Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bibi Rödöös starka känslor inför Sara Danius sommarprat

Sara Danius sommarprat 2018
Bibi Rödöö har som programchef ansvarat för ”Sommar i P1” i 25 år.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Sara Danius sommarpratade i direktsändning 2018 kände programchefen Bibi Rödöö till att hon var döende.

Efteråt åt de middag för att fira att Danius orkat.

– Det var väldigt starkt att hon ville göra ”Sommar”, hon ville berätta vad hon hade varit med om, säger Rödöö.

Litteraturprofessorn och författaren Sara Danius hade lämnat uppdraget som ständig sekreterare i Svenska Akademien i april det året.

Som värd i ”Sommar i P1” gav hon sin syn på den enorma kris Akademien och Kultursverige genomgick.

– Jag tablålade henne som avslutningsvärd i augusti och hon ville sända direkt. Hon var en cool katt, en klok person, säger Bibi Rödöö, som basat för sommarpraten i 25 år.

– Många hade gått hela sommaren och väntat på vad hon skulle säga. Hon hade ju ännu inte uttalat sig om krisen och Akademien. Vi hade ett jättefint samarbete och det var viktigt för oss och för henne att det inte blev en ensidig partsinlaga, utan att hon berättade sin version, men även redogjorde för andra uppfattningar.

Minns avslutande orden

Bibi Rödöö minns särskilt Sara Danius avslutande ord: ”Jag är stolt över att mitt handlande som Svenska Akademiens ständiga sekreterare bidrog till att en rad kvinnor fattade mod och vågade anmäla. Och det, kära lyssnare, är ingen liten sak.”

– Det var oerhört starkt. Och jag visste ju då att hon var dödssjuk. Det visste inte lyssnarna. Hon var också önskad som vintervärd det året, men hon blev för svag. Strax före jul fick vi gå ut med ett pressmeddelande där vi skrev att hon var sjuk och hade feber. Hon ville inte att det skulle komma ut att hon var döende i cancer.

Hon imponeras över hur Sara Danius genomförde ”Sommar”-sändningen.

– Det blev hennes avskedsprogram. Hon berättade vad hon upplevt och förklarade varför hon känt sig tvungen att ta tag i det när hon fått insyn i hur det fungerade bakom de stängda dörrarna.

Sara Danius var svårt sjuk i cancer när hon sommarpratade om krisen i Svenska Akademien 2018.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Ett stort förtroende”

Bibi Rödöö tycker att samarbetet med Sara Danius är ett bra exempel på hur ”Sommar”-redaktionen jobbar i kulisserna för att det ska bli så bra som möjligt för alla inblandade.

– Det är ett stort förtroende. Vi vet ofta ganska mycket som vi inte kan eller vill kommunicera utåt, säger hon.

Efter sommarpratet gick de ut för att fira.

– Jag och Sara åt middag på kvällen efter sändningen tillsammans med hennes son och två av hennes systrar. Flera i restaurangen kom fram och tackade Sara. Vi firade att hon hade orkat genomföra det. Sara var så glad över att ha gjort det, säger Bibi Rödöö. 

Sara Danius dog den 12 oktober 2019, 57 år gammal.

Sara Danius – en tillbakablick på hennes liv och gärning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.