Bille August bröt ihop i tv

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bille August blev upprörd av inslaget om Irakkriget som sändes före intervjun med honom. Då ryckte han till sig mikrofonen från tv-kvinnan Barbara Gram. "Nu klarar jag inte det här längre", sade han och rusade därifrån.
Foto: DR2 DR2

Världsregissören Bille August stormade ut ur tv-studion mitt under intervjun.

- Nu klarar jag inte det här längre, sa han plötsligt.

Nu avslöjar han för Expressen vad som orsakade sammanbrottet.

- Före min intervju sändes ett inslag om Irak-kriget. Jag blev så känslomässigt engagerad i det att jag inte kunde koncentrera mig.

Foto: DR2 DR2
Foto: DR2 DR2

Bille August medverkade i tisdags i det danska programmet "Deadline" för att prata om en utställning han planerar till våren om den berömde danske silversmeden Georg Jensen. Tv-värdinnan Barbara Gram hade just ställt några frågor om varför regissören engagerat sig i projektet, då Bille August tog mikrofonen och sa: - Jag kan inte fortsätta. Förlåt mig, men nu går jag. - Vad är det du inte kan fortsätta med, undrade en häpen programvärd. - Förlåt mig, men jag måste gå nu, upprepade Bille August och tågade ut ur studion.

Teknierna sprang efter Teknikerna fick rusa efter honom för att få tillbaka mikrofonen. Han återvände aldrig till studion. Barbara Gram blev både besviken och överraskad över Bille Augusts beteende. - Han är ju en mycket intressant person och jag hade sett fram emot just det här mötet. Det var en helt okontroversiell intervju och jag begriper inte vad som gick snett, sa hon. Bille August har själv förklaringen: - Före det inslaget med mig handlade programmet om Irak-kriget och att Saddams två söner dödats. Jag har följt hela processen med USA:s intåg i Irak och är djupt engagerad i denna. Jag är starkt emot kriget.

"Känslomässig historia" - Där satt jag alltså i direktsändning och hörde om nya offer i Irakkriget, och direkt därpå skulle jag intervjuas om en liten utställning jag ska till våren kring en silversmed. Det var omöjligt att koncentrera sig på detta efter allt jag just hade hört. Därför var jag tvungen att gå. - Det hela är en rent känslomässig historia, fortsätter Bille August.  - Men nu var det mig det handlade om, och då blev det så här. Jag är ledsen om någon tog illa upp, men jag kan inte hyckla med vad jag känner och tycker.

FAKTA

Har belönats med Guldpalmen och Oscar

Bille August började sin framgångsrika bana som filmfotograf.
Som spelfilmsregissör debuterade han 1978 ,med "Honungsmåne" efter kortfilmen "Kim G".
Först 1987 nådde han berömmelse utanför Norden.
Då kom ""Pelle Erövraren" som väckte stor internationell uppmärksamhet och också belönades med Guldpalmen i Cannes och en Oscar för "bästa utländska film".
Senare kom filmer som "Den goda viljan" (med manus av Ingmar Bergman), "Jerusalem", "Fröken Smillas känsla för snö", "Les Misérables" och "En sång för Martin".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.