Bikini för alla - nu även för kvinnor utan bröst

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Monokini är badplaggen som vuxit fram med grunden i ett behov - badplagg för de kvinnor som till följd av cancer tvingats operar bort ett bröst. Samtliga kvinnor i kampanjen har opererat bort ett eller båda brösten.Projektet driv av Nutty Tarts / Tärähtäneet ämmät
Foto: Pinja Valja
Monokininbaddräkt.Project by Nutty Tarts / Tärähtäneet ämmät
Foto: Pinja Valja
Utprovning av säsongens badplagg - haute couture à la Monokini 2.0Project by Nutty Tarts / Tärähtäneet ämmät
Foto: Pinja Valja.

En finsk designduo har skapat en kollektion med badkläder speciellt för kvinnor som har eller har haft bröstcancer.

Här är: Monokini 2.0.

Vem säger att man behöver två?

Den frågan ställde sig den finska designduon Katriina Haikala och Vilma Metteri efter att ha inspirerats av Elina Halttunen. Elina opererade bort sitt ena bröst för tio år sedan efter att ha drabbats av bröstcancer.

Resultat blev Monokini 2.0 - en utställning med badkläder för kvinnor med ett eller inget bröst.

– Vi strävade efter att utöka det som är accepterat och anses vara vackert genom att designa en badkollektion för kvinnor som har gått igenom bröstcancer och operation, säger Katriina Haikala till Mail Online.

"Vill inte gömma mig"

Elina Halttunen, som själv designat en av kreationerna, förklarar:

– Jag vill inte gömma mig, jag vill inte sluta simma, jag vill inte genomgå omfattande plastikkirurgi och jag vill inte tvingas använda en obekväm protes på stranden.

– Jag vill känna mig så fri och aktiv som jag var innan min cancer och Monokini 2.0 ger mig en chans att göra just det, säger hon till Mail Online.

Ställs ut i Skellefteå

En utställning med bilder från kollektionen kommer finnas på Museum Anna Nordlander i Skellefteå i oktober och på Kunstplasse 5 i Oslo i januari 2015. Redan nu ställs den ut på Finlanda fotografiska museum i Helsingfors.

Vill du skänka en slant till projektet? Surfa in här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.