hämtat

 

Det gick så långt att socialtjänsten kom och hämtade deras barn, för att de inte kunde ta hand om henne.

Efter en tid insåg Birgitta att hon ville komma loss från drogberoendet.

– Det kom en tid i mitt liv då jag insåg att "jag vill inte hålla på med det här".

Efter att ha gått igenom avgiftning får Birgitta en lägenhet, medan hon går på behandling mot sitt missbruk. Hon vill då vara ärlig med sina grannar - och presenterar sig själv för alla i huset.

– "Jag heter Birgitta och jag är narkoman, men jag försöker sluta", de blev alldeles chockade, säger hon i programmet.

Nu tar Birgitta chansen att förverkliga en av sina livsdrömmar, och är med och sjunger i kören i "Gatans kör".

– Sedan jag var liten flicka har jag velat sjunga i kör, men jag har aldrig vågat, säger Birgitta i "Gatans kör".

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag