Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bianca Ingrossos smärtor – berättar om svåra tiden

Bianca Ingrossos beslut efter gravidbeskedet – klippet har inte visats i tv
Bianca Ingrosso berättar om sina besvär på Youtube.
Foto: Stella Pictures

Dagarna innan mens kan vara en pina. Bianca Ingrosso berättar i sin senaste vlogg hur hon sedan länge tror att hon lider av PMDS.
– Våga ta hjälp för dina besvär, säger Bianca Ingrosso i sin senaste Youtube-vlogg

Bianca Ingrossos senaste vlogg handlar till stor del om mens och besvärliga PMS-symtom. Under en bilfärd med influencerkompisen Lovisa Worge talar Bianca Ingrosso ut om sina svåra besvär.

Bianca Ingrosso berättar hur PMS:en har besvärat henne under en längre tid. Nedstämdhet, humörsvängningar, sömnsvårigheter, ångest och oro är bara exempel på symtom som Bianca Ingrosso upplever.

Bianca Ingrosso diskuterar PMS och PMDS tillsammans med influencern Lovisa Worge.
Foto: Youtube / Youtube

– För vissa kanske det blir så grovt att de tar antidepp. Det funderar jag på om jag ska göra faktiskt, säger hon.

Detta uppmanar hon dock inte andra till att göra, utan tycker först och främst att man ska våga ta hjälp för sina besvär och undersöka saken.

Trots att Bianca Ingrosso har haft mens i 16 år blir hon lika förvirrad när symtomen börjar komma, berättar hon.

– Jag har inte koll på min menscykel. Jag sitter alltid varje månad och undrar över mitt mående. Är jag bara nedstämd, deprimerad eller gravid?

”Mycket mer mensvärkar”

Bianca Ingrosso upplever också att hon har fått rikligare och längre mens senaste tiden. Hon och Lovisa Worge spekulerar om det kan vara komplikationer efter covid-19. 

– Det är väldigt mycket kvinnor just nu, inklusive mig själv, som uppmärksammar att de nu har rikligare mens, längre mens och mycket mer mensvärkar, säger Bianca Ingrosso i vloggen.

Under sommaren har Bianca Ingrosso haft så pass grov mensvärk att hon trott att hon ska svimma och spy. Dessutom hade hon också de andra klassiska symtomen.

– Jag hade det över en vecka, ungefär åtta-nio dagar, säger Bianca Ingrosso i sin senaste Youtube-vlogg.

PMS

PMS står för premenstruellt syndrom, och innebär att ditt humör förändras och att du får andra kroppsliga besvär dagarna före mens.


PMS är vanligt, men det kan variera från person till person vilka besvär man får. Du kan också få olika mycket besvär från månad till månad. Besvären kräver oftast ingen behandling med läkemedel.

Det finns mycket du kan göra för att må bättre om du har PMS, det finns också behandling som kan hjälpa.

Källa: 1177.se 

PMDS

Symtomen vid PMDS är oftast psykiska och kan vara så svåra att de upplevs som symtomen vid depression och ångest. Skillnaden är att symtomen vid PMDS avtar när du får mensen. PMDS står för premenstruellt dysforiskt syndrom.

Det är vanligt att PMDS påverkar hela ens tillvaro. Det kan till exempel göra att du hamnar i konflikter eller att du vill vara i fred och undviker att umgås med andra.


Ungefär tre till fem procent av alla som har regelbunden mens har PMDS.

Källa: 1177.se


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.