Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bert Karlsson ger upp

Bert Karlsson och hans familj säljer delar av Mariann Records. Du har inte tack för att du driver företag i Sverige, säger han.
SKARA. Bert Karlsson och hans familj säljer delar av sitt skivimperium,
En av anledningarna: jättefiaskot för Fame World.
- Det har skyndat på det hela, säger han.
Flera av de större utländska skivbolagen förhandlar med Bert Karlsson om ett köp av förlagsrättigheter och den katalog som ligger i Mariann Songs. Det handlar om 30 års produktion, 7 000 låtar och 3 500 LP-skivor. - Det är mycket. Jag har köpt in en hel del taper och förlagsrättigheter genom åren. Förra året omsatte bara katalogen 20 miljoner kronor. Men Bert Karlsson vill inte spekulera i hur mycket en försäljning skulle kunna inbringa.

Flera olika lösningar

- Det beror helt och hållet på vilket bolag som köper, och vilken deal vi gör när det gäller framtida samarbete och koppling till Mariann Grammofon. Han säger att åtta, nio bolag finns med i diskussionerna. - Det finns flera olika lösningar beroende på vilket bolag det blir. Bland intressenterna finns flera av de stora utländska bolagen som Universal och EMI.

Nära att sälja till Bonnier

Marianne Songs, där Bert Karlsson är vd, ägs av hans båda barn Joakim och Johanna, som har 40 procent var, och den mångåriga medarbetaren Camilla Bjering, som har 20 procent. Bert Karlsson tänker behålla produktionen och distributionen i Mariann Grammofon. Men redan för tre, fyra år sedan var han nära att sälja hela skivimperiet till Bonniers.

"Blev för dyrt"

- Det föll på att det blev för dyrt för dem. Sedan dess har han försökt hitta andra lösningar. - Jag har blivit trött på att ta risker. Du har inte tack för att du driver företag i Sverige. Förhandlingarna om en försäljning av Mariann Songs sker i skuggan av byggfiaskot för Bert Karlssons nya upplevelsepark Fame World i Köpstaden utanför Skara. - Fame World har skyndat på det hela. Jag hade nog inte genomfört det här så snabbt annars.