Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Billie Eilish öppnar upp om övergreppen

Billie Eilish på omslaget av nya singeln ”Your power”.
Foto: B4859 / AVALON / STELLA PICTURES/B4859 / AVALON AVALON
Billie Eilish pryder juninumret av brittiska Vogue.
Foto: Instagram / Billie Eilish
Världsstjärnan Billie Eilish.
Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN

Popstjärnan Billie Eilish är aktuell med sin singel ”Your power”.

Hon kallar låten för ett ”öppet brev till de som utnyttjar andra”.

För brittiska Vogue berättar hon att hon själv blev utsatt för övergrepp när hon var yngre.

– Det är pinsamt och förödmjukande och demoraliserande att vara i en sådan sits och tänka att du vet så mycket, och sen inser du, jag håller på att bli utnyttjad just nu, säger hon.

Det är den amerikanska världsartisten Billie Eilish, 19, som pryder omslaget av juninumret av brittiska Vogue. Hon har precis släppt singeln ”Your power” som hon i Vogue beskriver som ”ett öppet brev till folk som utnyttjar en – framför allt män”, och i den djupgående intervjun berättar hon att hon blivit utsatt för övergrepp när hon var yngre. 

”Your power” handlar om ett destruktivt förhållande mellan en vuxen och en minderårig. Och popstjärnan menar att hon och många av hennes vänner har upplevt någon form av sexuellt övergrepp. 

”Det förekommer överallt”

Hon berättar vidare om låtens innebörd.

– Den handlar inte bara om en person. Folk kanske tänker: ”Det är bara för att hon jobbar i musikindustrin”. Nej. Det förekommer överallt. Jag vet inte en enda tjej eller kvinna som inte har haft en konstig eller obehaglig upplevelse. Och män med för den delen – unga killar utnyttjas hela tiden, säger hon till Vogue. 

Billie Eilish menar att våld i hemmet och våldtäkt av minderåriga är någonting som förekommer över hela världen. Och att tjejer som en gång i tiden varit självsäkra och starka brutits ner för att senare inse ”att de fallit offer”.

– Det är pinsamt och förödmjukande och demoraliserande att vara i en sådan sits och tänka att du vet så mycket, och sen inser du, jag håller på att bli utnyttjad just nu, säger hon.

Har själv blivit utsatt

För Vogue berättar hon att hon själv blivit utsatt för det som yngre. Men detaljerna vill hon hålla för sig själv. Däremot tillägger hon att det inte var kopplat till musikindustrin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.