Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Big Brother”-vinnaren Samis erkännande om militärstölden

Sami Jakobsson, 26, misstänks för inblandning i stölden av två militärfordon i Enköping.
Foto: JAKOB DAHLSTRÖM / TV4
I ett filmklipp på Youtube erkänner ”Big Brother”-vinnaren att han åkt med i ett av de stulna fordonen.

Sami Jakobsson, 26, förhördes av polisen för sin inblandning i stölden av två militärfordon i Enköping mitt under tiden i ”Big Brother”-huset.

I ett klipp på Youtube erkänner han att han åkt med i ett av de stulna fordonen.

– Det var väldigt mörkt i skogen så jag reflekterade inte över om de här fordonen var stulna eller inte, säger ”Big Brother”-vinnaren i videon.

Fordonen stals från Försvarsmaktens ledningsregemente i Enköping den 4 februari.

Två personer tog sig in på området genom att klippa sönder stängslet. Där inne stals två militära terrängbilar, så kallade Galtar.

Sammanlagt åtalas åtta personer i härvan för bland annat grov stöld, medhjälp till grov stöld, grovt häleri och obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

”Visste inte att stölden skulle ske”

Sami Jakobsson misstänks för grovt olovligt brukande. Han ska dagen efter stölden, den 5 februari, ha åkt med i ett av fordonen på vägar och i skogen mellan Tillberga och Möklinta i Västmanland.

Efter att åtalet lämnats in har ”Big Brother”-vinnaren gett sin bild av händelsen i ett klipp på Youtube.

– Ett: Jag har inte varit med och planerat någon stöld. Två: Jag har inte varit med och utfört någon stöld. Tre: Jag visste inte att stölden skulle ske, menar han.

– Mitt åtal bygger på att jag vid ett tillfälle åkte med ett av fordonen ute i skogen.

Sami Jakobsson berättar att kompisar frågade om han och en till ville med ut och ”åka tuffa bilar”.

– Vi ser att det är militärfordon. Min första tanke är inte att, oj har de stulit de här från Försvarsmakten, det är det sista jag skulle tänka. Utan min tanke är att det är gamla hemmarenoverade terrängbilar. Men så var det inte.

Skyller på mörkret

Enligt dokusåpaprofilen var det också väldigt mörkt i skogen. Han reflekterade därför inte över om fordonen var stulna eller inte, säger han i videon.

– I och med att det fanns nyckel, det var bara att vrida i gång och starta. Så jag har inte haft nån funktion för att de här grejerna ska gå vägen.

Polisen förhörde Sami Jakobsson i april i anslutning till ”Big Brother”-huset, men TV4 sa inte vad det gällde när han försvann ur rutan. Via programmets Twitter-konto meddelades bara att han tillfälligt lämnat av privata skäl, rapporter Nyheter 24.

Åklagaren: ”Äventyrslystnad”

Fordonen återfanns några dagar efter stölden och har lämnats tillbaka. De var inte skadade.

Kammaråklagare Lena Jansson bedömer stölden som grov eftersom fordonen har ”betydelse för försvar av rikets säkerhet” och ett högt värde.

– Ingen av de tilltalade har någon koppling till Försvarsmakten såvitt har kommit fram. Drivkraften bakom gärningarna verkar primärt ha varit äventyrslystnad och ett gemensamt intresse för fordon. Jag menar att det även har funnits ett ekonomiskt motiv för stölden, säger åklagaren i ett pressmeddelande.

En av de misstänkta är åtalad för grovt häleri då han har köpt en av bilarna.

Terrängbil 16, som har smeknamnet ”Galten”, är en fyrhjulsdriven terrängjeep som framför allt är avsedd för trupptransport.

Skandalkantad tid i huset

Sami Jakobsson vann årets ”Big Brother”. Stölden och körningarna i skogen skedde bara dagar innan han gick in i huset.

Tiden i ”Big Brother” kantades av skandaler. Expressen avslöjade att han fick hjälp av produktionen att tatuera över nazistsymboler kort innan sändningarna började. Han har flera gånger sagt att han tagit avstånd från de högerextrema värderingarna.

– Det är ett liv som jag har levt och lämnat bakom mig och som jag i dag inte vet hur jag kunde hålla på med, sa han efter finalen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.