Johan Hasselberg, som driver fanzinet Chuck Berry News, berättade om sina bästa minnen i Expressen TV:s livesändning. Foto: Expressen TVJohan Hasselberg, som driver fanzinet Chuck Berry News, berättade om sina bästa minnen i Expressen TV:s livesändning. Foto: Expressen TV
Johan Hasselberg, som driver fanzinet Chuck Berry News, berättade om sina bästa minnen i Expressen TV:s livesändning. Foto: Expressen TV
"Han var en stor artist, och en stor scenartist", säger Johan Hasselberg. Foto: Expressen TV"Han var en stor artist, och en stor scenartist", säger Johan Hasselberg. Foto: Expressen TV

"Han var en stor artist, och en stor scenartist", säger Johan Hasselberg.

 Foto: Expressen TV

Berry-fanet Johan: "Han var en stor artist"

Publicerad

Rockikonen Chuck Berry har avlidit, 90 år gammal.

– Det känns konstigt att mannen bakom all den här fantastiska musiken är borta, sade Johan Hasselberg, som driver fanzinet Chuck Berry News, i Expressen TV:s livesändning.

Beskedet att Chuck Berry, en av rockmusikens grundare, har avlidit 90 år gammal utlöste en flodvåg av hyllningar på sociala medier.

– Det känns konstigt att mannen bakom all den här fantastiska musiken är borta, det känns overkligt, säger Johan Hasselberg, som driver fanzinet Chuck Berry News sedan 1984, om att Berry är död.

Det var hans lärare i historia i Lidköping som ledde in honom på Chuck Berry, då läraren spelade ett rullband för klassen.

– Man trodde det skulle vara många olika artister på bandet, men det var bara Chuck Berry. När jag fick höra låten "Almost Grown", då klickade det, säger Johan Hasselberg.

 

LÄS MER: Kändisarna sörjer Chuck Berrys död

 

Såg Chuck Berry 36 gånger live

Sammanlagt såg han Chuck Berry 36 gånger live. Han nämner Berry som en av rockmusikens grundare tillsammans med Little Richard.

– Elvis Presley var den stora kommersiella artisten, men både Berry och Little Richard hade genuin rhythm and blues i blodet. Svarta och vita ungdomar kom tillsammans och skapade det här nya uttrycket vilket var otänkbart tidigare, säger Johan Hasselberg.

Han nämner band som Electric Light Orchestra som tydligt influerade av Chuck Berry. Hasselberg anser att Berry gav magnifika konserter även på ålderns höst.

– Han var en stor artist, och en stor scenartist. Fortfarande hade han det här ungdomliga i sig och den här glädjen han hade i sig, och som han gav mig, när alla stod och skrek, "Chucken, Chucken", det är vad jag helst minns, säger Johan Hasselberg.

 

LÄS MER: Chuck Berry är årets polarpristagare

 

"Det är Chuck som glömt något i bagageluckan"

Han träffade själv Chuck Berry några gånger och vill särskilt minnas en gång i Gävle.

– Jag hade varit i USA precis och träffat hans dotter och hans musiker. Då stod hans bil där i Gävle och jag tittade på den. Rätt så det var kommer någon gående och det är Chuck som glömt något i bagageluckan. Han tittade på honom frågade när jag hade varit i St. Louis. Så han hade koll på när jag hade varit i St. Louis. Det var stort, säger Johan Hasselberg.

Efter rockmusikens tidiga glansdagar på 1950-talet blev det tystare om Berry några år innan Beatles och Rolling Stones återupprättade Chuck Berry genom att spela många av hans låtar.

– Mitt varmaste minne var när jag såg honom första gången på scenen. Han hade ett långt gitarrförspel innan han började "Roll over Beethoven”, det var magiskt, säger Johan Hasselberg.

”Det var den perfekta kombinationen – det var fantastiskt”

Sista gången han såg honom live var 2007.

– Jag såg honom elva konserter det året, när han hakade på Status Quo-turnén med Nils Hellberg. Det var den perfekta kombinationen. Det var fantastiskt, säger Johan Hasselberg.

Han nämner Svenne Rubins och Torsson som exempel på svenska band som har influerats av Chuck Berry:

– Nisse Hellberg, Jerry Williams och Clas Yngström i Sky High är de som har mest av alla gjort reklam för Chuck Berry i Sverige, säger Johan Hasselberg.

På frågan om vilken som är bästa Chuck Berry-låten svarar han så här:

– "Almost Grown" var min första favorit, men "Carol" har det där gitarrintrot. Och "Nadine" är en av de absolut bästa, den är kanon, säger Johan Hasselberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag