Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Exfruns ord efter beskedet om Franks begravning: "Har gjort allt"

Frank Andersson blev 62 år gammal.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI / BILDBYRÅN

Nästan två månader har gått sedan Frank Andersson dog och sedan dess har en tvist om var hans begravningsplats ska ligga utbrutit bland hans anhöriga. Nu ger Stockholms kyrkogårdsförvaltning sitt besked – och rekommenderar Trollhättan. 

– För Franks skull är vi hoppfulla att man tar Franks vilja på allvar och att det här löses så fort som möjligt, säger brodern Tommy Andersson. 

"Det är min skyldighet att föra hans önskan vidare", skriver exfrun Jeanette Bouvin Nygren i ett sms till Expressen.

Den 9 september dog brottningslegendaren Frank Andersson, 62 år gammal, på grund av komplikationer efter en hjärtoperation. Kort efter detta uppdagades att det fanns olika uppfattningar bland hans anhöriga om var han bett om att få sin sista vila.

På ena sidan står familjen som hävdar att Frank Andersson ville bli begravd i Trollhättan. 

– Kort före operationen kallade han till sig mig och sa: ”Tommy, jag vill begravas bredvid dig om jag inte vaknar”, har Tommy Andersson tidigare berättat.

Bild på kistan under begravningen i Trollhättan.
Foto: HENRIK JANSSON

På andra sidan är Frank Anderssons exhustru Jeanette Bouvin Nygren som har två barn med världsmästaren. Hon hävdar att han ville få sista vilan i Stockholm, där han bodde.

– Enligt vad Frank har sagt till mig vill han ha det så. Alla de som vill komma till Stockholm för att hedra honom ska kunna göra det, har hon tidigare berättat för Expressen. 

Tvisten ledde till att två separata begravningsceremonier fick hållas – men nu kan man vara nära ett svar på var Andersson ska begravas. 

"Rekommendationen är Trollhättan" 

Stockholms kyrkogårdsförvaltning kommer med rekommendationen att Tommy Andersson får bestämma var Frank Andersson ska gravsättas, vilket Aftonbladet var först att berätta. 

– Jag har försökt utgå från Frank, säger Elisabeth Tollsten på Stockholms kyrkogårdsförvaltning.

Hon tycker att det var ett jobbigt ärende. 

– Alla har sagt att han var en strulputte av stora mått, säger hon. 

– Och Frank har haft många relationer under årens lopp. Han har sagt både det ena och det andra till olika människor. Han har delat olika saker med olika människor i olika situationer och det är jättesvårt att veta vad som då verkligen gäller. Om man säger si ena dagen och så nästa dag blir det väldigt svårt att utifrån tidigare relationer avgöra vad han velat. Vi funderade väldigt länge och kom fram till att då får vi väl gå till det som vi uppfattade som hans senaste önskemål och det skulle då vara det som framfördes på sjukhuset, säger hon.

"Klart att det här är jobbigt"

Tollsten har nu lämnat in sin rekommendation till länsstyrelsen  som tar det slutgiltiga beslutet, och enligt henne är det mycket ovanligt att man går emot kyrkogårdsförvaltningens rekommendationer. Det kan dock dröja till nästa år innan beslutet kommer från länsstyrelsen. Tollsten menar att det vore skonsamt för alla inblandade om de anhöriga och vännerna som förordar Stockholm som gravsättningsplats backar nu. 

– Jag tror alltid att om man är inblandad i en tvist, oavsett om det handlar om det här eller något annat, men i synnerhet när det gäller sådant här, så är det inget roligt att få ett myndighetsbeslut. Kanske inte precis i stunden, men efteråt tror jag att man som människa mår bättre av att kanske ge mig sig på någonting. säger Tollsten.

Tvisten är tuff för de inblandade. 

– Det är klart att det här är jobbigt. Det är väldigt tråkigt att det blir på det här viset,  säger Tollsten. 

Brodern Tommy har läst Tollstens rekommendation.

– För Franks skull är vi hoppfulla att man tar Franks vilja på allvar och att det här löses så fort som möjligt, säger Tommy Andersson. 

Exfrun: "Det är min skyldighet"

Frank Anderssons exfru Jeanette Bouvin Nygren skriver i ett sms att hon fick besked om rekommendationen förra veckan, och att hon gör vad hon kan för att Franks vilja ska bli tillgodosedd. 

"Det är min skyldighet att föra hans önskan vidare så som han uttryckt den till oss. Går det inte hela vägen så får det bli så men då har jag i alla fall gjort det jag kan för att hålla det han sa till mig och mitt samvete förbli rent gentemot Frank", och skriver sedan vidare:

"Vi har gjort allt genom att framföra Franks önskan så som han sa till oss. Mer kan vi ju inte göra. Det är upp till länsstyrelsen att besluta. Jag personligen vill bara att Frank ska få vila i ro. Oavsett var det blir." 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.