Birgitta Ulfsson är död – blev 89 år

Birgitta Ulfsson är död. Här är hon tillsammans med Iwar Wiklander.
Foto: OLLE SPORRONG

Skådespelaren Birgitta Ulfsson är död, meddelar hennes anhöriga till Hufvudstadsbladet.

Hon blev känd för sina roller i ”Rederiet”, ”Mumintrollet” och ”Söndagsbarn”. 

Birgitta Ulfsson blev 89 år. 

Den finlandssvenska skådespelaren och teaterregissören Birgitta Ulfsson har avlidit, rapporterar Hufvudstadsbladet. Birgitta Ulfsson föddes i Helsingfors den 1 juli 1928 och inledde sin karriär på Svenska Teatern i Helsingfors. Hon blev senare en känd profil på Lilla Teatern, som ligger i samma stad.

I Sverige är hon framför allt känd från den klassiska tv-serien "Mumintrollet", som baseras på Tove Janssons böcker. I "Mumintrollet" gjorde Birgitta Ulfsson karaktären Muminmamman vilket betydde att hon spelade mamma till sin egen man – Lasse Pöysti – som spelade Mumintrollet.


LÄS MER: Brost avslöjar stora Rederiet-hemligheten


Birgitta Ulfsson har spelat i flera svenska teateruppsättningar på Dramaten och Folkteatern i Göteborg, men hon är också känd från den klassiska såpoperan "Rederiet", som sändes på SVT mellan 1992–2002, där hon gjorde färjan Frejas röst. Hon har också spelat i "Söndagsbarn".

Birgitta Ulfsson fick Gösta Ekman-stipendiet

Birgitta Ulfsson har också medverkat i ett drygt tiotal filmer. Bland annat har hon spelat i "Beck – mannen utan ansikte", "Picassos äventyr" och "Berget på månens baksida".

Mellan 1952 och 1984 var Birgitta Ulfsson gift med Lasse Pöysti. Paret fick två söner och den ena, Tom Pöysti, arbetar också som skådespelare. Äktenskapet slutade i skilsmässa. Mellan 2007 och fram till sin död var Birgitta Ulfsson gift med skådespelaren Iwar WIklander. Paret var bosatta i Göteborg.


LÄS MER: Det hände efter "Hundraåringen" 


Birgitta Ulfsson har tilldelats Pro Finlandia-medaljen (1973), Karl Gerhards hederspris (1979) och Gösta Ekman-stipendiet (2015).

Birgitta Ulfsson blev 89 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.