Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bingo i rutan blev vinstlott för TV4

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lasse Kronér tog över som programledare för "Bingolotto" när Leif "Loket" Olsson slutade.
Foto: Åke Thim

"Bingolotto" fyller 20 - det firas med en jubileumssändning på torsdagen. 

Expressen berättar historien om tv-programmet som ingen först trodde på, men som kom att spela en viktig roll för TV4:s framgång. 

- När vi sände första programmet började telefonerna ringa, alla undrade var man fick tag i bingobrickorna, säger Leif "Loket" Olsson.

Den 19 oktober 1991 hade "Bingolotto" premiär i den då nya kanalen TV4. Bara ett halvår senare såldes flera hundra tusen bingobrickor varje vecka och programmet lockade flera miljoner tittare.

 Resten är tv-historia.

"Bingolotto" blev ett fenomen, svenskar ur alla generationer spelade bingo genom tv-apparaten och TV4 blev en framgångsaffär.

 - Programmet blev extremt viktigt för TV4. Det var många som upptäckte fyran via "Bingolotto" och i samband med att det sändes kunde vi visa trailers för våra andra program, säger Jan Zachrisson, som i början av 1990-talet var underhållningschef på TV4 och i dag bland annat arbetar med produktionsbolaget Perfect Day.

 Men det var nära att det inte blev någon bingo alls i TV4.

 Leif "Loket" Olsson och Gert Eklund upptäckte konceptet "Bingolotto" i Danmark i mitten av 1980-talet. 1989 började de sända en variant i Kållevisionen i Göteborg.

Det blev en lokal succé med runt 45 000 sålda bingobrickor per avsnitt.

 Flera av de nya kommersiella tv-bolagen fick nys om framgångarna och blev intresserade - bland annat TV4. Jan Zachrisson tipsades av sin dykinstruktör som bodde i Göteborg:

"Omsätter mycket stålar"

 - Han ringde och frågade om jag tyckte att han skulle köpa reklam­plats i ett lokalt tv-program som hette "Bingolotto", säger Jan Zachrisson.

 Under ungdomsåren i Sundsvall hade Zachrisson arbetat i en bingohall och förstod spelets dragningskraft. Vid ett besök i Göteborg tittade han på "Bingolotto" och tog med sig en videokassett med en in­spelning till Stockholm och visade för sina chefskolleger på TV4.

 - Jag sa att vi nog borde titta på det här eftersom bingo är folkligt och det lokala programmet ses av jättemånga och omsätter mycket stålar. Samtidigt såg det fruktansvärt ut, programmet var så fult att hälften vore nog. En chef sa "över min döda kropp att det här ska visas i TV4", säger Jan Zachrisson.

Han fortsatte dock att tjata och då övriga underhållnings­program i TV4 gick dåligt gick kanalen med på att testa "Bingo­lotto".

 - Det funkade bra väldigt snabbt och gick bara bättre och bättre. Det blev en enorm succé och snart såldes det hur många brickor som helst, säger Jan Zachrisson.

 "Bingolottos" legendariske programledare Leif "Loket" Olsson minns första sändningen i TV4.

"Bilxtrade till"

 - Alla telefoner började ringa, det bara blixtrade till. Alla ville veta mer och var man fick tag i bingobrickorna. Vi förstod direkt att det skulle bli en dundersuccé, säger han.

 Och de hade rätt. Fyra år senare, till uppesittarkvällen julen 1995, såldes 7,3 miljoner brickor och programmet sågs av ofattbara 3,1 miljoner tittare.

Leif "Loket" Olsson tror att de enorma framgångarna under 1990-talet kom sig av två faktorer - folkligheten och idrottsföreningarna.

 - Att vi bara skulle ha dansband i början var till exempel min idé, det skulle vara folkligt, säger Leif "Loket" Olsson.

 "Loket" var benhård vad gäller hur programmet skulle se ut och folklig­heten var en stor del i framgångarna.

 - "Loket" var till exempel helt rabiat om hur studion skulle se ut. Det fanns bingoprogram i andra länder men de kändes mer som gameshows, det här kändes och såg ut som en bingohall i Sundsvall. Det var väldigt genuint, säger han.

"Var redan löst"

 Så var det det här med idrottsföreningarna.

 Att programmet blev en succé så snabbt berodde på att unga idrottare fick sina klubbar att leva genom att sälja lotter.

 - Distributionen var redan löst genom att föreningarna ville tjäna pengar. Och om folk hade lotter hemma ville de se programmet, säger Jan Zachrisson.

Genom åren har "Bingolotto" ­dragit in nära 16 miljarder kronor till svenskt föreningsliv.

 - Programmet blev en chans för föreningarna att tjäna pengar. Att de levde på programmet tycker jag är det mest minnesvärda, säger Leif "Loket" Olsson.

 I dag går programmet i TV4-gruppens kanal Sjuan och har mer blygsamma tittarsiffror - senaste programmet sågs av 295 000.

 Men "Bingolotto" är fortfarande en viktig inkomstkälla för svenska föreningar.

"Jobbar i medvind"

 - Det är och har varit oerhört viktigt för föreningslivet, det har skapat en möjlighet för föreningar att utvecklas och växa vilket har varit bra för hela samhället. Även om programmet inte är lika stort i dag så genererar Folkspel årligen runt 200 miljoner kronor och "Bingolotto" står fortfarande för den absolut största delen, säger Mathias Skoglund, vice vd på Folkspel som är föreningslivets eget spelbolag.

 - Det blev en fantastisk grej helt enkelt, konstaterar "Loket".

 Och den nyligen tillsatte programledare Jan Bylund håller med:

 - Fantastiskt roligt att jobba med Bingolotto, och det känns som att vi jobbar i medvind nu. Nyheten att det numera går att prenumerera på bingobrickor gör att försäljningen också ökar, säger Jan Bylund.

 "Bingolottos" 20-årsjubileumsprogram sänds i TV4 i dag, torsdag.

 Alla program­ledare - förutom Gunde Svan - kommer att medverka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.