Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beyoncé är nyskapande – slår ihjäl myter om kvinnors kroppar

I egenskap av världens kanske mest beundrade kvinna har hon en alldeles speciell makt och använder den för att ta upp ämnen som ras, genus, barnafödande, kroppsaktivism, nazism och hur man uppfostrar flickor och pojkar, skriver Malin Collin. Foto: PRANDONI/BFA/REX/SHUTTERSTOCK / PRANDONI/BFA/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
I stället kastar hon ut perukerna, hårförlängningarna och sminket och poserar självsäkert för Vogues första svarta fotograf som får plåta ett omslag. För att hon kan. Och då måste man, skriver Malin Collin. Foto: YOSRA EL-ESSAWY / AP PARKWOOD ENTERTAINMENT
Hennes mål att öppna dörrar för nästa generation svarta kvinnor är viktigare än vi kanske kan förstå, skriver Malin Collin. Foto: FRANK MICELOTTA / AP INVISION

Beyoncé gör mer för världens kvinnor än någon politiker.

I Vogue tar hon ett första steg mot USA:s presidentpost. 

”Efter mitt första barns födelse trodde jag på sakerna samhället sa om hur min kropp borde se ut”. 

Så inleder Beyoncé Knowles sin egenförfattade text i det prestigefyllda septembernumret av tidningen Vogue. 

Megaartisten som i princip aldrig ställer upp på intervjuer har gjort ett uppseendeväckande och nyskapande grepp för att få fram sina åsikter. 

Hon hinner få in det mesta som är viktigt att lyfta just nu – inte bara på grund av Trump-samhället hon lever i – utan också för att uttjatade godhetsåsikter ständigt måste upprepas för att inte tappas bort i vårt hårda debattklimat.

I egenskap av världens kanske mest beundrade kvinna har hon en alldeles speciell makt och använder den för att ta upp ämnen som ras, genus, barnafödande, kroppsaktivism, nazism och hur man uppfostrar flickor och pojkar. 

Inte musik.

I stället kastar hon ut perukerna, hårförlängningarna och sminket och poserar självsäkert för Vogues första svarta fotograf som får plåta ett omslag. 

För att hon kan. 

Och då måste man.

Det finns en oro att stjärnor som har status som en halvgud reduceras till vanliga människor när de berättar om vanliga problem. De ska ju ha ett drömliv så vi andra med vardagsmödor kan drömma oss bort med hjälp av dem. 

Men resultatet när Beyoncé berättar om hur hon nu vägrar stressa fram en perfekt kropp efter förlossningen inspirerar desto mer. 

Hennes mål att öppna dörrar för nästa generation svarta kvinnor är viktigare än vi kanske kan förstå. I slutet av 90-talet fick Beyoncé höra at det kommer att bli svårt för henne att hamna på ett tidningsomslag för svarta kvinnor säljer inte lösnummer.

Jag tror att hon slog ihjäl den myten för ganska många år sedan.

Nu hoppar hon i princip på dess grav med självklar pondus utan mascara. 

Om 20 år har jag en föraning om vem som sitter osminkad i ovala rummet. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!