Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Big brother-psykologens hårda kritik: "Skrämmande"

En deltagare får en varning
Eva Rusz, var den första psykologen i Big Brother. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Adam Alsing säger att det oftast blir lite kaos i början av Big Brother. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sami Jacobsson, deltagare i Big Brother. Foto: TV4

”Big brother” har gjort comeback – och det har stormat runt årets program. 

Deltagare har skickats hem, programledare har hoppat av och kritik har väckts mot en deltagare som tatuerat över nazistiska tatueringar – strax innan han gick in i huset. 

Nu dömer Eva Rusz, ”Big brothers” första psykolog, ut hur castingen till årets program har gått till.  

– Jag tycker att det är skrämmande att man väljer ut sådana människor, människor som uppenbarligen har väldigt komplicerade bakgrunder, säger hon. 

Sedan Sami Jacobsson, 25, klev in i ”Big brother”-huset förra måndagen har det stormat kring honom på grund av hans bakgrund.

Jacobsson har vid flera tillfällen delat bilder på sitt Instagramkonto med både kläder och tatueringar som kopplas till nazism och vit makt-miljö, vilket Nyheter24 var först med att rapportera.

I ”Big brother” har Sami Jacobsson själv berättat om tatueringarna:

– Jag vill absolut inte att du ska tro att de här har någon form av aktuell betydelse i dag. Det har tillhört ett gammalt förflutet, sa han förra veckan i programmet i ett samtal med deltagaren Daniel Glasman.

Första psykologen i ”Big brother”

Men det är inte det enda det har stormat kring när det gäller årets ”Big Brother”. Deltagarna Isabel Pereira och Kim Kamal har kastats ut ur huset efter antisemitiska uttalanden och programledarna Adrian Boberg och Helle Schunnesson har hoppat av programmet – i protest mot Sami Jacobsson bakgrund. En annan deltagare har också sagt att han ska våldta en tävlande i huset. 

Expressen har flertalet gånger försökt att få svar från TV4 på frågor om Sami Jacobssons medverkan, om de är nöjda med castingen och om det verkligen går att slutföra årets säsong efter allt som har hänt – men TV4 vägrar att svara på alla frågor. 

Eva Rusz var den första psykologen i ”Big brother”, mellan 2001-2003, och hon var den första att ta fram en casting-policy för programmet. Hon berättar om ett program som har förändrats med tiden. I början av ”Big brother” fanns det nästan ingen alkohol i huset och medelåldern låg på 40 år. 

Varför slutade du?  

– Dels ville jag inte. Men dels så tyckte de väl inte att jag gjorde ett bra jobb, antar jag. Jag var inte tillräckligt skandalinriktad. Jag tyckte att det började urarta.

På Facebook går hon hårt åt castingen för årets program. 

”Fruktansvärt så urskiljningslöst teve och psykologerna väljer ut deltagare numera, enormt trasiga själar som tittarna tvingas titta på .”

Men samtidigt som hon riktar kritik mot psykologerna kan hon fortfarande förstå dem. 

– Jag kan också försvara psykologerna för det som hände, när jag jobbade med det här pressades man ibland lite att acceptera, för annars var det underförstått ibland, att man förstörde produktionen. Så man ska inte klandra dem för detta. Man är tvungen att godkänna fast än att man kanske inte skulle ha gjort det. 

”Jag kan inte acceptera vad som helst”

Eva Rusz har inte själv sett årets program men har följt med i det som har hänt i årets säsong via medier. 

– Det jag har läst och det jag har sett, det hade inte platsat för 20 år sedan men man måste ha respekt för att det är nya tider och också. Men det verkar vara väldigt trasiga människor, tycker jag det verkar som.

På tisdagen kunde Expressen även avslöja att TV4 hjälpte deltagaren Sami Jacobsson att tatuera över sina tatueringar innan han gick in i huset. 

Hade du tagit med Sami Jacobson i programmet? 

– Nej hade jag varit psykolog och hade fått reda på det. Då hade jag blivit skitförbannad. Teve ska inte hålla på och dölja sådana saker som är uppenbara som gäller en persons åsikter och attityder. Jag skulle ha sagt att den personen ska inte vara med, i och med att det är rasistiska symboler. Aldrig i livet. Då hade jag ställt till med rabalder.

– Jag är ganska tuff. Jag kan inte acceptera vad som helst.

Hade du inte tagit med honom, även fast han har tagit avstånd från sina tidigare sympatier? 

– Hade han varit på min tid då hade jag nog inte godkänt honom. Men det är hedenhös numera så det är svårt att säga. Men jag hade inte gjort det, nej. 

– Jag tycker att det är skrämmande att man väljer ut sådana människor, människor som uppenbarligen har väldigt komplicerade bakgrunder och därför inte har något skyddsnät för vad de ska säga verbalt. Där de dessutom är inlåsta i ett hus där allting förstärks. Allting blir mycket starkare inne i huset. Men säkerligen så är väl TV4 jättetacksamma för nu får de mycket mer uppmärksamhet. Det är det som är den tråkiga baksidan av det här, tycker jag. 

Eva Rusz skräder inte orden och säger att programmet bara borde läggas ner. 

 – Jag tycker att det här experimentet är väldigt utvattnat, det förvånar mig att man kör det efter 20 års tid.

– Jag tycker att det är dags att Sverige hittar på andra programformat än det. Jag kan tycka att det är gammalmodigt, det borde ha lagts på skräphögen för länge sen. 

Programmets exekutiva producent Johan Bendrik svarar:

– Det här är en person som inte på något sätt varit inblandad i produktionen och berättar samtidigt att hon heller inte har sett programmet. Det finns därför ingen anledning för oss att bemöta dessa spekulationer och gissningar.

Alsing: ”Alltid kaos i början”

Adam Alsing är kanske den personen man förknippar mest med ”Big Brother”. Han har varit både programledaren och producent för programmet i många år. 

Programledaren säger att det nästan alltid är mest kaos i början av programmet.  

– Det brukar alltid vara lite kaos i början. De första tre fyra dagarna brukar alltid vara, om man får använda uttrycket, de värsta.

– Det är en otrolig press att vara med i det där som man inte tänker på. Det är en psykologisk press att vara bevakad hela tiden. 

Adam Alsing säger att det är svårt att veta exakt vad personer kommer att säga i live-tv. 

– Det är ju så det är när du har de här människorna i det här huset. Så blir det så där, även om man säger: Tänk på att vårda språket, tänk på att inte säga något dumt.

Däremot tycker han att det är helt rätt att Isabel Pereira och Kim Kamal fick lämna huset. Vad gäller Sami Jacobsson kan han inte uttala sig då han inte känner sig tillräckligt påläst. 

– Jag förutsätter att TV4 har tagit reda på allt sånt där innan, och att han verkligen menar allvar med vad han säger.

Deltagaren syns med nazistsymboler och högerextrema tatueringar

Sami Jacobsson har tatuerat över sina nazistiska tatueringar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.