Polisen undersöker området. Foto: Simon Hastegård.Polisen undersöker området. Foto: Simon Hastegård.
Polisen undersöker området. Foto: Simon Hastegård.
Foto: Simon Hastegård.Foto: Simon Hastegård.
 Foto: Simon Hastegård.
"De visiterar varenda en i publiken just nu", säger Gunnar Bäckman som befinner sig i arenan Foto: Läsarbild"De visiterar varenda en i publiken just nu", säger Gunnar Bäckman som befinner sig i arenan Foto: Läsarbild
"De visiterar varenda en i publiken just nu", säger Gunnar Bäckman som befinner sig i arenan Foto: Läsarbild
Man ska enligt uppgift söka efter en beväpnad man i 20-årsåldern. Redan när bandet anlände till arenan fanns en polispiket på plats. Foto: Daniel Johansson/Eyewitness PictMan ska enligt uppgift söka efter en beväpnad man i 20-årsåldern. Redan när bandet anlände till arenan fanns en polispiket på plats. Foto: Daniel Johansson/Eyewitness Pict
Man ska enligt uppgift söka efter en beväpnad man i 20-årsåldern. Redan när bandet anlände till arenan fanns en polispiket på plats. Foto: Daniel Johansson/Eyewitness Pict
Expressens källa säger att polisen söker efter en misstänkt person som är anledningen till hotbilden och att denne är beväpnad. Foto: Simon HastegårdExpressens källa säger att polisen söker efter en misstänkt person som är anledningen till hotbilden och att denne är beväpnad. Foto: Simon Hastegård
Expressens källa säger att polisen söker efter en misstänkt person som är anledningen till hotbilden och att denne är beväpnad. Foto: Simon Hastegård
Polisen har utrymt Globen. Enligt uppgift till Expressen söker man efter en speciell person. Foto: Simon HastegårdPolisen har utrymt Globen. Enligt uppgift till Expressen söker man efter en speciell person. Foto: Simon Hastegård
Polisen har utrymt Globen. Enligt uppgift till Expressen söker man efter en speciell person. Foto: Simon Hastegård
Expressens utsända uppskattar att kring 5 000 fans står utanför Globen i Stockholm i väntan på att släppas in. Foto: Johannes SelåkerExpressens utsända uppskattar att kring 5 000 fans står utanför Globen i Stockholm i väntan på att släppas in. Foto: Johannes Selåker
Expressens utsända uppskattar att kring 5 000 fans står utanför Globen i Stockholm i väntan på att släppas in. Foto: Johannes Selåker
Foto: Johannes SelåkerFoto: Johannes Selåker
 Foto: Johannes Selåker
Foto: Mikael SjöbergFoto: Mikael Sjöberg
 Foto: Mikael Sjöberg

Jagade pistolmannen på U2 har identifierats

Publicerad

Den person som tog sig in med pistol på Globen inför U2:s konsert är identifierad som en polisman.

Det kan Expressen avslöja.

Nu utreds fallet av Särskilda åklagarkammaren, som utreder poliser eller civilanställda.

– Det kan röra sig om någon form av misstag, säger kommissarie Jan Friberg som precis fått in anmälan.

Fallet är rubricerat som tjänstefel alternativt vapenbrott.

Ingenting tyder på att det varit ett hot riktat mot Bono eller någon av de andra medlemmarna i U2.

Sent på söndagskvällen, bekräftade polisen att en förundersökning om misstänkt brott mot vapenlagen startats efter att en misstänkt person med vapen lyckats komma in i Globenarenan i södra Stockholm.

Men på måndagseftermiddagen hade en anmälan kommit in till Särskilda åklagarkammaren, som utreder poliser och civilanställda inom myndigheten som kan misstänkas för brott.

Kommissarie Jan Friberg säger:

– De har identifierat vem det är. Det står inte i själva polisanmälan utan i sidohandlingarna. Det har inletts en förundersökning, men det är bättre att den som får handlingarna uttalar sig om de faktiska omständigheterna.

Globenfallet är rubricerat som tjänstefel alternativt brott mot vapenlagen.

Rör det sig om någon form av misstag?

– Det kan man nog säga, säger Jan Friberg till Expressen.

Klockan tio i två på måndagseftermiddagen landade Globenärendet på Lone Callias bord. Hon är rotelchef på enheten för Särskilda utredningar, region Stockholm. Hon bekräftar Jan Fribergs uppgifter om rubriceringarna.

– Det är rubricerat som brott mot vapenlagen alternativt tjänstefel. Ärendet är lottat på åklagare, som beslutar vad vi ska göra, säger hon.

När du har fått direktiv från åklagaren – vad händer då?

– Det vanliga, sedvanliga: Hålla förhör med olika personer, försöka ta reda på olika saker. Från att ärendet har kommit till oss har ingen förhörts.

Vad kan det här rendera i?

– Det vill jag inte spekulera i.

Söndagskvällens konsert med U2 var den tredje i raden i Sverige på kort tid – och förväntansfulla fans strömmade till Globenområdet . Men när de kom fram fick de stanna utanför arenan – systemet för att skanna biljetter "hade havererat" enligt arrangören. När fansen väl sedan släpptes in utrymde polisen plötsligt arenan.

– De utrymde läktarna och det verkar som att de letar efter någon. Polisen sa att det är fel på biljettsystemet, men varför skulle det vara det? Vi har ju varit inne i en och en halv timme innan vi blev utslängda, säger Anders Hedvik, 54.

Enligt Gunnar Bäckman - som också kom dit för att se konserten – visiterade polisen varenda person som kvar i arenan.

– All publik har fått gå upp på läktaren och nu är man på väg ner en och en för att visiteras. Det är visitering av varenda person och polisen har letat på varenda rad efter någonting, men jag vet inte efter vad, berättade Gunnar Bäckman.

Anmälan om vapenbrott

Vid 23.40-tiden bekräftade polisen att de upprättat en anmälan om brott mot vapenlagen.

– Det är baserat på information vi fått från arrangören, det har lett till att vi skriver en anmälan om brott mot vapenlagen. I den utredningen finns ingen person som är misstänkt. Anmälan är upprättad efter uppgifter från arrangören, säger Tove Hägg vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

I sitt sökande efter pistolmannen har polisen inhämtat information ur övervakningskameror i Globenområdet.

– Det gott om övervakningskameror kring Globen, så den här personen bör man kunna identifiera snabbt och gripa, sa en poliskälla på måndagsmorgonen till Expressen.

Stockholm Globe Arena står till polisens tjänst, har Daniel Stålbo, presskontakt, tidigare berättat:

– Om polis önskar ha assistans då kommer vi att ge dem det. Både när det gäller eventuella filmer, som vi kan ha, eller annat.

Har ni redan lämnat ut något material?

– Det måste jag kolla. Jag var inte här inatt, så jag vet inte det, säger Daniel Sålbo.

Hos Live Nation vill man inte kommentera vad för typ av uppgifter som har lämnats ut till polisen.

– Jag har inga kommentarer alls om det, sa Thomas Johansson, vd, under måndagsmorgonen.

Beväpnad man i arenan

Uppgifter till Aftonbladet gör gällande att mannen som polisen sökte efter ska ha påstått sig vara polis i entrén – och på så sätt lyckats ta sig in på arenan med en pistol i en magväska. Mannen ska ha påstått att han glömt att lämna vapnet på jobbet, skriver tidningen – en uppgift polisen har avböjt att kommentera.

Under söndagen cirkulerade helikoptrar över området och redan när U2 anlände till Globen fanns en piketbuss från polisen på plats.

Varför har polisen inte velat kommentera.

I Expressen TV:s direktsändning berättade polisen också indirekt att det påstådda biljetthaveriet var en täckmantel för polisinsatsen.

– Vi fick larm från arrangören om att arrangemanget inte var säkert och därefter startade vi polisinsatsen, var informationen i sändningen.

Framåt 00.30-tiden var polisens närvaro vid arenan rejält nerbantad och polisen uppgav att läget var under kontroll.

– Om läget var grönt innan så är det grönt-grönt nu, säger Tove Hägg.

Stor besvikelse

Vid 21.45-tiden var informationen till fansen fortfarande att konserten skulle hållas. Men redan vid 22-tiden var U2-stjärnornas bilar tillbaka vid bandets hotell.

Och 22.25 kom beskedet: U2:s konsert ställs in. Besvikelsen bland fansen är enorm.

Marta och Roberto har till exempel rest från Italien för att se konserten och är mycket besvikna.

– Det är så tråkigt att det hände, vi var tvungna att vänta i mer än tre timmar i kön och hela tiden fortsatte de säga till oss att vi skulle kunna komma in, säger Marta.

– Vi är tvungna att åka tillbaka till Italien i morgon, så vi har inte chans att se dem, säger Roberto.

Arrangören beklagar

I ett meddelande på sin Facebooksida beklagar Globen och Live Nation det inträffade.

"På grund av en säkerhetsfråga behövde Ericsson Globe utrymmas under kvällen och på inrådan från polisen har vi inget annat val än att flytta fram konserten till nytt datum. Kvällens konsert med U2 flyttas därmed till tisdagen den 22 september. Alla biljetter till kvällens konsert är giltiga till konserten på tisdag", står det att läsa i meddelandet.

"Arrangören beklagar det inträffade och hoppas på förståelse från alla fans. Säkerheten är vår högsta prioritet", står det vidare.

De personer som köpt biljetter till söndagens konsert och inte kan gå på tisdagen får tillbaka sina pengar.

– De som har biljetter och inte kan gå på konserten ska vända sig till det ställe där de har köpt sina biljetter, säger Live Nations vd Thomas Johansson.

Måndagens U2-konsert kommer genomföras som planerat, enligt Johansson, och följas efter den extrainsatta konserten på tisdagen med anledning av dagens inställda konsert.

Kommer det att vara höjd säkerhet på konserten i morgon?

– Det uttalar jag mig inte om, säger Tomas Johansson.

Hängde med Björn Borg?

Bandet har natten mot måndag inte setts till utanför hotellet. Men de hälsade kort efter den inställda spelningen att händelsen var tråkig.

– Självklart tycker vi att det är tråkigt att konserten ställs in, hälsar U2 via Live Nations vd Thomas Johansson.

Vid midnatt lade Björn Borg – ja, den Björn Borg - ut en bild på sin Instagram där han poserar tillsammans med Bono och The Edge. Tidigare under kvällen sågs Borg på utestället Sturehof i Stockholm – dock utan bandmedlemmarna.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag