Birgit Rosengren uppmärksammades återigen när hon 92 år gammal intervjuades i SVT:s program "Det goda samtalet". Foto: Privat
Birgit Rosengren uppmärksammades återigen när hon 92 år gammal intervjuades i SVT:s program "Det goda samtalet". Foto: Privat

Birgit Rosengren död

Publicerad
Uppdaterad
Den kända filmskådespelerskan Birgit Rosengren avled på torsdagsmorgonen.
Hon dog i sviterna av en fraktur.
- Hon var min närmsta vän, jag kommer sakna henne fruktansvärt mycket, säger hennes dotter Carina Ahrle till Expressen.se.
Birgit Rosengren blev 98 år.
Birgit Rosengren medverkade i flera filmer på 1930- och 40-talet. Den folkkära skådespelerskan är väldigt känd bland den äldre generationen i Sverige.
När Expressen.se ringer upp hennes dotter Carina Ahrle berättar hon att Birgit Rosengren avled i sviterna av en fraktur som inte ville läka. Familjen fanns vid Birgits sida när hon somnade in.
Flera personer som Expressen.se pratat med beskriver Birgit Rosengren som positiv och glad ända till slutet av hennes långa liv.
- Hon var en innerligt glad människa och älskad av alla. Jag kommer sakna henne fruktansvärt mycket, säger dottern Carina Ahrle.

Räknat med att komma

Birgit Rosengren hade flera vänner ur den svenska artisteliten. Kapellmästaren och musikern Göte Wilhelmsson blir ledsen när han får beskedet att hans vän gått bort.
- Jag har varit på hennes födelsedagsfester sedan hon fyllde 90 och jag hade räknat med att komma även i år, gud vad tråkigt, säger han.
Wilhelmsson berättar att Birgit Rosengren gärna pratade om sina barn som hon var väldigt stolt över.
- Det var en så ljuvlig människa med så gott humör, jag kan inte fatta att hon var på så gott humör trots att hon satt i rullstol sedan länge, säger han.

"En underbar kvinna"

Sångaren Lasse Lönndahl är en annan av Birgit Rosengrens vänner som brukade uppvakta henne på hennes födelsedag. Han säger att han kommer tända ett ljus för sin vän.
- Det var en underbar kvinna, vi hade oerhört roligt tillsammans, säger han till Expressen.se.
- Jag minns speciellt hennes vackra leende och hennes positivitet. Hon var folkkär med all rätt, hon hade charm och utstrålning, det kan man inte fejka.
Birgit Rosengren inledde sin karriär på Dramatens elevskola och filmdebuterade 1934 i Schamyl Baumans "Flickorna från Gamla stan".

Upp och ner

Efter att ha gjort ett flertal filmer drabbades hon av polio och tvingades till ett längre uppehåll.
- Jag var 32 år då, och det var mycket svårare. Det var det. Men sedan går det vidare. Jodå, det gick så småningom, fast väldigt mycket upp och ner, sa Rosengren själv i en intervju med Svenska Dagbladet inför hennes 98-årsdag.
Birgit Rosengren var först gift med den framgångsrike skådespelaren och regissören Elof Ahrle - som hon gjorde flera filmer tillsammans med - och sedan med skådespelaren Eric Gustafson.
Efter att ha blivit änka för andra gången flyttade hon till ett äldreboende i Bromma i Stockholm.
Birgit Rosengren uppmärksammades återigen när hon 92 år gammal intervjuades i SVT:s program "Det goda samtalet".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag