Antikexperten Knut Knutson värderar ett slagbord från Dalarna. Foto: FAKSIMIL SVTAntikexperten Knut Knutson värderar ett slagbord från Dalarna. Foto: FAKSIMIL SVT
Antikexperten Knut Knutson värderar ett slagbord från Dalarna.  Foto: FAKSIMIL SVT
Orsabon Berit blir förvånad över slagbordets värde. Foto: SVTOrsabon Berit blir förvånad över slagbordets värde. Foto: SVT
Orsabon Berit blir förvånad över slagbordets värde.  Foto: SVT
"Det är inte till salu", säger Berit och skrattar. Foto: SVT"Det är inte till salu", säger Berit och skrattar. Foto: SVT
"Det är inte till salu", säger Berit och skrattar. Foto: SVT

Berits vändning – efter beskedet i "Antikrundan"

Publicerad

SVT:s "Antikrundan" kommer till Orsa i torsdagens avsnitt. Då får de besök av Berit som vill få sitt slagbord värderat. 

Berit blir förvånad när hon får höra bordets värde:

– Det är inte till salu, säger hon och skrattar. 

I säsongens nionde avsnitt av "Antikrundan" kommer SVT:s succéprogram till Orsa i Dalarna. Tittarna får träffa Orsabon Berit som vill få en av sina favoritmöbler värderat - ett slagbord.  

När Berits tvillingdöttrar skulle konfirmeras i början på 70-talet behövde hon ett bord till dukningen. Berit begav sig till en antikhandlare i Orsa och där hittade hon slagbordet. Antikhandlaren sa till Berit att det inte var mycket man kunde ge för bordet. Hon minns att hon gav 200-300 kronor. 

– Det var en mycket trevlig herre, säger Berit. 

Antikexperten Knut Knutson tar sig en titt på bordet. Det är ett rejält bord i barockstil. 

– Det är väldigt kraftfullt och häftigt och jag skulle tro att det kommer härifrån Dalarna, kanske härifrån trakten, säger Knutson. 

Även om bordet är i barockstil kommer experten fram till att det är från sent 1700-tal eller tidigt 1800-tal. 

– Jag saknar det faktiskt, säger Berit plötsligt och syftar på bordet. Hon vill redan ha hem slagbordet.

Programledaren Anna Lundberg och Berits döttrar brister ut i skratt när Berit säger att hon redan saknar slagbordet. Foto: FAKSIMIL SVT

Berit: "Oj, oj, oj är det så mycket?"

Efter Knutson har gjort en bedömning av slagbordet frågar han Berit vad hon tror att det är värt:

– Jag tror väl att det kanske har ökat till 3000 kronor nu då, gissar Berit.

– Gånger fem - 15 000 kronor, säger Knutson. 

– Oj, oj, oj är det så mycket?, säger en förvånad Berit.

Slagbordet som Berit en gång i tiden gav ett par hundralappar för är nu värt 50 gånger så mycket. 

 

LÄS MER: Stora skrällen i "Antikrundan" golvar programledaren helt 

 

Varken Berit eller hennes två döttrar trodde att bordet skulle vara värt så mycket. 

– Det är så fint, så genuint och så ovanligt. Det är rundade kortsidor och svarvade ben. Allt sånt gör att det är många som vill ha det, säger Knutson.

– Det är inte till salu, säger Berit och skrattar. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag