Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bianca Kronlöf riktar hård kritik mot komikerbranschen

Videon på Instagram har fått stor spridning.
Bianca Kronlöf i sitt inlägg på Instagram.
Foto: Instagram / Bianca Kronlöf
Soran Ismail i SVT:s dokumentär ”Persona non grata”.
Foto: SVT
Bianca Kronlöf.
Foto: Hans Shimoda/TT / TT NYHETSBYRÅN

I kölvattnet efter den omtalade SVT-dokumentären ”Persona non grata” riktar nu Bianca Kronlöf hård kritik mot komikerbranschen. 

I tre inlägg på Instagram förklarar hon vad hon tycker är fel med dokumentären – och hur hon vill att branschen ska agera. 

– Jag låg sömnlös och ammade mitt barn och skrev i mobilen, efter ett par dagar tog jag upp det igen och okej: det är en text till Soran, en till manliga komiker och en text till själva branschen, säger hon. 

Soran Ismail lämnade rampljuset efter anmälningar om våldtäkt och övergrepp hösten 2017. En förundersökning om våldtäkt inleddes, men den ledde aldrig till åtal utan lades ner i brist på bevis. 

I fjol dömdes en kvinna för grovt förtal, efter att ha anklagat Soran Ismail för sexuella övergrepp i en grupp på Facebook. Domen är överklagad och har ännu inte tagits upp i hovrätten.

I ”Persona non grata” ger Soran Ismail sin syn på anklagelserna och hur han haft det efter metoo. 

När Bianca Kronlöf såg programmet vände det sig i magen, berättar hon. I inlägg på Instagram skriver hon bland annat om vad hon anser är feghet i branschen, där män inte säger ifrån mot sexuella trakasserier. 

– Att Kristoffer [Appelquist], Özz [Nûjen] och Måns [Möller] är med tycker jag är modigt. För de fattar att de kommer få skit för det här. Och man ska vara där för sina vänner när de mår dåligt, vilket Soran verkligen har gjort. Men jag tycker att fokus i det här programmet, och samtalen som de visar, är helt åt helvete. 

https://www.instagram.com/p/CNpo4T0HWVB/

”Jobb går till vänner”

Bianca Kronlöf säger att hon vill se män ta större ansvar för andra män. 

– Vart är männen? Alla de här männen som säger JAG har aldrig gjort någonting. Var är deras engagemang, var är deras civilkurage? Och då framför allt i sin egen bransch? frågar hon sig. 

Hon är mån om att föra debatten på strukturell nivå. 

– Det krävs mer mod att säga emot i en vardagssituation, och det var det jag också kände: det här är min arbetsmarknad, det här är min arbetsplats. Nästa gång jag är med i Parlamentet, vem kommer sitta där? Om jag säger emot nu, kommer jag ens att få va med?, säger hon och fortsätter:

– Det kan vara så svårt att uttrycka sig i min bransch, för jobb går till vänner. Det var väl också därför det tog en vecka att skriva den här texten. 

Efterlyser manligt perspektiv

Nu hoppas Bianca Kronlöf på en slags förlängning av metoo – med män som pratar om vad som hindrar dem från att agera. 

– Kan inte männen komma fram nu och berätta vad de har varit med om ur sitt perspektiv? Ett manligt perspektiv som hade varit intressant att ta del av är: ”Hur svårt det är att säga emot. Varför vågar du inte säga emot? Varför såg du inte vad som hände?” Jag vill komma bort från individnivån. 

Bianca Kronlöf vänder sig också till övriga komiker vid sidan om de vänner till Soran som INTE var med i dokumentären: 

– Det är den tysta massan som är den farliga. Och om jag ska vara helt ärlig tror jag att många av är helt tacksamma över att allt ljus är på Soran.

Måns Möller: Fattade att jag skulle vara nedmejlad

Måns Möller har tidigare sagt till Expressen:

– Det är klart att det hade varit jävligt mycket enklare för mig att inte vara med i den dokumentären, men nu är det som det är. Jag hoppas att man säger om mig att jag var en schysst kompis. Men det är inte som att jag inte fattade att jag skulle vara helt nedmejlad nu

– Jag vill inte ta ställning, säger han. Jag vill inte vara med i något lag. Men jag vill inte heller vara någon som vänder ryggen till en vän som inte har någon annan.

Kristoffer Appelquist har sagt till Nyheter 24:

– Jag missade så klart inte att Soran var anklagad för sexuella övergrepp, men det betyder inte att jag har någon aning om vad som hänt. Det var det jag menade. Vem är det han skulle förgripit sig på? Är det trovärdigt? Är det sant? Allt sånt missade jag, säger han.

Soran Ismail i SVT-dokumentär: ”Jag har gjort människor illa”

Utreddes för våldtäkt • Anmäldes av tre kvinnor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.