Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Betyg: Så bra var tolkningar i "Så mycket bättre"

Sven-Erik Magnusson var sångare i långköraren Sven-Ingvars, som började som en älskad rockorkester och utvecklades till ett lika älskat dansband. Han föddes 1942 och gick bort tidigare i år. Hans som Oscar Magnusson var på plats i "Så mycket bättre" för att lyssna till deltagarnas tolkningar av Sven-Ingvars musik.

Uno Svenningsson

“Säg inte nej, säg kanske”

Uno vrider tillbaka klockan till tiden då Sven-Erik kallades för Värmlands Rockkung - definitionen av rock var bredare på den tiden - och gör en vemodig balladversion av det gamla örhänget. Fiolen får tolkningen att svänga som en gråsten, täckt av mossa.

 

Eric Saade

"Fånga en dröm"

Det blir både ovanligt lättsamt och lustfyllt när Saade tar sig an den Gessleskrivna dansbandsdängan "Högt i det blå": tittarna får höra hur det låter när Saade "leker med sig själv". Det låter som att han leker Oskar Linnros Light. Med extra glatt handklapp.

 

Kikki Danielsson

“Det var dans bort i vägen”

Kikki D är ingen Monica Z, men det struntar hon i - och gör en otippad cocktailversion av Frödingdikten, först tonsatt 1899. Kikki placerar den snarare i 60-talet, och förser den med ståbas. Snyggt arrangerat. Men kombon är mer skissartad än frijazz.

 

Icona Pop

"Sommar och sol"

I fjol hyllades Ted Gärdestad i en special, och på något vis känns det som att Iconas version landat bättre där. Den akustiska visan låter länge som om den hör hemma på en skolavslutning snarare än i prime time-tv. Men covern blommar ut i finalen.

 

Tomas Andersson Wij

“När solen färgar juninatten”

Singer/songwriter-genren möter easy listening när Tomas Andersson Wij lutar sig mot en stråkkvartett, som färglägger hans avskalade och återhållna tolkning. I det vördnadsfulla tillvägagångssättet framstår melodin ännu tydligare, och vackrare. 

 

Moneybrother

"Anita"

Moneybrother väljer guldkornet från Sven-Ingvars starkaste album, bandets utflykt i "Frödingland". Tyvärr svajar han dock som en överspelande karaktär i en pilsnerfilm. Pendlar mellan att låta som en högljudd Fred Åkerström och en svettig Ulf Lundell.

 

Sabina Ddumba

“Två mörka ögon”

Inledningen låter som en a capella-kväll i gospelkyrkan, men sedan stoppar Sabina Ddumba ner Sven-Ingvars dansbandsschlager i en Amerikakoffert och åker till Motown. Det låter svängigt r’n’b-coolt och Lill Babs-kavat på en och samma gång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.