Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskedet: Klart med tre nya versioner av "Skam"

I vår har "Druck", den tyska versionen av norska succéserien "Skam" premiär på UR Play. Foto: Pressbild
Skådespelarna i "Skam". Foto: BENDIKSBY, TERJE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
"Skam" gjorde succé världen över. Foto: SVT/NRK

Ett glädjebesked för alla Skam-älskare.

Till våren kommer tre nya versioner av den populära ungdomsserien "Skam" att visas för de svenska fansen.

UR har köpt in den franska, tyska och spanska versionen av tv-serien.

Den norska succéserien "Skam" tog världen med storm och förra sommaren sändes det sista avsnittet av tv-serien för den svenska tv-publiken.

Många saknade karaktärerna Sana, Noora, Vilde, Chris och Eva, Isak, Even och William och de andra norska ungdomarna på Hartvig Nissens gymnasieskola.

Serien hyllades stort och flera länder valde att göra egna versioner. Norska NRK, motsvarigheten till SVT, gav klartecken till Spanien, Nederländerna, Italien, Tyskland samt till Frankrike att göra sina egna versioner av den populära serien. 

Och till våren kommer tre av dessa att kunna ses av svenska tittare som då ska kunna följa karaktärerna Imane B, Amira, Mia, Manon, Hanna, Emma, Alex, Sam, Daffy och Kiki bland andra.

Tre versioner av Skam i UR Play

I mars kommer den tyska serien "Druck" och franska "Skam France" att kunna ses på UR Play. Senare under våren kommer även "Skam España".

– Det känns fantastiskt roligt att kunna erbjuda det här fina innehållet till våra användare. Vi hoppas att den stora publiken som lockades av Skam, kommer uppskatta möjligheten att återse sina favoritkaraktärer i ny tappning, säger Gabriella Thinsz, innehållschef på UR i ett pressmeddelande. 

Tv-serierna kommer även att finnas på plattformen UR Skola och kompletteras med lärarhandledningar för att kunna användas av gymnasielärare. 

– Vi tror på att igenkänningsfaktorn stärker lärandet, stöttar förståelsen och ökar motivationen, därför känns det extra roligt att kunna erbjuda det här materialet till språkundervisningen, säger Gabriella Thinsz. 

Svenska serien "Eagles" har premiär

Under våren 2019 är det även planerad premiär för den svenska ungdomsserien ”Eagles” i SVT Play. 

– Det är en ungdomsserie som utspelar sig i en svensk småstad och handlar om drömmar, kärlek, vänskap och rivalitet – även ishockey och musik är involverat, har upphovsmannen Stefan H Lindén tidigare berättat.

Stefan H Lindén har ockspå tidgare sagt att "Eagles" inte är en svensk version av NRK:s "Skam" – utan att serien bygger på en originalidé av honom.