Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kardashians agerande för att frige ASAP Rocky

Åklagare Fredrik Karlsson.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
ASAP Rocky.Foto: SWAN GALLET/WWD/REX/SHUTTERSTOCK / Copyright (c) 2019 Shutterstock. No use without
Kim Kardashian.Foto: BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK / BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Klockan tickar för åklagare Fredrik Karlsson.

Innan klockan 11 på fredagsmorgonen måste han ta ett beslut angående artisten ASAP Rockys framtid.

Nu har Kim Kardashian och Kanye West tagit ställning i fallet genom att vädja till president Donald Trump för att få ASAP Rocky frigiven ur det svenska häktet, rapporterar TMZ.

TMZ uppger vidare att personal är på väg till Sverige – och enligt kongressledamoten Adriano Espaillat är vice utrikesminister Carl Risch på väg till Sverige.

Amerikanska artisten ASAP Rocky, vars riktiga namn är Rakim Mayers, sitter häktad i Stockholm misstänkt för misshandel.

Söndagen den 30 juni ägde det misstänkta brottet rum i centrala Stockholm – och två dygn senare frihetsberövades världsstjärnan på grund av flyktfara.

Fredagen den 5 juli häktades ASAP Rocky på sannolika skäl misstänkt för misshandel.

Nu tickar klockan – på fredagsförmiddagen klockan 11.00 går tidsfristen ut och åklagare Fredrik Karlsson måste meddela sitt beslut i fallet, om man ska åtala stjärnan eller lägga ner undersökningen.

DN erfar att åklagaren väntas lämna in en begäran om förlängd åtalstid.

På torsdagskvällen uttalade sig ASAP Rockys advokat Slobodan Jovicic i SVD om fallet.

– Jag är glad för förtroendet. Sakfrågan är av relativt enkel natur, men det som skiljer målet är allt runtomkring, säger han till tidningen.

Senast i raden att ta ställning för ASAP Rockys frigivning är kändisparet Kanye West och Kim Kardashian. Enligt amerikanska nöjessajten TMZ har paret vädjat till president Donald Trump om att få stjärnan frigiven.

TMZ:s källor hävdar att Donald Trump anser att hanteringen av ASAP Rocky är felaktig – och ska ha tagit ärendet vidare till den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo.

”Sverige kommer att lämnas med en blåtira”

Det hela ska ha skett genom att Kanye West bett hustrun Kim Kardashian att be sin vän Jared Kushner, som är svärson till Donald Trump, att tala med den amerikanska presidenten om att ta ställning för ASAP Rocky.

Jared Kushner uppges sympatisera med ASAP Rocky, och på Kim och Kanyes begäran, pratat om fallet med sin svärfar Donald Trump – som tog ärendet vidare till utrikesminister Mike Pompeo. 

Därefter ska den amerikanska regeringen i tisdags skickat en representant från utrikesdepartementet till Sverige för att lobba för ASAP Rockys frigivning, rapporterar TMZ.

I detta nu hävdar den amerikanska nöjessajten att utrikesdepartementet arbetar för att få den amerikanska rapparen frigiven. Enligt amerikanska kongressledamoten Adriano Espaillat är den amerikanska utrikesministern Carl Risch på väg till Sverige.

– Sverige kommer att lämnas med en blåtira efter det här, sa Adriano Espaillat under en protest för ASAP Rockys frigivning som livesändes på TMZ under onsdagen.

Amerikanska UD meddelar att biträdande utrikesminister Carl Risch är i Sverige den 18 till 20 juli. Han arbetar bland annat med konsulära frågor och för amerikanska medborgares säkerhet utomlands.

Expressen har sökt svenska UD för en kommentar.

En talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet har bekräftat till Washington Post att dom följer ASAP Rockys fall noggrant.

ASAP Rocky kan gå fri – i morgon

Annika Collin är pressansvarig på åklagarmyndigheten, och förklarar vilka tre olika scenarion som kan uppstå.

– Antingen så väcker åklagaren åtal, eller så väljer åklagaren att lägga ner förundersökningen, eller så begär åklagaren om ytterligare tid. I det fallet så lämnar åklagaren i sådana fall in en häktningsframställan, och då blir det häktningsförhandling i tingsrätten, säger Annika Collin.

En häktningsförhandling i tingsrätten tenderar att ske relativt snabbt efter att åklagarens beslut getts – men det är alltid tingsrätten som sätter förhandlingstider.

– Om det blir häktningsförhandling så närvarar den misstänkta, eller så är man med på länk, säger Annika Collin.

Däremot om åklagaren Fredrik Karlsson beslutar sig för att släppa ASAP Rocky kan han själv gå fri från Kronobergshäktet, vid lunchtid i morgon, där han i dagsläget sitter häktad.

– Det kan mycket väl hända, men det har jag ingen kunskap om just nu, säger Annika Collin.

Vid det tredje alternativet – att åklagaren väcker åtal så inleds huvudförhandlingar i tingsrätten. I dagligt tal innebär detta att ASAP Rocky hamnar i rättegång – varpå en domstol beslutar om den åtalade är skyldig, och därefter straff.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.