Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: Oscar Zia ska leda Melodifestivalen

Oscar Zia om att leda Mello 2022: ”Självsäker”
Planeringen för Melodifestivalen 2022 är redan i gång.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Oscar Zia blir programledare för Melodifestivalen 2022.

Artisten presenterades på en pressträff på tisdagen.

– Jag kommer bjuda in folk, jag kommer inte vara själv, avslöjar han.

Förra året ändrades upplägget i Melodifestivalen och i stället för att att samma personer ledde Melodifestivalen var det olika programledare varje vecka. 

Nu står det klart att 24-åriga artisten Osca Zia, som själv tidigare tävlat i Melodifestivalen och som tillsammans med Anis Don Demina programledde ”Mello” i februari i fjol, blir den som är programledare för varje program.

– Det känns väldigt skönt att äntligen få prata om detta, säger Zia på pressträffen och menar att det varit svårt att hålla det hemligt.

Oscar Zia.
Foto: OLLE SPORRONG

”Kommer bjuda in folk”

Samtidigt utlovar han också att visa kompisar kommer att göra honom sällskap, men vilka det rör sig om avslöjar han inte på SVT:s pressträff. 

– Jag kommer bjuda in folk. Jag kommer inte vara själv. Det kommer bli väldigt blandat och väldigt roligt, säger han till SVT.

Melodifestivalens projektledare Anette Brattström är nöjd med valet:

– Oscar Zia är en fullblodsentertainer som med sin charm, bredd och glimten i ögat känns helt självskriven som programledare. Han har tävlat tre gånger, gästat oss som programledare tidigare och har dessutom tittat på Melodifestivalen sedan han var liten.

”Festen ska ut i landet igen”

Städerna som i år håller i deltävlingarna och finalen är Malmö, Göteborg, Linköping, Lidköping, Örnsköldsvik och slutligen Stockholm. Endast huvudstaden anordnade Melodifestivalen 2021 som en följd av coronaläget.

På pressträffen meddelade också Anette Brattström att förhoppningen är att återigen kunna göra tävlingen till den folkfest den varit innan coronapandemin.

Förra året arrangerades tävlingarna utan publik på grund av rådande restriktioner. 

– Vår absoluta ambition är att festen ska ut i landet igen, säger Brattström.

Fjolårets succénummer

Förra årets upplägg med en mängd olika programledare bjöd bland annat på Per Andersson och Pernilla Wahlgrens succé med sitt mellannummer där allting gick käpprätt åt skogen och Lena Philipsson visade bland annat upp en dusch-sketch som hyllades. 

– Vi lurade er kanske lite, att det skulle vara ett fint nummer, för det var ju ett fint nummer som liksom ”gick åt skogen”, sa Pernilla Wahlgren direkt efter programmet. 

DATUMEN FÖR MELODIFESTIVALEN 2022

Malmö – Malmö Arena 5/2

Göteborg – Scandinavium 12/2

Linköping – Saab Arena 19/2

Lidköping – Sparbanken Arena 26/2

Örnsköldsvik – Hägglunds Arena 5/3

Stockholm – Friends Arena 12/3Programledare senaste åren

2021: Christer Björkman, Lena Philipsson, Oscar Zia, Anis Don Demina, Jason Diakité, Pernilla Wahlgren, Per Andersson, Shirley Clamp, Måns Zelmerlöw och Shima Niavarani.

 2020: David Sundin, Lina Hedlund och Linnea Henriksson.

 2019: Erik Saade, Marika Carlsson, Sarah Dawn Finer och Kodjo Akolor.

 2018: David Lindgren.

 2017: Clara Henry, David Lindgren och Hasse Andersson.

2016: Gina Dirawi, Petra Mede, Henrik Schyffert, Sarah Dawn Finer. Ola Salo, Peter Jöback och William Spetz

2015:

Sanna Nielsen och Robin Paulsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.