Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Biancas svar efter hårda pälskritiken

Under senaste veckan har Konsumentverket få ta emot kritiken.
Bianca Ingrosso har fått kritik efter att ha publicerat en bild där hon bär en pälsjacka.
Nu svarar hon på kritiken.
Foto: OLLE SPORRONG

Bianca Ingrosso kritiserades hårt i veckan när hon bar en grön pälskappa på Instagram. 

Nu väljer influencern att ta bladet från munnen. 

”Jag köpte den för flera år sedan och har haft den på vinden o flera år men är nästan helt säker på att det är fake för jag skulle aldrig köpa en äkta pälsjacka”, skriver hon i ett sms till Expressen. 

Bianca Ingrosso, 27, publicerade flera bilder på den gröna pälskappan för sina 1,3 miljoner följare på Instagram. Men hon möttes snabbt av kritik i kommentarsfältet då flera menade att jackan är gjord av rävpäls. Något som Svensk Damtidning var först att rapportera om. 

”Det är sorgligt att äkta päls fortfarande används och till och med glorifieras i klädindustrin”, skrev en följare.

En annan skrev: 

”Är det äkta päls? Då blir det att avfölja direkt!”

I kommentarerna spekulerade följare huruvida pälsen var äkta eller ej. Bianca Ingrosso taggade företaget bakom designen, som är det danska märket Nobel Copenhagen. Företaget säljer kappor av både äkta päls och av pälsimitation. 

När Expressen besökte företagets hemsida på söndagen låg sajten nere. Men enligt en skärmavbild från företagets hemsida från våren 2021, står det att kappan är tillverkad av rävpäls. Även en annons från Facebook visar att samma modell som Bianca Ingrosso uppges ha burit på bilden är tillverkad av djurpäls.

Annonsen på pälsen som Bianca Ingrosso uppges ha burit.
Bild från företagets hemsida från april 2021.

”Säker på att den är fake”

I ett sms till Expressen svarar Bianca Ingrosso på följarnas kritik. Hon menar att kappan är gammal och att hon är ”säker” på att den inte är äkta.

”Jag köpte den för flera år sedan och har haft den på vinden o flera år men är nästan helt säker på att det är fake för jag skulle aldrig köpa en äkta pälsjacka. Köpte den på en hemsida men tror inte den är äkta.”

Influencern Hanna Schönberg har också burit en pälskappa från det danska märket i ett inlägg på Instagram. Även hon möttes av kritik bland kommentarerna. 

”Wahlgrens värld”–stjärnan får dock inte bara hårda ord i kommentarerna. Flera hyllar hennes stil och några kommer till hennes försvar. 

”Kanske bättre att vända sig till företaget som köper in/säljer kappan i stället? Att de väljer att sälja produkter gjorda av djurpäls, är väl någonstans där vi får börja”, skriver en av hennes följare

I ett mejl till Expressen skriver Djurens rätts generalsekreterare Benny Andersson att det är ”tondövt” att bära päls. 

”Som influencer har du ett extra stort ansvar för vilka signaler du skickar till dina följare. När de stora modeföretagen ett efter ett väjer bort päls och när land efter land förbjuder pälsdjurdfarmer, så är det rejält tondövt att som influencer blunda för det fruktansvärda djurplågeri som pälsindustrin står för.”

Modehus tar avstånd

Pälsens existens har länge varit omdiskuterad och allt flera modehus har helt slutat sälja animalisk päls. Förra veckan meddelade det svenska varuhuset NK att de slutar sälja pälsprodukter från och med 2023. 

– Vi anser inte att det är etiskt försvarbart att djur ska födas upp eller jagas och dödas enbart för sin päls, sa Ulrica Bogh Lind, PR-ansvarig för NK, i ett pressmeddelande.

Beskedet möttes ”med stor glädje” av organisationen Djurrättsalliansen.

– Att nås av denna nyhet känns otroligt. Vi är oerhört glada och stolta när stora bolag rör sig i rätt riktning, sa Ronja Lagnemar Savic, kampanjansvarig för pälsfri handel på Djurrättsalliansen i ett uttalande.https://www.instagram.com/p/B58PVvFJLDn/https://www.instagram.com/p/CY9cBNjjJkh/?utm_source=ig_embed
Går ut med video på Instagram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.