Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berglund puttrar av härliga historier och låter pianot ha huvudrollen

Anders Berglund.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Anders Berglund är totalt förknippad med min uppväxts nöjesproduktioner.

Därför blir hans sommarprogram som en mjuk filt av mysiga anekdoter.

Under 80-talet var Anders Berglund en trygg konstant för oss barn. Han brukade nämligen dirigera orkestern (jo, det var levande musik förr) i Eurovision song contest och Melodifestivalen.

Denna lågmälda, trevlige man puttrar av härliga historier och låter pianot ha huvudrollen i berättelsen. Det är utifrån instrumentet som han tar oss smidigt igenom barndomen och tonåren i stället för att berätta precis allt som hände i hans vardag som barn. 

Sommarpratet undviker all form av privatliv och fokus hamnar på hans gärning i arbetslivet. Det kan te sig ytligt, men samtidigt välkomnar jag denna typen av sommarprat också som ett avbrott mot tunga program om död och lidande. 

Det är en otrolig karriär Berglund har haft (och fortfarande har) och extra kul blir det att få följa med Björn Skifs till USA på 70-talet när Sverige kändes väldigt provinsiellt och Los Angeles så långt borta att man nästan kunde åka rymdfärja dit. 

Ett pärlband av svenska giganter får en liten anekdot och likaså Stevie Wonder, Cher samt Quincy Jones. 

Man drar på smilbanden när Berglund, mycket subtilt, kritiserar SVT:s brist på levande musik i Melodifestivalen och ”Så ska de låta”-produktionen som nu är mycket mer repeterad än det var i början. ”Det var bättre förr”-kritik blir oftast tröttsam, men Berglund har en poäng eftersom nerver ofta ger bättre resultat, så vi kan ju hoppas på en orkester i nästa års Melodifestivalen.

Glada tjuvnyp är det mest dramatiska som händer i detta program, men det räcker gott en gassande het sommareftermiddag. 

”Sommar i P1” släpps som podd kl 07 och sänds i P1 kl 13.


Så bra var Anders Berglunds ”Sommar i P1”:

INLEDNINGEN 

1996 fick Berglund ett telefonsamtal från SVT med en ny produktion. Detta blev långköraren ”Så ska det låta” och varenda svensk lär nicka i samförstånd. Inkluderande och trevlig start med ett litet tjuvnyp till dagens produktion.


KÄNSLORNA 

Eftersom sommarprogrammet handlar om hans yrkesliv och inte privatliv, blir det inte några riktigt berörande känslor som kommer fram heller. 


SKRATTEN 

Berglund bjuder på puttriga och mysiga anekdoter. Kul blir det när Skifs skulle på USA-turné och de byggde ett trumset som en vikingabåt som inte fick plats på flygplanet. 


MUSIKEN

Det är en riktig musiker som har satt ihop denna låtlista. Proffsigt, allmänbildande och extra kul med tre olika ”Hooked on a feeling”-versioner.


AVSLUTNINGEN 

På 70-årsdagen (dagens programmet sänds) tar han upp åldersdiskrimineringen i samhället och hyllar musikskrået där man faktiskt umgås och jobbar helt över generationsgränserna. 


Låtlista

”Fait Accompli” – Tommy Körberg – BAO

”Innan kärleken kom” – Eva Dahlgren & Radiosymfonikerna 

”Can’t buy me love” – Ella Fitzgerald

”I Shot The Sheriff” – Eric Clapton

”Long train runnin” – Doobie Brothers

”Hooked on a Feeling” – B.J. Thomas, Jonathan King, Blue Swede

”For Lena And Lennie” – Quincy Jones & The Sammy Nestico Orch

”Crazy In Love” – Jill Johnson

 ”Ta mig till havet” – Peter Lundblad 

”The Moon, the Stars & You” – Nils Landgren

”Sir Duke” – Stevie Wonder

”Après Un Rêve” – Christian Svarfvar & Roland Pöntinen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.