Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beyoncés brutala uppoffring – för historiska framträdandet

Beyoncé hyllade uppträdande på Coachella ifjol kretsar nya dokumentären ”Homecoming: A film by Beyoncé” kring.
Foto: PG / SPLASH NEWS / PG / SPLASH NEWS/IBL SPLASH NEWS
Beyoncé pushade sig längre än hon trodde var möjligt för att genomföra Coachella-spelningarna berättar stjärnan i den nya dokumentären.
Foto: ALEX LJUNGDAHL/EXPRESSEN
Beyoncé blev en ”ny kvinna” efter spelningarna på musikfestivalen Coachella 2018.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Världsstjärnans två spelningar har beskrivits som historiska – som den första svarta kvinnliga artisten någonsin var Beyoncé det stora dragplåstret på musikfestivalen Coachella 2018.

I Netflix nya dokumentär ”Homecoming: A film by Beyoncé” berättar Beyoncé om tiden under och efter att hennes och Jay-Z:s tvillingar fötts, om förberedelserna för spelningarna kort efter kejsarsnittet och hur hon upplever att hon undan för undan blev ”en ny och annan kvinna”. 

– Jag pushade mig längre än jag trodde att jag kunde göra och jag lärde mig en värdefull läxa: jag kommer aldrig, aldrig att pusha mig själv lika långt igen, säger Beyoncé.

”Coachella, är ni redo?”, undrade Beyoncé, men ingen var redo i Kaliforniens öken i april 2018. 

Ett år senare öppnar världsstjärnan upp om förberedelserna för sina två största och mest utmanande spelningar i karriären. Netflix nya konsertfilm ”Homecoming: A film by Beyoncé” blandar de två konserterna på Coachella med dokumentärmaterial från artistens många repetitioner, träning och kamp för att ro spelningarna i hamn. 

– Vissa dagar trodde jag att jag aldrig skulle kunna bli som förr. Jag var fysiskt förändrad. Styrkan och uthålligheten var inte densamma, säger Beyoncé i dokumentären. 

För att förstå vad Beyoncé Giselle Knowles-Carter, nu 37 år gammal, offrade för de två historiska konserterna på Coachella 2018 måste vi backa bandet till strax efter det att 2016 blivit 2017. Det är då som musikfestivalen meddelar att de har fått ett rejält napp: Beyoncé ska vara det stora dragplåstret. 

50 dagar senare kommer beskedet: Beyoncé ställer in. 

Orsaken sades vara läkarnas oro för hur konserterna skulle påverka Beyoncés graviditet.

Beyoncé om tvillinggraviditeten: ”extremt svår”

I ”Homecoming: A film by Beyoncé” på Netflix berättar Beyoncé i en slags videodagbok: 

– Jag hade en extremt svårt graviditet. Jag hade högt blodtryck. Jag utvecklade preeklampsi och i magen slog ett av barnens hjärtan oregelbundet, så jag fick göra ett akut kejsarsnitt. 

– Min kropp gick igenom mer än jag visste att den kunde klara av. På förlossningsdagen vägde jag 99 kilo. 

Beyoncé och maken Sean ”Jay-Z” Carter välkomnade dottern Blue Ivy till världen i januari 2012. I juli 2017 föddes tvillingarna Rumi och Sir, och kort därefter började Beyoncé träna igen.

Målet: att göra de två spelningarna på Coachella till något extra, något som aldrig setts och upplevts tidigare. Eller som Beyoncé säger i ett pressmeddelande: ”det var det tuffaste jag gjort, men jag visste att jag var tvungen att pusha mig själv och mitt team för att detta inte bara skulle vara bra utan även bli något legendariskt.”

Beyoncé förändrad efter Coachella: ”en ny kvinna”

I ”Homecoming: A film by Beyoncé” följs förberedelserna under åtta månader, i träningslokaler och medan Beyoncés show undan för undan växter till ett konsertmonster.

I dessa åtta månader ingår fyra månader av bandrepetitioner, följt av fyra månader med dansrepetitioner, där sammanlagt över 150 dansare och musiker närvarar. Alla, naturligtvis, handplockades av artisten själv. 

Beyoncé var också drivande i varje del av showen: vilka kläder, färger, ljus som skulle väljas, hur scenen skulle se ut och hur showen skulle bli så effektiv som möjligt, inte bara för de på plats, utan även senare.  

Stjärnan, som ofta beskrivs som perfektionisternas perfektionist, berättar samtidigt: 

– Mycket av koreografin är inte så teknisk, utan handlar om känsla. Det är din personlighet som ger den liv. Det är tufft när du inte är dig själv. Jag fick bygga upp min kropp efter kejsarsnittet, så det tog ett tag innan jag vågade hänge mig helt, säger Beyoncé och berättar att hon bland annat drabbades av muskelspasmer i samband med de många träningspassen. 

65 dagar innan den första showen på Coachella slutar Beyoncé att äta bröd och kolhydrater samt socker och mjölkprodukter. Inte heller kött, fisk eller alkohol får förtäras. 

– Jag pushade mig längre än jag trodde att jag kunde göra och jag lärde mig en värdefull läxa: jag kommer aldrig, aldrig att pusha mig själv lika långt igen, säger världsstjärnan och fortsätter:  

– Jag känner mig som en ny kvinna, en annan kvinna. Jag försöker inte vara den som jag var förr.

Stjärnans ärliga ord om livspusslet

I ”Homecoming: A film by Beyoncé” beskriver sångerskan, som även regisserat, skrivit och producerat konsertfilmen, de två spelningarna på Coachella som en uppoffring få personer kan förstå.

Det är en balansakt, menar hon, att vara mamma till Blue Ivy, nu sju år gammal, och det som vid den tiden var nyfödda tvillingar och samtidigt inte känna att ens kreativa sida ska kvävas. 

– Vi har åstadkommit något. Jag har gjort min dotter stolt. Jag har gjort min mamma och min pappa stolta, alla mina bröder och systrar runtom i världen, och det är därför jag lever, säger Beyoncé i slutet av konsertfilmen och fortsätter:

– Jag är tacksam att jag kan ta de här galna idéerna och gör något av dem som kan läka folk och som kan tända gnistor, som visar att de kan drömma stort och som visar att de är gränslösa. Det är möjligt. Om jag kan lyckas, då kan de lyckas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.