Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beslutet om Marie som satt Per Gessle i rävsax

Illustration: Helen Rasmusen
Per Gessle. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Per Gessle. Foto: (C) MATTIAS ERICSSON / (C) MATTIAS ERICSSON/STELLA PICT STELLA PICTURES
Marie Fredriksson. Foto: RONNY JOHANNESSON
Marie Fredriksson och Per Gessle. Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES - SWEDEN MAGNUS LILJEGREN

Han har fått Marie Fredrikssons välsignelse. 

Men Per Gessle står ändå inför ett besvärligt dilemma inför den kommande Roxette-comebacken utan stjärnan.  
Hur fortsätter en duo som har halverats? Är han ett coverband nu?

– Jag ville inte att en massa människor ska komma till de här konserterna och förvänta sig att Marie är där, säger Gessle. 

Är Per Gessle fortfarande Roxette om Marie Fredriksson lämnat duon? Kan han ens kalla sig Roxette? Den frågan har upptagit Per Gessles tankar sedan han nyligen tog beslutet att ge sig ut på en Europaturné med Roxette. Egentligen började tankarna redan när Marie Fredriksson 2016 meddelade att hon, på grund av sviterna efter hjärntumören, inte längre orkade uppträda eller spela in skivor. 

– Jag ville inte skaffa någon ny Marie för det är vi som skapat detta tillsammans. Jag ville inte ersätta henne med någon annan, säger han.

– Men Marie har alltid, även när hon slutade med turnerandet, varit på mig om att fortsätta, att göra något annat med det här. Det är jag som varit emot det. Och jag hade aldrig gjort det här om hon inte sagt okej, säger Gessle. 

Vi sitter i konsertarrangören Live Nations rymliga kontorslokaler på Östermalm i Stockholm. En sminkös, som sitter i konferensrummet redo att rycka ut, påminner om Per Gessles framgångar. Det här är en popstjärna som kommer förberedd till intervjuer och fotograferingar.

Marie Fredriksson och Per Gessle. Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Roxette har sålt över 60 miljoner skivor sedan starten 1986. De sålde 1,5 miljoner biljetter till den tvååriga världsturnén "Charm school" som avslutades 2012.
Det betyder inte att tyskar och engelsmän nu kommer att vilja se Roxette utan Marie Fredriksson, men med en okänd sångerska som heter Helena Josefsson. Och det vet naturligtvis Per Gessle. Han påpekar flera gånger att man kommer spela nya versioner av Roxettes hitlåtar. Men är man då samma band, ett nytt band eller till och med ett coverband? Det är Gessle själv som funderar på om han gör covers av sina egna låtar. 

– I slutändan är det bara en enda sak som räknas, och det är: Blir det bra? Det är lite så, säger Gessle. 

– Alla de här banden i historien som har bytt frontfigur, även om vi inte gör det riktigt, Helena blir inte en ny Marie, men ta Fleetwood Mac som byter ut Peter Greens röst mot Lindsey Buckinghams och Stevie Nicks... Du byter sound helt enkelt. Det kommer jag också göra. När vi spelar ”Queen of rain” och ”Spending my time” så kommer vi låta som ett annat band, men man kommer känna igen låten. Och det där är en diskussion man kan hålla på med. Blir vi ett coverband då? Var Led Zeppelin ett coverband för att de spelade gamla blueslåtar? Den diskussionen har inget slut. LÄS MER: Maries ord bakom Per Gessles nya Roxette

Kritikerna skeptiska till nya Roxette

Få i Sverige har större popteoretiska kunskaper för att älta vad som kan bli fel med den kommande comebacken än Per Gessle. Han har ett liv av skivsamlande och konsertbesök att hämta svar från. 

– Allt beror på hur jag gör det, säger han. Det är som när man hör Paul McCartney göra Beatleslåtar utan Beatles. Det funkar. Eller när John Fogerty gör Creedencelåtar utan Creedence. 

– Sedan har du band som verkligen gör det som jag inte gör, som Queen, som skaffar en helt ny sångare och gör Queenlåtarna på ett klassiskt sätt, men med en ny röst. Journey gör precis likadant, har en kille som nästan låtar som Steve Perry och säljer ut arenor i USA.

Frågar man de utländska journalister som väntar på Roxette-turnén är svaret inte heller helt enkelt. 

– Tar man bort 50 procent av en duo så drar man det kanske lite för långt, säger Mojos chefredaktör John Mulvey.
– Men samtidigt vet inte jag om det finns något facit för exakt hur många procent som funkar och inte funkar. 

Frankfurter Allgemeines Philipp Krohn, som skriver både om ekonomi och musik, tar upp Beach Boys som exempel på att det inte finns något självklart svar på hur det kommer gå för Gessle i Tyskland.  

– Brian Wilson, hjärnan bakom Beach Boys, lockade bara några tusen fans när han framförde klassikern ”Pet Sounds” här, men Beach Boys utan Brian Wilson lockar tiotusentals tyskar när de uppträder. Men det är klart att intresset för turnén är mindre när sångerskan inte är med, säger Krohn.

Marie Fredriksson och Per Gessle. Foto: LARS ASKHEIM / STELLA PICTURES LARS ASKHEIM

 

LÄS MER: Allt om Marie Fredriksson 

 

Marie Fredrikssons kärlek

På Roxettes nya turnéaffischer står det Per Gessle’s Roxette. Inte Roxette. Namnet är även det valt efter en lång tankeprocess. 

Per Gessle avbryter sig och startar om flera gånger innan han förklarar namnbytet:

– Jag vill inte att en massa människor ska komma till de här konserterna och förvänta sig att Marie är där. Det är egentligen det, säger han. 

– Sedan tittade jag på en massa andra artister och så såg jag Roger Water’s Pink Floyd och Jeff Lynne’s ELO. Då tänkte jag: ”Det finns ett skäl varför de gjort så här”, även om det i Pink Floyd-fallet säkert är juridiska skäl, men jag tror också att det är en markering att det här är något annat. 

Han tystnar innan han fortsätter. 

– Men det är möjligt att det kunde ju har varit Roxette including guitar player, eller featuring Per Gessle. 

Per Gessle har skrivit nästan alla Roxettes låtar. Trots det talar han mycket om vikten av att "förvalta Maries arv”. 

Jag intervjuade er inför millennieskiftet och frågade vad som var millenniets bästa låt och Marie sa ”Joyride”. 

– Haha, sa hon det?
Du sa till henne att man inte får säga sin egen låt, men hon höll fast vid ”Joyride”. Det var uppenbart att hon verkligen älskar de här låtarna. 

– Ja, och hon älskar dem mer och mer ju längre tid som gått. Vi hade åtta år då vi jobbade konstant. När jag tittar tillbaka på de här åren, 89, 92, och 94, det är ett enda stort virrvarr av allting. Jag vet att vi var på Capri och spelade in, men minns inte vilken låt. Jag spottade ur mig alla de här låtarna för jag var på en åtta år lång adrenalinkick, men Marie var hela tiden mottagaren av detta så för henne var det hela tiden: ”Åh, nej, inte en låt till”. Men sedan när tiden gått, när hon fått distans till ”Crash, boom bang”, ”I wish I could fly” och vad de nu är för låtar, har hon ju sagt att hon verkligen älskar de här låtarna och det märker man när hon sjunger dem, även i studion. Hon tar till sig dem och gör dem till sina egna. Hon är en stor sångerska, det är hon verkligen. 

Kände du att Roxette dog när Marie slutade?

– Jag kan inte säga att Roxette dog, för det klassiska Roxette med Marie lever kvar för man hör låtarna hela tiden, men det var ett slut för det var en tung markering hon gjorde där att inte turnera mer. Att hon sa att det inte kommer funka att spela in fler låtar. Och jag kände också under den sista plattan, "Good Karma"-plattan, att det fanns en begränsning för vad hon kunde sjunga. Det var ett val hon gjorde. Rösten bar inte längre. Den kunde inte uttrycka låtarna som hon hade önskat. Det är klart att det var sorgligt. Vad fan...

– Samtidigt kom det inte som en överraskning för jag hade sett henne de sista åren och det sista året ville hon sitta ned på scenen och så. Jag såg att hon blev...  tiden tog ut sin rätt. Hon var fantastisk. Jag vet inte hur många hundratals konserter vi gjorde de sista fem åren och det var helt tack vare hennes energi som det gick att göra. Hennes läkare sa att hon aldrig kommer palla det där, men det pallade hon… ett tag i alla fall. 

Hur mår hon nu?

– Det är okej med henne, det tycker jag. Hon är så klart färgad av sin sjukdom, men det rullar på.

Det är en jävla sjukdom.

– Ja, hemsk. 

Per Gessle. Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

"Det ligger i mitt blod"

Per Gessle fyller 60 år om några månader.
Varför inte bara ägna dig åt ditt konstsamlande, sitta och titta ut över havet i Halmstad…

– Nej, det här är det roligaste som finns. Jag spelar varje dag. 

Men just att turnera, att ta bussen till flygplatsincheckning och sedan till planet och en ny konsertlokal varje dag?

– Men det ligger i mitt blod på något sätt. Det finns fortfarande en viss romantik i att vara på turné. 

Resan runt Europa kan beskrivas som ett slags ärevarv. 

– När jag var ung, var jag så skraj, säger Gessle och tystnar en stund.

– Så här är det, så fort man lyckas är man rädd att misslyckas. Och alla runtomkring dig är rädd att du ska misslyckas. Alla på skivbolaget är rädda att nästa singel eller album ska floppa, sedan är man rädda att det inte ska komma någon publik till konserterna. Så var det med Gyllene, sedan blev det samma sak med Roxette, men på en ännu högre internationell nivå. Man är konstant extremt medveten om att man måste överträffa sig själv hela tiden samtidigt som man får nya konkurrenter. Men när du blir lite äldre kan du enbart titta tillbaka och vara tacksam för alla fantastiska framgångar man fått vara med om under 40 år. Hur ska jag kunna vända ryggen till det? Klart jag vill ut och spela de här låtarna då.

 

LÄS MER: Allt om Per Gessle 

 

Turnédatum

11.10 Hamburg, Laeiszhalle (GER)

12.10 Bryssel, Ancienne Belgique (BEL)

15.10 London, Hammersmith Apollo (GBR)

16.10 Manchester, Apollo (GBR)

18.10 Wien, Stadthalle F (AUT)

19.10 Zurich, Halle 622(SUI)

21.10 Warszawa, Stodola (POL)

22.10 Berlin, Admiralspalast (GER)

23.10 Köln, E-Werk (GER)

25.10 Utrecht, Muziekcentrum Vredenburg (NED)

27.10 Halmstad, Halmstad Arena (i samarbete med Nöjet Konsert)

3.11 Espo, Metro Areena (FIN)

5.11 Stockholm, Waterfront

9.11 Karlstad, Löfbergs Arena (i samarbete med Great Event of Karlstad)

10.11 Linköping, Saab Arena (i samarbete med Visit Linköping & Co)

15.11 Oslo, Sentrum Scene (NOR)

16.11 Göteborg, Scandinavium (i samarbete med Nöjet Konsert)

 

Roxette

– Roxette bildades 1986 av Per Gessle och Marie Fredriksson.

– Bandet nådda enorma framgångar världen över, och har sålt över 75 miljoner skivor världen över.

– Roxette har haft fyra singelettor på Billboardlistan i USA: The look, Listen to your heart, It must have been love ochh Joyride.

– Bandet har vunnit flera Grammisar, och valdes 2014 in i Swedish music hall of fame.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!