Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bingo Rimér gripen av polis i SVT-huset – hittade inte ut

Bingo Rimér gick vilse – togs av polis i SVT-huset
Tv-husets entré vid Gärdet i Stockholm.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Bingo Rimér gick vilse efter att ha sökt skydd från vinden.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Bingo Rimér, 45, förvillade sig in i SVT-husets personalrestaurang och kunde sedan inte hitta ut.

Eftersom byggnaden är ett skyddsobjekt stoppades han av vakter – för att sedan bli omhändertagen av polis.

Nu riskerar fotografen i värsta fall fängelse för brott mot skyddslagen.

– Det är absurt, dels att det är så otroligt dåligt skyltat, dels att det är så enkelt att knalla in bland alla SVT-anställda, säger han till Expressen.

Dramat utspelade sig efter att Bingo Rimér spelat in det senaste avsnittet av ”Relationspodden 2.0” tillsammans med Katrin Zytomierska, 43.

Han befann sig utomhus i trakterna kring SVT-huset vid Gärdet i Stockholm. Eftersom det blåste sökte han lä i ett hörn inne på byggnadens bakgård.

– Sedan när jag är klar ska jag gå ut därifrån och då tänkte jag att jag går runt huset. Men då fanns det ingen utgång, säger Bingo Rimér i podden.

– Så jag gick in på en restaurang och tänkte ”men Gud, är det en restaurang här”. Då kom jag in på SVT:s personalrestaurang och då kunde jag inte hitta ut ur huset så jag frågade en väktare.

SVT: ”Överträdelse av skyddslagen”

För Expressen berättar Bingo Rimér att väktaren var vänlig och följde honom mot utgången. När Bingo berättade hur han kommit in i huset reagerade väktaren.

– Han tittade på mig: ”Vad, menar du?”. Han blev stressad, menar han.

Väktaren tillkallade byggnadens skyddsvakter, enligt Bingo Rimér. De dök upp och meddelade att han var gripen för att ha gått in på ett skyddsområde.

– De var oresonliga. Jag försökte förklara men de ville inte lyssna. Så jag var gripen och sedan kom polisen och jag fick ringa min advokat för att få klarhet.

SVT:s presschef Camilla Hagert bekräftar händelsen:

– Vi kommenterar generellt inga säkerhetsärenden. Vi kan bara bekräfta att en person olovligen tog sig in på SVT:s område och att vi följde våra säkerhetsrutiner för detta. Vi har polisanmält händelsen då det är en överträdelse av skyddslagen eftersom SVT är ett skyddsobjekt, säger hon.

Kritiserar skyltningen

Både Bingo Rimér och hans advokat Mark Safaryan är kritiska till att skyltarna som markerar att det rör sig om ett skyddsobjekt knappt syns, som man menar.

– Han vidgår det faktiska händelseförloppet, men förnekar brott eftersom det varit omöjligt för honom att upptäcka att området är ett skyddsobjekt. Vi har tagit del av fotografier från platsen. Sakförhållandena på platsen är sådana att det inte går att upptäcka varningsskyltarna, säger advokaten.

Bingo Rimér är nu kallad till förhör hos polisen. Brottet han kan ha gjort sig skyldig till är obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Det har fängelse i straffskalan.

Mark Safaryan tror att det kommer bli rättegång.

– Jag välkomnar det, för jag tycker inte att jag har gjort fel överhuvudtaget. Man måste ju kunna förstå och se de här skyltarna. Men det är ju inte uppmärkt för fem öre. Det är helt absurt att man bara kan skutta in på SVT, säger Bingo Rimér.

Han påpekar samtidigt att han inte har några synpunkter på vakterna eller polisens agerande.

– Personalen gjorde ett bra jobb och jag fick ett korrekt bemötande.

Tommy Körbergs rädsla: ”Min tid på jorden är utmätt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.