Prästen Karl-Henrik WallersteinPrästen Karl-Henrik Wallerstein
Prästen Karl-Henrik Wallerstein
Silverskålen värderades till en miljon kronor i "Antikrundan"Silverskålen värderades till en miljon kronor i "Antikrundan"
Silverskålen värderades till en miljon kronor i "Antikrundan"
Anne Lundberg, Sveriges Television, Antikrundan. Foto: FRITZ SCHIBLI / KVPAnne Lundberg, Sveriges Television, Antikrundan. Foto: FRITZ SCHIBLI / KVP
Anne Lundberg, Sveriges Television, Antikrundan.  Foto: FRITZ SCHIBLI / KVP

Myndighet försökte stoppa Antikrundan

Publicerad

Ett sanslöst högt värde på ett ovärderligt föremål – i "Antikrundan" har en präst tagit med sig kyrksilvret.

Prästen fick det dock hett om öronen efter inspelningen, han saknade tillstånd och anklagades av myndigheter för att ha brutit mot kulturmiljölagen.

– De hörde av sig till oss och tyckte att vi inte skulle sända det här inslaget, säger programledaren Anne Lundberg till Expressen.

Årets allra första "Antikrundan" kommer till Huseby Bruk utanför Alvesta. 

Prästen Karl-Henrik Wallerstein har tagit med sig kyrksilver från Göteryds kyrka för att få det granskat av experterna. I kyrkan har silverskålen använts som dopfunt sedan 1767, tusentals barn är döpta i den.

– Det är det häftigaste föremålet jag har haft i "Antikrundan"! Den har ett försäkringsvärde på minst en miljon, säger silverexperten Lars-Yngve Johansson.

 

LÄS MER: Rekordföremålen i "Antikrundan" 

 

Myndigheter försökte stoppa SVT från att sända inslaget

 

Men länsstyrelsen i Kronobergs län och Riksantikvarieämbetet blev inte glada när de fick höra att prästen på eget bevåg tagit silverskålen från kyrkan.

– Jag blev chockad när jag läste om hur de gjort. De bryter nämligen mot kulturmiljölagens 4:e kapitel, 9:e paragraf, sa Veronica Trygg, kyrkoantikvarie på länsstyrelsen i Kronobergs län, till Smålandsposten.

Programledaren, Anne Lundberg, berättar för Expressen att myndigheterna hörde av sig till "Antikrundan" och framförde "synpunkter".

– De tyckte att vi inte skulle sända det här inslaget. De hade synpunkter, men de har ju ingen rätt att stoppa vad vi sänder, det här är en del av folkbildningen, säger hon och fortsätter:

– Någonstans måste alltid kunskap vara bättre än icke-kunskap. Det var ju ingen i församlingen som visste vad den här silverskålen var värd. Ingenting har hänt, mer än att man kan förvara den på ett bättre sätt. Länsstyrelsen  tror jag bara ville rädda sitt eget skinn, för att de tyckte det var genant att de inte hade någon aning om värdet. 

 

Prästen: "Jag tror inte att gud är arg på mig"

 

Karl-Henrik Wallerstein saknade tillstånd när han tog med skålen, men något brott har inte anmälts.

 

LÄS MER: Anne Lundbergs framtid i Antikrundan

 

– Jag syndade inte och ångrar ingenting. Jag tror inte att gud är arg på mig, säger prästen till SVT.

I slutet av säsongen kommer kanalen följa upp med ett inslag om vad som hänt sedan skålen rekordvärderades.

"Antikrundan" sänds i SVT1 torsdag kl 20.00.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag