SKYLDIG MILJONER. Bert Karlsson polisanmäls för bedrägeri. Musikerförbundet misstänker att skivbolagsdirektören är skyldig flera artister måmgmiljonbelopp. Foto: Sven Lindwall
SKYLDIG MILJONER. Bert Karlsson polisanmäls för bedrägeri. Musikerförbundet misstänker att skivbolagsdirektören är skyldig flera artister måmgmiljonbelopp. Foto: Sven Lindwall

Bert polisanmäls för bedrägeri

Publicerad
Musikerförbundet polisanmäler Bert Karlsson för bedrägeri.
Enligt förbundets jurist Per Herrey är skivbolagsdirektören skyldig flera artister miljonbelopp.
- Jag kommer inte att lägga mig, säger Bert Karlsson.
I polisanmälan, som musikerförbundet planerar att lämna in till ekobrottsmyndigheten i dag, anklagas Bert Karlsson för att ha lurat artisten Nick Borgen på ett par miljoner kronor.
Det handlar om utebliven ersättning i royalty för många års skivutgivning.
– I Marianns redovisning saknas titlar och låtar som man sålt och som Nick Borgen enligt sitt avtal ska ha royaltyersättning för. Det är ett systematiskt bedrägeri, påstår Per Herrey.
– Det har även drabbat många andra artister i Marianns stall, men det är väldigt få som orkat eller vågat ta striden med Bert Karlsson. Det gör nu musikerförbundet.


Medger anklagelsen

Bert Karlsson medger att han har hållit inne royalties – eftersom artisterna är skyldiga honom pengar, bland annat för brutna avtal.
– Att Bert hävdar att han kvittat utebliven royalty mot andra tjänster till lurade artister håller inte, säger Jan Granvik, ordförande i musikerförbundet
Bert Karlsson hävdar att Per Herrey, en av bröderna Herrey, är ute på en privat vendetta – för deras bråk i mitten av 1980-talet.
– Det här är bara ett sätt att försöka skada mig.
Det tillbakavisas av Per Herrey.
– Vi dansade inte efter hans pipa. Men det är inget roligt att bråka med Bert och jag hade helst sluppit det här.
– Att vi tar strid nu beror på att vi vill att fler artister ska våga kräva sin rättmätiga royalty. Det är ju inte bara Mariann som fuskar, säger Per Herrey.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag