Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bergqvist förvåning under inspelningen: ”Otroligt”

Julia Ragnarsson och Kjell Bergqvist, huvudpersonerna i Springfloden 2.Foto: Foto: Ulrika Malm /SVT
Julia Ragnarsson och Kjell Bergqvist, huvudpersonerna i Springfloden 2.Foto: Foto: Ulrika Malm /SVT

SVT:s tittarsuccé ”Springfloden” med Kjell Bergqvist och Julia Ragnarsson i huvudrollerna är tillbaka för en andra säsong. 

Redan finns planer på ytterligare avsnitt: seriens tredje omgång kan mycket väl komma att baseras på fjärde boken om Tom Stilton och Oliva Rönning. 

Nu berättar manusförfattarna Rolf och Cilla Börjlind varför och avslöjar förändringarna i säsong två - samtidigt som Kjell Bergqvist konstaterar: 

– Det jag tycker är viktigt är att man känner igen Stilton. Han får inte bli för frisk. 

”Springfloden” blev snabbt en succé för SVT när tv-serien hade premiär i mars 2016. 

Konstigt vore också annat. 

Serien baseras på Rolf Börjlinds och Cilla Börjlinds populära böcker, har Kjell Bergqvist i en huvudroll och är en thrillerserie som sänds på söndagarna. Miljonpublik såg de första tio avsnitten - och genast törstade efter mer. 

I maj förra året kom så beskedet: SVT hade gett grönt ljus för en fortsättning och inspelningen av seriens andra säsong var i gång i Marseille. 

Frankrike?

Precis och som bekant för de som läst Rolf Börjlinds och Cilla Börjlinds andra bok i romanserien om Tom Stilton och Olivia Rönning: mycket av det som händer i seriens andra säsong utgår från Marseille och har kopplingar till rollfigurer Abbas, spelad av Dar Salim. 

Det handlar naturligtvis om mord, men inte bara ett, utan två - dels på en cirkusartist i Frankrike och dels på tulltjänsteman i Stockholm  - som visar sig vara sammankopplade. 

” Vi har ändrat ganska mycket”

Men, säger paret Börjlind, dra inte för stora växlar på att inledningen av seriens andra säsong liknar handlingen i ”Den tredje rösten”. 

– Vi har ändrat ganska mycket och jag tror att vi har frångått mer i andra säsongen än vad vi gjorde i första. Samtidigt är grundtemat det samma, säger Cilla Börjlind och fortsätter: 

– Det man kan säga om Tom Stilton är att han i boken har blivit friskare än vad han blivit i tv-serien. I serien handlar det mer om att man ska känna igen Stilton från första säsongen. 

Och slutet, är det samma som i boken?

– Nej, det är en riktigt stor förändring som vi har gjort, säger Cilla Börjlind. 

Rolf Börjlind: 

– När vi såg första säsongen så blev vi så förtjusta i rollfiguren ”Minken”, som Johan Widerberg spelar, och hur han är med Stilton. I den andra boken är ”Minken” inte med speciellt mycket, men vi byggde ut den rollen ordentligt för seriens andra säsong. 

 ”Vi fick spela in i smyg”

För Kjell Bergqvist var inspelningen av ”Springfloden 2” en välkommen återkomst till Tom Stilton, en rollfigur han vann Kristallen för och som paret Börjlind skapade med Bergqvist i åtanke. Glädje och lust, är ord som Kjell Bergqvist använder när han berättar om inspelningen: 

– Framför allt var det bra att alla skådespelarna var inkörda, så det var smidigare på det sättet, för man hade sin rollfigur redo och kunde plocka fram den ganska snabbt. Så på ett sätt kändes det inte som att vi hade haft ett och ett halv års uppehåll, utan vi fortsatte bara, säger Kjell Bergqvist och fortsätter: 

Det måste ha varit kul, men ändå utmanande, att spela in i Marseille, för det är ju ganska actiontunga scener ni har spelat in i staden?

– Ja, det fanns ju alltså områden där vi fick spela in i smyg. Samtidigt kan jag känna att Marseille har ett alldeles för dåligt rykte jämfört med verkligheten, säger Kjell Bergqvist och fortsätter: 

– Jag såg framför mig något ganska grått och ganska dystert ställe med mycket kriminalitet, men det är väl som det är i de flesta storstäder att det håller sig förorterna. Så vi blev otroligt positivt överraskande. 

Har tankar på en tredje säsong

Rolf och Cilla Börjlind har skrivit fyra böcker om Oliva Rönning och Tom Stilton. Den femte, ”Kallbrand”, släpptes nu i september. 

Så självklart finns anledning att undra hur det ser ut med en fortsättning för tv-serien. 

– Det finns material att utgå från, säger Cilla Börjlind. 

Och ni vill skriva en fortsättning?

– Det är klart och det är klart att de vill ha en fortsättning, men det är ju avhängigt av hur säsong två tas emot. Men vi känner att serien har höjt sig kvalitetsmässigt om man jämför med första säsongen. Alla kan sina rollfigurer och det är samma team som jobbar med avsnitten. 

Hur tänker ni om en fortsättning - blir det tredje eller fjärde boken som ni gör som serie härnäst?

– Jo, det är så resonemanget går, att ta bok fyra för säsong tre och det är för att den kan kännas mer aktuell tematiskt eftersom det handlar om flyktingfrågan, säger Rolf Börjlind. 

FAKTA ”SPRINGFLODEN”

Springfloden” baseras på Rolf och Cilla Börjlinds böcker om Olivia Rönning och Tom Stilton. Paret Börjlinds har även skrivit tv-seriens manus.

 

”Springfloden” säsong 1 hade premiär i mars 2016 i SVT. Julia Ragnarsson och Kjell Bergqvist spelar huvudrollerna. Serien blev snabbt en succé för SVT med över en miljon tittare per avsnitt. Kjell Bergqvist vann även Bästa manliga skådepelare på Kristallengalan för sin insats i serien. 

 

”Springfloden” säsong 2 baseras på boken ”Den tredje rösten”. I rollistan för säsong 2 finns även bland andra Dar Salim, Cecilia Nilsson, Johan Widerberg, Mårten Klingberg, Saga Samuelsson, Amanda Ooms och Michael Segerström. 

 

 De tio nya avsnitten är en samproduktion mellan SVT, Filmlance, Film Väst, ZDF, Nad Con och Lumiére, med stöd av SFI. ”Springfloden” säsong 2 har premiär 16 september i SVT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.