Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Biggest loser-vinnaren döms till fängelse för bedrägeri

Simon Kachoa döms för bland annat bedrägeri.
Simon Kachoa döms nu i Västmanlands tingsrätt.
Foto: OLLE SPORRONG
29-årige Simon Kachoa blev våren 2013 känd efter att ha vunnit tredje säsongen av TV4:s långkörare ”Biggest loser”.
Foto: TV4
Kachoa var även med i Let's Dance.
Foto: OLLE SPORRONG
Simon Kachoa.
Foto: JOHANNA WIKSTRÖM

Simon Kachoa lovade träningsläger och hälsoresor till stora summor – men allt var en bluff.

Nu döms TV4-profilen för att ha lurat till sig flera miljoner kronor. 

Han döms till fängelse i åtta år för bland annat bedrägeri och grovt bokföringsbrott. 

Han ska även, tillsammans med andra åtalade, betala närmare sex miljoner kronor i skadestånd till de drabbade.

Simon Kachoa, 29, vann tv-programmet ”Biggest Loser” och deltog sedan i TV4-programmet ”Let's dance”.

Med sitt kändisskap som språngbräda marknadsförde han träningsregler och hälsoresor, som många personer betalade tusentals kronor för. 

Men verksamheten visade sig vara en del av en bedrägerihärva. 

Häktad sedan november

I november 2018 greps profilen på ett hotell efter att ha varit på flykt misstänkt för elva fall av grova bedrägerier. 

Sedan dess har han suttit häktad. 

I mars åtalades han för nya brott: grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. 

I april väcktes åtal i Västmanlands tingsrätt. Enligt stämningsansökan åtalas Kachoa för att ha lurat till sig knappt 14 miljoner kronor från 40 privatpersoner samt ett antal kreditinstitut. Brottsligheten ska ha pågått under två års tid.

– De drabbade har fått kontakt med personen när de har varit intresserade av hans tränings- och hälsoresor. De har fått förtroende för honom och sedan har han utnyttjat det förtroendet, sa kammaråklagare Fredrik Ingblad då. 

Simon Kachoa förnekar brott gällande bedrägeri.

Döms för bedrägeri

Nu har domen i rättegången om såväl skatte- som bedrägeribrotten i Västmanlands tingsrätt kommit: 

Simon Kachoa döms för ett 20-tal bedrägerier och ett 15-tal grova bedrägerier samt grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. 

Straffet är satt till åtta års fängelse.

”Tingsrätten har funnit Simon Kachoa övertygad om ansvar för ett stort antal grova bedrägerier och ännu fler bedrägerier av mellangraden samt grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll.” skriver Västmanlands tingsrätt i domen.

Han meddelas även näringsförbud i 10 år, enligt domen.

Brotten riktade mot utsatta

Enligt åtalet finns det flera som drabbats hårt ekonomiskt. I vissa av bedrägerierna har personer betalat in mellan 10 000 och 150 000 kronor till Kachoa för framtida resor. Avtalet har varit att det är depositionssummor som personerna sedan ska få tillbaka.

I det värsta fallet har en person fått lån på drygt 1,7 miljoner kronor i sitt namn. 

Tingsrätten skriver: 

”När det gäller ”lånefallen” är dessa i flertalet fall att bedöma som grova bedrägerier. Dessa brott har genomgående på ett hänsynslöst sätt riktats mot människor som varit särskilt utsatta, ofta med tydliga svårigheter att överblicka konsekvenser med en stark önskan till en sådan livsstilsförändring de trott att Simon Kachoa kunnat hjälpa dem med.”

Polisen har inte lyckats säkra några större summor under utredningens gång. I de fall man kunnat spåra pengarna utomlands har pengarna huvudsakligen hamnat hos spelbolag.

Skadestånd nästan 6 miljoner

Tio personer åtalades tillsammans med Kachoa för inblandning i olika typer av bedrägerier. Av dem är det en som frias helt från misstankarna. En man i 25-årsåldern från Västerås döms till fängelse i två år för grovt penningtvättsbrott och grov näringspenningtvätt.

De åtalade ska tillsammans betala sammanlagt över 5 900 000 kronor i skadestånd till målsägandena – som består av både privatpersoner och företag. 

29-årige Simon Kachoa blev våren 2013 känd efter att ha vunnit tredje säsongen av TV4:s långkörare ”Biggest loser”. Efter succén bjöds TV4-profilen in till att delta i dansprogrammet ”Let's dance” året därpå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.