Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bingo-Lottas ålderspepp: Jag är frisk, kry – och kär

Se tv-kalendern i Expressen varje dag fram till julafton och få koll på vilka julfilmer som är värda att titta på.
Lotta Engberg leder Bingolottos Uppesittarkväll i TV4 tillsammans med Stefan Odelberg.
Foto: Mathias Otterberg / TV4
Lotta Engberg och Mikael ”Soldoktorn” Sandström flyttade ihop våren 2021. De bor sedan dess i villan i Mölnlycke, nära skog och promenadvägar.
Foto: HENRIK JANSSON
”Ju mer vi är tillsammans desto mer växer vi hop” säger Lotta Engberg om relationen till kärleken Mikael Sandström.
Foto: HENRIK JANSSON

Lotta Engberg fyller 60 i mars – men åldersnoja, nej det har hon verkligen inte:

– Jag är frisk och kry och kär. Det finns inte plats för negativa tankar om åldrandet.

Samborelationen frodas. Att bli ihop med Mikael Sandström var inte direkt någon nitlott, konstaterar hon.

När Lotta är med och leder Bingolottos ”Uppesittarkväll” i TV4 lagar han julmat hemma i Mölnlycke. 

Julafton firar paret på tu man hand. 

Lotta Engberg berättar att många har stoppat henne på gatan den senaste tiden, för att försäkra sig om att ”Du är väl med på uppesittarkvällen?”. 

Det har aldrig hänt förut konstaterar hon, trots att det är åttonde gången hon är programledare för Bingolottos populära program i TV4 dan före dopparedan.

Kanske är längtan efter en gemensam lägereld extra stark i år.

– Det har blivit en tradition, en slags förfest och uppstart inför julafton. Det är en mysfaktor även för mig och det hade känts jättekonstigt att sitta hemma, säger Lotta Engberg.

Från halv åtta till kvart över tolv leder hon kvällen tillsammans med Stefan Odelberg – och ett digert program väntar. Rimstuga med Keyyo, Olof Wretling och Jan Rippe och en rad artister som Måns Zelmerlöw och Carola Häggkvist, Sanna Nielsen, Rickard Söderberg och Helen Sjöholm.

”Inget måste vara perfekt”

– Kvällen är lång, men den är lugn och skön, mjuk och varm. Ingen stress. Jag går bara in i den sköna ”mooden”, det måste jag verkligen säga. Det är direktsändning, men inget måste egentligen vara perfekt, det är det som gör att det blir perfekt, säger Lotta.

Kärleken och sambon Mikael Sandström kommer inte att vara med i studion under uppesittarkvällen. 

– Nej, han ska vara hemma och förbereda julmaten, förklarar Lotta.

Paret har bott tillsammans i villan i Mölnlycke sedan i mars 2021. Huset, som de köpte efter bara ha varit ihop några månader, ligger på en skogstomt nära promenadstigar och badsjöar.

När de bestämde sig för sambolivet fanns utmaningar, konstaterade de då. 

– Det fanns så mycket saker som kändes bra, men tänk om det skulle bli dåligt. Det gäller att ta bort det där ”tänk om”. Att bara våga göra det, förklarade Lotta när de bott i huset ett par månader.

Mikael hade sina funderingar:

– Tänk om det dyker upp drag som jag inte gillar. Vad gör jag då? Man kan inte förutse varenda sväng på livets väg. Det går inte. Men jag är ju läkare och vill ha total kontroll överallt.

”Mikael var ingen nitlott”

Nu, cirka ett år och nio månader senare, kan Lotta konstatera att allt har gått bra.

– Vi stormtrivs. Ju mer tid vi tillbringar tillsammans, desto mer växer vi ihop. Att bli ihop med Mikael var ingen nitlott.

I år firar paret jul på tu man hand, utan barn och barnbarn.

– Men min yngsta dotter som är sjuksköterska jobbar och dyker upp sent på kvällen och sover över. 

Det där med julmaten är viktigt. Häromdagen tillverkades köttbullarna, ”som inte blev helt runda, mer som biffar”.  

– Även om det bara är vi två gjorde vi för två veckor sedan en lista på vad vi ska äta. Det blir klassiska julrätter. Det gäller bara att inte köpa hem för mycket.

För att vila efter höstens arbete och inför jul och nyår åkte Lotta och Mikael på en restresa till Kap Verde i november.

Laddade batterierna på Kap Verde

– Vi behövde ladda batterierna båda två. Jag var ledig från Bingolotto och tjopp, tjopp, så bokade vi, och kom till 28-gradig värme efter att ha lämnat regn och trök hemma. 

Julhelgen innebär några dagars ledighet för Lotta, sedan är det dags igen att förbereda nästa stora Bingolotto-sändning. Nyårskvällen, som hon också programleder ihop med Stefan Odelberg och nyårsvärdarna Daniel Norberg och Sarah Dawn Finer.

Men något firande utanför tv-studion finns inte med i planerna.

– Mikael är inte med i studion på nyår heller. Och efteråt kommer jag bara att åka direkt hem och sova.

Sedan drar det snart i gång med jobb igen. Sjunde januari startar ”Bingolotto” som framöver ska gå på lördagar i TV4-gruppens kanal Sjuan. Mikael Sandström släpper sin första bok ”Sånt är livet – berättelser från akuten” i mars.

Fyller 60 i mars: ”Fy fan!”

För Lotta innebär 2023 också ett jubileumsår. Hon fyller 60 den 5 mars.

– Ja, jag ska fylla år. Fy fan! Ja, alltså jag har inget emot att bli 60, tvärtom. Däremot har det gått upp för mig att jag måste planera någonting, för att fira. Men jag vet ännu inte vad jag vill hitta på.

Som sagt, att bli äldre är inget som bekymrar henne. Åldersnoja, vad är det?

– Jag var ute och gick med min pappa i skogen och vi pratade om ålder. Han blir 92 till sommaren. Han uttryckte det så fint. Åldrande, det innebär att man inte längre behöver ha så mycket för väntningar på sig själv, vilket är skönt. När man är 20 har man så mycket förväntningar på livet och omgivningen. Här och nu har det lugnat ner sig. Man blir mer harmonisk när man blir äldre.

Men många oroar sig också för att åldras. Har du aldrig några dystra funderingar?

– Jag tänker inte på åldrandet på det sättet. Jag är ju frisk och kry och kär. Då finns inte plats för några negativa tankar.

Om ni är så kära, ska inte du och Mikael gifta er snart?

– Nej! Vi trivs jättebra med att leva i synd.

Parets knep för sin kärlek.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.