Hyllas med en film. Filmteamet som spelade in filmen "Monica Z" hade en dialog med Monica Zetterlunds familj och anhöriga för att få ett godkännande. Foto: Sporrong Olle
Hyllas med en film. Filmteamet som spelade in filmen "Monica Z" hade en dialog med Monica Zetterlunds familj och anhöriga för att få ett godkännande.  Foto: Sporrong Olle

Bilderna av Monica Zetterlunds mörka liv

Publicerad

Hon ligger utslagen efter en vild festnatt - då hämtas hennes barn av sin pappa. Det hela föregås av ett ångestladdat bråk.

Bilderna från filmatiseringen av Monica Zetterlunds liv visar problematiken i den folkkära stjärnans liv.

Filmteamet förde flera samtal med stjärnans familj för att få sitt godkännande.

- Monica Zetterlund hade problem med sitt missbruk av alkohol. Det har vi valt att skildra på ett nödvändigt sätt, säger Lena Rehnberg, filmens producent.

Stjärnan, artisten och skådespelaren Monica Zetterlund var 67 år när hon 2005 tragiskt omkom i en brand i sin bostad i centrala Stockholm.

Monica Zetterlund slog igenom hemma i lilla värmländska Hagfors i sin pappas orkester. Efter tonåren flyttade hon till Stockholm och blev stjärna över en natt.

Värmländskan levde ett liv i stjärnglans. Hon var ung, snygg och rik. Hon uppträdde på de stora scenerna och blev med tiden även skådespelare.

Nu blir hennes liv film. "Monica Z".

Här viks stora delar av jazzstjärnan och nationalikonens vilda liv ut.

Men bakom den fina fasaden i strålkastarskenet med mycket pengar och hyllningar döljer sig missbruk, vilda fester och ett turbulent kärleksliv.

Många starka scener

I filmen visas många starka bilder. Som när Monica Zetterlund ligger utslagen efter en vild fest i villan på Lidingö och hennes dotter hämtas av sin pappa efter ett ångestladdat bråk.

En manlig vän som vill vara anonym berättar:

- Det var mycket fester med Monica när jag lärde känna henne. Det kunde gå vilt till. Hon ville alla väl och var en generös person.

Filmteamet lade ner ett mödosamt jobb före inspelningarna och hade många samtal med Monica Zetterlunds familj och vänner.

Allt för att få fram en bild av stjärnan - men också för att kunna sätta sig in i hennes liv.

Träffade familjen

Producenten Lena Rehnberg, 53, berättar om den långa processen från idén hon fick under en promenad på Gärdet i Stockholm för fyra år sedan, till premiären nu i september.

- Det är känsliga scener i filmen. Men man ska också veta det att det här är inte en dokumentärfilm, utan en fiktion. Filmen är fritt baserad på, och bara en doft av, Monica Zetterlunds liv, säger Lena Rehnberg.

Har Monica Zetterlunds familj gett sitt godkännande till scenerna och filmen?

- Jag har träffat Monicas dotter Eva-Lena. Familjen har sagt att filmen är fin. Men ingen i familjen vill figurera i media, säger Lena Rehnberg.

Har du en bra relation med Monicas familj?

- Ja, det tycker jag att jag har.

Doris Stråhlman, 78, en av Monica Zetterlunds vänner sedan 1960-talet, har viss kritik att framföra:

- Jag tycker att Monicas pappa framställs som lite väl hård i filmen. Jag träffade honom flera gånger. Jag upplevde honom inte så, säger Doris Stråhlman.

Vad tycker du om filmen?

- Det kändes bra att se den. Den ger en slående bild av Monica. Och jag tycker att flickan som spelar Monica är fantastisk i sin roll. Det ger en bra bild av Monica.

Kontakt med familjen

Filmens regissör Per Fly var en av flera i det stora teamet som hade kontakt med Monica Zetterlunds familj före inspelningen.

- Jag har talat med dem som jag har kunnat prata med. Men de har ingen lust att träda fram, så jag kan inte säga vilka det är. Det förstår jag mycket väl. Sen har jag läst de flesta intervjuerna med henne, självklart läst böckerna, sett filmerna och de gamla dokumentärfilmerna, säger Per Fly.

Vad tycker hennes nära och kära om filmen?

- Alla jag har pratat med har varit positivt inställda. Vi har gjort en tolkning av vilka konflikter Monicas liv handlat om.

Producenten Lena Rehnberg berättar att filmteamet fick jobba hårt med klipparbetet.

Vad tror du det blir för reaktioner på att ni visar upp hennes sida som alkoholmissbrukare?

- Vi i filmteamet har pratat mycket om hur vi ska klippa filmen och många scener är också borta som vi haft med från början. Monica Zetterlund hade alkoholproblem och det skulle ha varit ett stort övertramp om vi inte skildrat detta i vår film om henne, säger Lena Rehnberg.

"En hyllningsfilm"

Tycker du att det är en rättvis bild av henne som ni visar?

- Detta är en hyllningsfilm till Monica. Monica Zetterlund var en generös och framgångsrik kvinna. Jag är glad att vi har kunnat göra en film om henne. Hon är en av de största sångerskor vi haft, säger Lena Rehnberg.

Expressen har varit i kontakt med Margareta Nilsson, syster till Monica Zetterlund.

- Jag vill inte kommentera filmen, säger Margareta Nilsson.

Expressen har sökt Monica Zetterlunds dotter Eva-Lena Jerneld utan resultat.

Avböjt att kommentera

Även Monica Zetterlunds barnbarn har avböjt att kommentera filmen.

- Det är självklart med bankande hjärta som man går in i något sådant här. Men samtidigt kan du inte låta ångesten styra din film. Du måste ge dig i kast med materialet och karaktärerna. På det sättet var det kanske bra att jag kommer från Danmark. Jag är välbekant med Monica, men inte på samma sätt som många svenskar, säger Per Fly.

Filmen "Monica Z" har premiär nästa helg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag