Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet: Här ska Frank Andersson begravas

Frank Andersson dog av komplikationer efter en hjärtoperation
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI / BILDBYRÅN
Brodern Tommy Andersson som får ansvar för att Frank Andersson begravs.
Foto: HENRIK JANSSON
Frank Anderssons son Isac sjöng under begravningen i Trollhättan.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jeanette Bouvin Nygren har två barn med Frank Andersson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Jeanette Kindbohm, mamma till Frank Anderssons dottern Montana
Foto: HENRIK JANSSON

Nästan tre månader har gått sedan Frank Andersson gick bort. Sedan dess har det pågått en tvist mellan hans anhöriga om var hans begravningsplats ska ligga. 

Nu har Länsstyrelsen beslutat att det blir Trollhättan. 

– Det känns väldigt skönt, säger brodern Tommy Andersson.

Den 9 september dog brottningslegendaren Frank Andersson, 62 år gammal, på grund av komplikationer efter en hjärtoperation. Kort därefter uppdagades att det fanns olika uppfattningar bland hans anhöriga om var han bett om att få sin sista vila.

På ena sidan står familjen som berättat om hur Frank Andersson sagt att han ville bli begravd i Trollhättan. 

– Kort före operationen kallade han till sig mig och sa: ”Tommy, jag vill begravas bredvid dig om jag inte vaknar”, har Tommy Andersson tidigare berättat. 

På andra sidan menar Frank Anderssons exhustru Jeanette Bouvin Nygren, som har två barn med världsmästaren, att han ville få sista vilan i Stockholm, där han bodde.

– Enligt vad Frank har sagt till mig vill han ha det så. Alla de som vill komma till Stockholm för att hedra honom ska kunna göra det, har hon tidigare berättat för Expressen. 

LÄS MER: Sonen Isacs återförening med Frank – berättar nu 

"Klara önskemål"

Tvisten ledde till att två separata begravningsceremonier fick hållas – men nu har Länsstyrelsen beslutat var Andersson ska begravas. 

Man anser att Frank Andersson ska begravas i Trollhättan, eftersom han inför hjärtoperationen sagt detta till sin bror Tommy, sin brorson Svante Andersson och till Jeanette Kindbohm, mamman till dottern Montana.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att brottarikonen "innan han avled har uttryckt tydliga och klara önskemål om att gravsättas i Trollhättan där han föddes och växte upp". Man skriver vidare: "Det har inte framkommit några skäl för Länsstyrelsen att ifrågasätta detta.

Beslutet är taget efter en rekommendation av Elisabeth Tollsten på Stockholms kyrkogårdsförvaltning. Hon har intervjuat de inblandad och försökt medla, men till sist gett rekommendationen om att Tommy Andersson ska ansvara för gravsättningen. 

– Det känns väldigt skönt, framför allt för Franks skull, att han kan jordfästas till sist, men också för att alla kan gå vidare i livet nu, säger Tommy Andersson. 

– Det här har ju hängt över alla inblandade. Men det viktigaste är naturligtvis att Frank får ett fint och värdigt avslut och får jordfästas. 

Jeanette Bouvin Nygren har tre veckor på sig att överklaga beslutet. 

”För Franks skull är det skönt att han äntligen ska få jordfästas. Det känns bra för oss allihopa. Varken jag eller nån annan av de på 'min sida' kommer överklaga. Vi gjorde det vi lovade Frank och länsstyrelsen  har nu sagt sitt. Frank ska bara få ro nu. Jag hoppas bara att man från och med nu kan ha en rak kommunikation så alla Franks barn får veta var han ligger begravd så även de kan besöka sin pappa i framtiden”, skriver Jeanette Bouvin Nygren i ett sms till Expressen.

LÄS MER: Barnens fina gest för Frank på begravningen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.