Beskedet: Janne Josefsson slutar på "Uppdrag granskning"

Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Skjutjärnsjournalisten Janne Josefsson fyller 66 år senare i sommar. 

I P1:s Söndagsintervjun avslöjar han nu sin hemliga framtidsplan – lämna "Uppdrag granskning".

– Jag har blivit erbjuden att göra någonting annat, något jävligt kul och inspirerande, säger Janne Josefsson till Expressen. 

Janne Josefsson och "Uppdrag granskning", som startade 2000, är närmast en institution i svensk television.

Men nu går sagan mot mot sitt slut.

Skjutjärnsjournalisten har bestämt sig för att lämna programmet. Det är oklart om han kommer att arbeta kvar för SVT – eller vad han ska göra framöver. 

I P1:s Söndagsintervjun är Janne Josefsson hemlighetsfull med sina framtidsplaner – men bekräftar: Han ska lämna "Uppdrag granskning".

"Vi får se vad det blir"

– Jag har vissa planer på att rätt så snart sluta med "Uppdrag granskning", men fortsätta med något annat som handlar om journalistik, sedan får vi se vad det blir, säger han i Söndagsintervjun.

Han får en rak fråga om han tänker sluta, och svarar: 

– Snart ska jag göra det, ja. Jag kommer att köra våren ut sedan kommer jag att göra annat. Men programmet kommer att fortsätta. 

Så sent som i höstas avslöjade en annan tung SVT-pjäs, grävledaren Nils Hanson, att han lämnar "Uppdrag granskning". Efter 14 år hade han tagit beslutet. SVT Nyheters tidigare programchef Ulf Johansson tar över. 

Karriären började vid 22 års ålder

– Jag har fyllt 65 och efter alla dessa år på den här fantastiska redaktionen tycker jag att det är dags att lämna över till någon annan. Och det känns faktiskt väldigt bra. Jag känner att jag har fullföljt mitt uppdrag här, sa han i höstas till Medievärlden

Janne Josefsson har en lång och mycket framgångsrik journalistisk karriär som inleddes då han som 22-åring kom in på Journalisthögskolan. När han under Söndagsintervjun får frågor om det blir han känslosam och kan inte hålla tårarna tillbaka. Sedan säger han:

– Jag vill inte bli så här rörd, vad det nu beror på. Och jag gillar inte att bli det. Men jag minns det... Det var hennes (mammans, red:s anm.) dröm, tror jag. Hon fick själv inte plugga. 

Gör nytt program i SVT 

Till Expressen säger Janne Josefsson: 

– Jag har blivit erbjuden att göra någonting annat, något jävligt kul och inspirerande. 

Det nya programmet kommer sändas i SVT, men Janne Josefsson vill inte gå närmare in på vad programmet går ut på. Han säger dock att det kommer vara i liknande anda som "Uppdrag granskning". 

– Jag kommer inte börja göra "Så ska det låta". Jag är fortfarande journalist, säger Janne Josefsson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.