Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Big brother”-deltagare varnas – grova uttalanden om våldtäkt

”Big Brother”-deltagare varnas — efter uttalande om våldtäkt
Nu varnas en deltagare i ”Big brother” efter grova uttalanden om våldtäkt.
Programledare Malin Stenbäck. Foto: TV4

”Big brother” skakas av ännu en skandal.

Nu varnas en deltagare efter grova uttalanden om våldtäkt.

TV4 har varnat deltagaren men säger att han ”i nuläget” kommer att få stanna i dokusåpan.

Det har varit en kaosartad första vecka för TV4:s dokusåpa ”Big brother”. Deltagarna Isabel Pereira och Kim Kamal sparkades ut ur programmet efter att ha gjort antisemitiska uttalanden och två av programledarna har hoppat av i protest mot deltagaren Sami Jacobssons högerextrema bakgrund.

Nu kräver tittarna att ännu en deltagare ska kastas ut från programmet.

Deltagaren ska vid flera tillfällen ha gjort grova uttalanden om våldtäkt. I ett klipp som sprids i sociala medier visas deltagaren när han säger:

– Jag ska våldta vår nya deltagare i natt.

TV4 kallar deltagarens uttalanden för ”olämpliga skämt”.

– Det var olämpliga skämt som han också blev varnad för, säger Anders Edholm, pressansvarig för ”Big brother” på TV4.

Vad innebär en varning?

– Det är ju att produktionen tar in honom i bikten och säger åt honom att det inte är acceptabelt beteende. 

Kan kastas ut vid fler varningar

Tittarna tycker dock inte att man kan kalla deltagarens uttalanden för skämt.

”Det är inte ett skämt att upprepade gånger säga att man ska begå ett otroligt allvarligt brott, det är ett brott i sig”, skriver en tittare. Många ifrågasätter också hur deltagaren kan få vara kvar i programmet.

Enligt TV4 kommer han dock att få vara kvar i ”Big brother”.

– I nuläget, ja, säger Anders Edholm, pressansvarig.

Joel Bendrik, exekutiv producent för ”Big brother”, säger i en skriftlig kommentar att deltagare riskerar att få lämna programmet ”vid upprepade varningar”.

Programledarna hoppade av i protest

Den nya skandalen kommer kort efter att två av programledarna, Adrian Boberg och Helle Schunnesson, valt att lämna ”Big brother” i protest mot deltagaren Sami Jacobssons högerextrema bakgrund.

Sami Jacobsson, 25, har så sent som i höstas visat flera bilder på sig själv i sociala medier där han haft nazisymboler tatuerade på kroppen. På Facebook gillar han också sidan ”Ku Klux Klan recruitment”. 

Att han får vara kvar i huset har ifrågasatts av bland andra Judiska centralrådet. Jacobsson har i programmet sagt han lagt perioden i högerextrema miljöer bakom sig.

Boberg och Schunnesson har kommenterat sina avhopp på Instagram. Boberg skriver att han inte står för beslutet att behålla Jacobsson i ”Big brother”.

”Tycker inte att produktionen har tagit sitt ansvar”

”Jag blev inte informerad om en av deltagarnas bakgrund förrän jag själv läste det i pressen. Sen det blev publikt har också nya uppgifter om deltagaren framkommit och jag tycker inte att produktionen har tagit sitt ansvar i det”, skriver han på Instagram. 

Helle Schunnesson skriver i sin tur att Jacobssons förflutna inte är något hon vill förknippas med överhuvudtaget.

”Antisemitism och rasism är för mig helt oacceptabelt och av den anledningen har jag valt att inte längre medverka”, skriver Schunnesson på Instagram.

Expressen har varit i kontakt med Helle Schunnesson och Adrian Boberg som hänvisar till sina respektive Instagram-inlägg.

Expressen har ställt följande fråga till TV4:

Efter en vecka har två deltagare kastats ut, en har varnats efter grova skämt, en ersättare har hoppat av efter tre dagar och två programledare har hoppat av i protest mot en deltagares bakgrund med högerextrema och nazistiska kopplingar. Är ni nöjda med castingen?

”Big brothers” exekutive producent Joel Bendrik undviker att svara på den direkta frågan i sitt skriftliga svar: 

”'Big brother' är ett unikt format med livesändning dygnet runt och vi har visat att vi agerar direkt när deltagare missköter sig eller uttrycker sig oacceptabelt”, skriver han.

Deltagaren syns med nazistsymboler och högerextrema tatueringar

Deltagaren syns med nazistsymboler och högerextrema tatueringar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.