Beyoncé stal showen – av bleka Coldplay

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Coldplays sångare Chris Martin fick se sig sidsteppad av superstjärnan Beyoncé – och Bruno Mars.
Foto: Charlie Riedel
Hon ägde helt enkelt Coldplay.
Foto: Matt Slocum

Oj, oj. Har Coldplay någonsin blivit så här ägda tidigare?

Antagligen inte. Det här var ju Beyoncés supershow.

Det här var utklassning.

Resan fram till Super Bowl 50 har inte varit särskilt bekväm för engelsmännen, som var ett högst otippat val till jubileumsföreställningen. Vi talar trots allt om ett gigantiskt tv-fönster som rockats sönder av Bruce Springsteen och Prince, som upphöjts till spektakulär popkonst av Madonna.

Inte konstigt att Coldplay har varit ett ifrågasatt val av huvudakt. Det är inget fel på dem, tvärtom egentligen, men de har nyligen gett ut sitt tråkigaste album i karriären och facit för bandets fem senaste singlar i USA är bortom uselt:

"Adventure of a lifetime" kämpade sig upp på plats 39 på Billboardlistan. De övriga har inte ens tagit sig in på topp 100.

Mycket riktigt valde arrangörerna - NFL och Pepsi Cola - att komplettera Coldplay med superstjärnan Beyoncé och ultraentertainern Bruno Mars.


LÄS MER: Här äger Beyoncé hela Super bowl - se hennes show

Beyoncés mest vågade singel

Det var nog inte bara nödvändigt, det var hela skillnaden den här natten.

Det är något visst med att se dessa fullblodsproffs - såväl Bey som Bruno var drillade underbarn i extremt unga år - gå in och leverera med full precision och närvaro.

Purfärska "Formation", en hyllning till det svarta USA, är den mest vågade singel Beyoncé någonsin gett ut. Att jämföra den med exempelvis "Crazy in love" är som ett jämföra en kanin med en kobra.

Precis som Rihanna på "Anti" gör Beyoncé, tillsammans med hiphopproducenten Mike Will Made It, popmusik som närmast är avant garde. Närmare Karlheinz Stockhausen än Stock/Aitken/Waterman.

Kanske ännu tydligare när Coldplay spelar sina kort - "Viva la vida", "Paradise", "Fix you" - så safe att Chris Martin & coframstår som tryggetsknarkande bakåtsträvare.

Hitmedleyt var glatt, färgglatt och påkostat - men tamt och uddlöst. En blek besvikelse.

Coldplay blev utklassade

Coldplay blev utklassade av Lady Gaga, som gjorde en explosiv cover av den amerikanska nationalsången utan att ha en enda specialeffekt till hjälp.

De blev ägda av Beyoncé, som återigen positionerade sig som en av världens absolut största - och viktigaste - popstjärnor. Trots begränsat utrymme.

Och när Beyoncé, i samma sekund som hon klev av scenen annonserade sin nya turné för 2016 sjönk sannolikt intresset för Coldplays kommande världspremiär till nya bottennivåer.

Så kan det gå.

Hade de inte varit så förbannat tråkiga på scenen hade man nästa tyckt synd om dem.


Beyonce kommer till Stockholm och Friends Arena 26 juli

SUPER(BOWL)SHOW

Coldplay, Beyoncé, Bruno Mars

Levis Stadium, San Francisco

PUBLIK 68 500.

VEM Brittiska Coldplay, som spelar i Stockholm i sommar, utsågs till huvudakt under pausen i december. I januari anslöt Beyoncé, som uppträdde i pausen 2013. I veckan tillkom även Bruno Mars, som var affischnamn för två år sedan.

VAD Pausunderhållningen till USA:s största tv-evenemang, finalen i amerikansk fotboll (i år Denver Broncos mot Carolina Panthers). Listan på tidigare pausunderhållare rymmer bland andra Michael Jackson, U2, Madonna och Rolling Stones.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.