Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bert-Åke Varg om sviktande hälsan, frun och tankarna på döden

Bert-Åke Varg ska bland annat prata om sina tankar på döden i sitt sommarprat i ”Sommar i P1”.
Bert-Åke Varg tillsammans med frun Julianna Varg, 74 år på ett event 2019.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bert-Åke Varg har bara fyra dagar varje vecka. Resten räknar han bort eftersom han går på dialys då och är helt slut efteråt.

Planerar långt i förväg gör han aldrig.

– Man vet ju inte ens om man lever då, säger skådespelaren som i sitt sommarprogram i P1 ska prata om sin långa karriär, sin fru Julianna som han firar silverbröllop med i år och sina tankar om döden.

Bert-Åke Varg, 90, har medverkat i otaliga filmer, tv-serier, revyer och reklamfilmer genom åren. Han har även dubbat kanske flest filmer någonsin i Sverige, bland annat ”Fablernas värld”, ”Djungelboken”, ”Tintin” och ”Asterix”. Mest känd är han nog som maskinisten Gustav Sjögren i långköraren ”Rederiet” som han spelade i hela 20 år.

Den långa karriären är något Varg kommer prata om i sitt sommarprogram. Men även om sin uppväxt och sitt privatliv, berättar han.

– Jag måste nästan börja med stenåldern så gammal som jag är, säger Bert-Åke Varg först och skrattar.

Att hans karriär skulle bli så lång var aldrig meningen, berättar Varg. 

– Jag har alltid tyckt att det har varit roligt att jobba och att det sedan har blivit en karriär, det är väldigt trevligt, säger han och berättar att han fortfarande gör vissa skådespelarjobb. Men bara någon dag runt en gång om året.

Hans sviktande hälsa sätter stopp för så mycket mer. Varg går på dialys och renar blodet tre gånger i veckan. De dagarna räknar han bort totalt.

– Jag blir så himla dålig efter det. Jag är så gammal så det tar väl hårdare på mig än en som är 60-70 år. Jag väger kanske 74 kilo när jag går dit och när jag går hem väger jag 72 så det är klart att det tar. Det tar fyra fem timmar innan jag har hämtat mig och fått massage av min underbara fru så att allt kommer i gång igen, berättar han.

Är det njursvikt du har?

– Ja det är allt, det är reningsverket som inte klarar jobbet längre. Och jag är född med bara en njure, så den har ju gjort ett jädra bra jobb men till slut orkar den inte, förklarar Bert-Åke Varg.

”Vet inte ens om man lever”

Med tanke på den vacklande hälsan och den höga åldern är döden ett ämne som Varg kommer prata om i sitt sommarprat.

– Framför allt har jag en tanke, jag brukar inte tänka på det, men en liten tanke om hur man ska tänka kring den saliga hädanfärden, säger Varg och berättar att han aldrig planerar långt i förväg av den anledningen.

– Folk bestämmer ju resor ett helt år i förväg. Vad fan man vet ju inte ens om man lever då. Det är bättre att köra när man lever, säger han och berättar att han ännu inte har bestämt hur han och frun Julianna Varg, 74, ska fira sin silverbröllopsdag i sommar. Samma datum fyller frun dessutom 75 år.

– Hon är så fantastiskt min fru så det är klart att vi ska fira. Jag får se vad jag kan komma på, säger han.

Bert-Åke Vargs sommarprogram sänds den 20 augusti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.