Beslutet bakom kulisserna för ”Solsidans” framtid

Foto: TV4
Foto: TV4
Foto: TV4

Rekord för premiäravsnittet och hurrarop i TV4-huset. 

Vägen dit kantades bland annat av huvudvärk kring formatet, avhopp och hårda ställningstaganden av ansvariga chefer. 

Det här är besluten bakom kulisserna som ledde fram ”Solsidans” succécomeback. 

Siffrorna var precis det som TV4 hade hoppats på. 

Efter premiären av nya ”Solsidan” konstaterade man rekord både på C More och TV4 Play, samtidigt som seriens första nya avsnitt på fyra år kunde räkna hem över två miljoner tittare.

Vägen dit däremot, den var förvånansvärt skakig. 

I oktober förra året kom beskedet att TV4 beställt tre nya säsonger av ”Solsidan”. Dessa ska sändas 2019, 2021 och 2023. Seriens huvudensemble – Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Henrik Dorsin och Malin Cederbladh – bekräftades samtidigt som stående på perrongen med biljett i handen. 

Bakom sig hade de en långfilm som sågs av drygt 1,3 miljoner biobesökare och som Felix Herngren, 52, regisserade med storebror Måns Herngren, 53. 

Svåra tiden innan succén

Efter de framgångarna började huvudvärken. 

Felix Herngren sammanfattar diskussionerna om den nu aktuella säsongen:

– När vi gjorde filmen fördjupade vi dramat och förändrade spelstilen en hel del. När vi nu skulle göra tv igen så kände vi först: fan, hur gör vi nu? Vi diskuterade mycket om vi skulle göra avsnitt som är 22 minuter eller gå upp till avsnitt som 45 minuter långa. Till slut bestämde vi oss för 22-minutare. 

– Det som var kul var att börja spela in de här avsnitten, för man kände verkligen att alla har färgats av långfilmen. Det har varit givande för alla, tror jag, att borra sig djupare i rollfigurerna och tona ner spelet. Men nu gör vi tv-tv av det här, och om vi någon gång kanske gör en ny långfilm så får man ha det längre berättandet där. 

Sedan tillkom ytterligare hinder, om än ett lite mindre sådant. 

Sköt fram premiären

Tanken var att Johan Rheborg, 56, skulle regissera två avsnitt i säsong 6. Så blev inte fallet. TV4 förklarade senare att detta berodde på tidsbrist. Josephine Bornebusch, 38, tog i stället upp regipinnen och är ansvarig för fyra av de tio avsnitten. 

Så långt ingen större fara på taket, men tre dagar innan den planerade premiären i C More upptäckte TV4 en potentiell brand som man ville släcka redan innan den startat. 

Under de första fem säsongerna var ”Solsidan” ett av TV4 säkraste succékort på söndagskvällarna. Nu såg TV4 ett möjligt hot mot fortsatta framgångar, då ”Fartblinda”, en annan av Bonnier Broadcastings originalserier, hade fått större illegal spridning än förväntat. 

Diskussionerna gick heta, och beskedet kom sent en torsdagskväll: Till skillnad från vad som trumpetats ut tidigare skulle ”Solsidan” säsong 6 sändas samtidigt på TV4, C More och TV4 Play. 

Produktionens rädsla

Tankarna bakom beslutet gick så här: Om ”Solsidan” har premiär i C More och avsnitten sprids på illegala streamingtjänster är risken stor att färre ser serien när den sänds i TV4,

Påverkas tittarsiffrorna negativt, påverkas möjligheten att sälja annonser, vilket i sin tur leder till sämre förutsättningar för framtida dramasatsningar och tv-program. 

”Solsidan” är också unik, då de tidigare säsongerna lockat mängder av tittare när de sänts i TV4, samtidigt som det är en av de svenska tv-serier som är mest efterfrågad illegalt.

Enligt Bonnier Broadcastings interna beräkningar, och så som man formulerat det i ett pressmeddelande, kostar ”denna brottsligheten företaget minst 150 miljoner kronor per år. Kostnaden för branschen på totalen uppgår sannolikt till miljardbelopp.”

Beslutet verkar också ha varit rätt: De tio första dagarna var det 2,3 miljoner tittare som såg ”Solsidan”. 

Den totala onlineratingen för TV4 Play och C More uppgick under samma period till 500 000 tittare, vilket ska vara de bästa siffrorna någonsin för ett avsnitt på de två digitala tjänsterna. 

I en kommentar sa Fredrik Arefalk, kanalchef på TV4 och C More: 

”Det märks att vi är många som har längtat efter den pricksäkra och samtidsskildrande humorn som bara gänget på solsidan kan leverera. Söndagarna fram till jul har en säker skrattgaranti.”

Det här är "Solsidan"

# Felix Herngren, Jacob Seth Fransson, Pontus Edgren och Ulf Kvensler är upphovsmän till ”Solsidan”. Seriens första säsong hade premiär i januari 2010. Det femtionde avsnittet sändes i december 2015. 

# ”Solsidan”-filmen hade premiär 1 december 2017 och var trots det sena premiärdatumet årets mest sedda film på bio. Drygt 1,3 miljoner biobesökare har sett filmen. 

# De första av ”Solsidans” tre nya säsonger hade 20 oktober i TV4 och C More. Felix Herngren, Mia Skäringer, Josephine Bornebusch, Johan Rheborg, Henrik Dorsin och Malin Cederbladh ingår i seriens huvudensemble. TV4 har även beställt två omgångar till, säsong 7 och säsong 8. Dessa har planerad premiär 2021 respektive 2023.

# Moa Herngren, Tove Eriksen Hillblom, Niclas Carlsson och Jacob Seth Fransson är manusförfattare för säsong 6, som Emma Bucht, Hasse Ingemansson. Eddie Åhgren och Josephine Bornebusch regisserar.

Josephine Bornebusch om sexscenerna i ”Älska mig”

Skådespelarna berättar om scenerna som är tuffa att spela in.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.