Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kim Kamal och Isabel Pereira kastas ut ur Big Brother 2020

Ordförande Aron Verständig om Isabel Pereiras uttalande: ”Jag blir helt bestört”.
Isabel Pereira kastas ut från Big Brother-huset efter att ha sagt att hon hatar judar.
Foto: Big Brother
Big Brother hade premiär i måndags och kan ses dygnet runt.
Inifrån ”Big brother”-huset.
Isabel Pereira tvingas lämna programmet.
Foto: JAKOB DAHLSTRÖM / TV4
Här får Isabel Pereira beskedet – och tvingas lämna ”Big Brother”.
Antonia Johnson är chockad över att en deltagare tvingas lämna.
Foto: TV4
Kim Kamal måste ta luft efter att han får reda på att Isabel lämnat – senare tvingades han också lämna.
Foto: TV4
Här får Isabel Pereira beskedet.
Foto: TV4
Hon ser chockad ut.
Foto: TV4
1 / 10

”Big brother”-deltagarna Kim Kamal och Isabel Pereira har tvingats lämna huset efter att ha uttalat sig nedsättande om judar i TV4-programmet.

– Jag hatar judar, sa Isabel Pereira bland annat och skrattade.

Efter det tvingades hon lämna – nu får även Kim Kamal gå.

– Det råder nolltolerans mot den här typen av uttryck, säger Joel Bendrik, exekutiv producent för programmet, i ett uttalande. 

På fredagen ber sedan Isabel Pereira om ursäkt för sitt uttalande i ett inlägg på Instagram.

”Big brother” hade nypremiär i måndags efter flera års uppehåll – och det tog inte lång tid innan programmet skakas av en skandal. 

Big Brother-deltagaren Isabel Pereira, 24, och Kim Kamal pratar med varandra i Big Brother-huset på torsdagen och det är då Kim Kamal kommer in på en tidigare chef och hennes man. 

– Jag hade världens värsta chef. Hon var så jävla äcklig. Det var sinnessjukt, alltså. Helt sinnes. Jag blev chef på en vecka, för jag kunde min grej, säger Kim Kamal och fortsätter:

– Jag jobbade så mycket, alltså så mycket, för skitlön. Det var familjeägt företag, så det var hon och hennes man som ägde företaget – men det var hans koncept. Hon var chef och personalansvarig. Jag hade mest kontakt med henne, men tyckte om hennes man jättemycket. Han var jättesnäll och förstod mig – men hon var jude, så jag fattar, säger han. 

– Jag hatar judar, säger Isabel Pereira då och skrattar. 

Ber om ursäkt på Instagram

En stund efter kallas sedan Isabel Pereira in i bikten – och det är där hon får beskedet. Där inne ligger ett meddelande och väntar på henne. Isabel Pereira läser det tyst för sig själv och tittar chockat upp i kameran. 

Sen läser hon högt: 

– Du har brutit mot ”Big Brother”-regler och uttalat dig på ett kränkande på ett sätt som inte är acceptabelt i Big Brother. 

– Du kommer därför tvingas lämna huset.

Isabel Pereira sätter handen över munnen och ser ut att dra efter andan. Hon reser sig sedan och går ut ur bikten. 

På fredagsförmiddagen publicerade Isabel Pereira sedan ett inlägg på Instagram där hon ber om ursäkt för sitt uttalande i programmet.

”Jag vill först och främst be om ursäkt till samtliga som blivit illa berörda utav mitt klumpiga uttalande i går i Big Brother huset. Det var ett slarvigt skämt och jag tar på mig det. Har full förståelse för att tv4 valde att plocka ut mig från huset då detta var helt oacceptabelt. Jag ber återigen om ursäkt. Det är aldrig okej att göra rasistiska eller nazistiska uttalanden oavsett om det är på skämt”, skriver Isabel Pereira på Instagram.

”Tar starkt avstånd”

TV4 säger att det råder nolltolerans mot den typen av uttryck.

– Det råder nolltolerans mot den här typen av uttryck och TV4 tar starkt avstånd från det deltagaren har sagt. Hon har därför också omgående fått lämna programmet. Vi har tydliggjort för alla deltagare i huset hur vi ser på det som inträffat och understrukit allvaret i situationen, säger Joel Bendrik, exekutiv producent, för programmet i ett uttalande. 

– Det är omöjligt att förutsäga vad någon uttrycker i livesändningen, det viktiga är att vi agerar när det händer. Vi har nolltolerans mot den här typen av uttryck och därför fick delegaten lämna med omedelbar verkan. 

På torsdagskvällen kommer också beskedet att Kim Kamal tvingas lämna ””Big Brother efter samtalet med Isabel Pereira. Beslutet har tagits efter att ansvarig utgivare har gått igenom hela samtalet.  

– Efter att vi nu noggrant har gått igenom hela Kim och Isabels samtal står det klart att Kim också tvingas lämna programmet. Det Kim uttalade faller också inom ramen för det vi anser är oacceptabelt, säger Joel Bendrik, exekutiv producent TV4 i ett uttalande. 

Deltagarnas chock efter lämnandet

Efter att deltagarna fått reda på att Isabel Pereira tvingas lämna omfamnar några varandra. 

Kim Kamal håller sig för ansiktet och andas djupt, han går sedan ut för att ta frisk luft. 

– Shit vad sjukt, säger en deltagare.

Sedan börjar de packa ihop Isabel Pereiras grejer. 

Isabel Pereira kommer från Angola men flyttade till Sverige när hon var 11 år. Innan hon gick in i huset jobbade hon i klädbutik, men sa upp sig för sin medverkan i ”Big brother”, enligt programmets egen information om deltagaren. Hon älskar att festa – och var dessutom i huset för att hitta kärleken. 

Hon är syster till artisten Jireel. 

Kritikstorm på sociala medier

Efter Pereiras ord i huset skapades det en storm på Twitter – där flera personer skrev att det inte är acceptabelt och att hon borde kastas ut. 

Även Judiska ungdomsförbundet har reagerat på Twitter. 

”Det är jävligt dumt att vara rasist och säga att man hatar judar i livesändning. Vill man vara öppet rasse så kan man alltid gå med i Sverigedemokraterna”, skriver de.

Aron Verständig, ordförande i Judiska Centralrådet, säger till Expressen TV att han blev ”helt bestört” när han hörde hur Pereira uttryckt sig.

– Jag reagerar väldigt kraftigt, säger han.

– Vi har sett den senaste tiden att vi ju tyvärr har en ökad antisemitism i Sverige, med många allvarliga incidenter bara det senaste åren. 

– Jag tror att när en person i ett så pass stort tv-program som Big Brother, som dessutom väldigt många unga tittar på, så kan det leda till att legitimera antisemitism Jag ser väldigt allvarligt på det här, säger han.

Verständig prisar dock TV4:s snabba agerande efter Pereiras antisemitiska uttalande.

– Det handlar om att agera kraftigt och väldigt snabbt. Det kan nog tjäna som ett exempel för andra som ställs inför liknande situationer.

”Big brother” hade premiär i måndags och programmet går att se live dygnet runt. Programmet sänds tisdag till söndag 19.00 och måndagar 21.00 i Sjuan, TV4 play och C More. 

”Helt förfärligt”

Aron Verständig på Judiska Centralrådet kommenterar händelserna i Big Brother.

Se Big Brother-huset inifrån

Ellinor Svensson guidar runt.

Följer du årets ”Big brother”?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.