Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bingo Rimér misstänks för bokföringsbrott

Bingo Rimér är mest känd som fotograf men har startat flera bolag.
Foto: IBL
Själv ställer an sig frågande till misstanken.
Foto: ANNA HÃ¥LLAMS / EXPRESSEN / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN
Han har barn tillsammans med Katrin Zytomierska.
Foto: SVEN LINDWALL
Mark Safaryan företräder Bingo Rimér i fallet.
Foto: Privat

Fotografen och entreprenören Bingo Rimér misstänks för bokföringsbrott.

Misstankarna gäller en nu mera nedlagd sajt. 

Själv säger Rimér att han inte haft någon ekonomisk insyn i bolaget och att han endast fungerat som ansiktet utåt.

– Jag har fullt upp med att ha hand om mina bolag, mina barn och min familj. Och så ska jag ödsla tid på att reda ut någonting som inte har med mig att göra, säger han om misstankarna. 

Det var 2017 som Bingo Rimér, 46, var med och startade sajten Vinst.se, en så kallad cashback-sajt där besökarna ska lockas vidare till spelsajter samtidigt som de erbjuds att få en viss procent av sina förluster betalda av sajten. 

Succén uteblev dock och efter att Bingo Rimér lämnade bolaget i oktober 2019 gick bolaget i juni 2020 i konkurs. 

Nu ligger en anmälan misstänkt bokföringsbrott på Ekobrottsmyndighetens bord. Anledningen är att bolaget inte ska ha redovisat något bokslut för perioden 1 januari 2018 till 31 december 2019.

Förnekar brott

Bingo Rimérs advokat Mark Safaryan ställer sig oförstående till anklagelserna.

– Min klient förnekar brott. Han har inte haft någon betydande roll i den här verksamheten, han har endast varit suppleant under en kortare period. Han har varken haft insyn eller ansvar. 

Safaryan uppger att Ekobrottsmyndigheten anser att Bingo Rimér är bolagets faktiska företrädare, men både han och Rimér själv är undrande till varför han skulle ställas som ansvarig.

– Jag startade mitt första bolag 97. Jag har aldrig konkursat eller misskött något bolag, det är oerhört viktigt för mig. Det är därför jag inte kan förstå... Jag antar att de kopplar mig till bolaget för att jag är ansiktet utåt, säger Rimér.

Hur reagerade du när du blev varse de här misstankarna?

– Jag tycker att det är jättetråkigt och olyckligt. Det är klart att man blir både ledsen och förvånad. Jag har ju inte haft något sådant juridiskt ansvar.

Du hade aldrig insyn i bokföringen?

– Nej ingenting, nej nej nej. Så utifrån det perspektivet så känner jag mig väldigt lugn. Men samtidigt så vill man inte vara förknippad med den här typen av situation.

Bingo Rimér kommer den närmaste tiden kallas in på förhör hos Ekobrottsmyndigheten.

”Kan mycket väl bli ansvarig”

Från Ekobrottsmyndighetens håll kan man inte kommentera det specifika fallet, men betonar att man i rollen som suppleant inte per automatik kan fråntas allt eventuellt ansvar.

– Man kan mycket väl bli ansvarig som suppleant, det handlar ju om vad vår utredning visar. Man börjar oftast med den formelle styrelseledamoten och sedan går man vidare i hierarkin, till suppleanten i nästa fall. Även någon som inte har en formell roll i bolaget kan anses ansvarig för bokföringen, till exempel en så kallad faktisk företrädare. säger Henrik Lundin, strategisk ekorevisor på Ekobrottsmyndigheten.

Inblandad i fall med GW Person och SVT-huset

Bingo Rimér har det senaste året även varit inblandad i två andra uppmärksammade fall. I samband med Musikhjälpen 2020 ville Rimér sälja en tavla med Leif GW Persson som motiv, varpå kriminalprofessorn menade att det var varumärkesintrång och därför velat få tavlan förstörd.  Något som ännu inte skett.

I våras greps också Rimér av polis när han tog sig in i SVT-huset, något som kan ses som ett brott mot skyddslagen. Själv menar han att han inte visste om att det räknades som ett skyddsobjekt och väntar ännu på att på att bli inkallad till förhör i ärendet.

– Om du är en glad och positivt person så kan konsekvensen av det ibland vara att du agerar lite naivt och ogenomtänkt, och det kan ju så klart få konsekvenser. Man är ju positiv. Man tänker att: ”Jag hoppar in här. Vilken fin plats på SVT. Här kan jag sitta i solen”. Men det resulterade ju att jag inte förstod att jag klättrade in i ett skyddsområde. Så det var ju en direkt konsekvens av det, säger han.

Bingo Rimér har tidigare berättat om sin diagnos.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.