Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Berghagens vårdilska – efter Lill-Babs sjukdom

Malin Berghagen har berömt vården som Lill-Babs fick – men maten som mamman serverades på sjukhuset har gjort henne upprörd.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
”Maten var nog det absolut värsta vi har sett", skriver Malin Berghagen i ett inlägg på sin blogg.
Foto: Malin Berghagen
Malin Berghagen tycker att efterrätten som hennes mamma serverades är undermålig.
Foto: Malin Berghagen
"Jag, Monica och Kristin blev ett stenhårt team där vi turades om att köpa med oss mat” skriver Malin i bloggen.
Foto: Malin Berghagen
Malin Berghagen.
Foto: MATTIAS FORSBERG

Barbro "Lill-Babs" Svensson drabbades av hjärtflimmer och fick tillbringa 80-årsdagen på sjukhus. 

Nu riktar dottern Malin Berghagen kritik mot maten som serverades under sjukhusvistelsen – och kräver förändring. 

"Sverige har bästa sjukvården ever och personal med hjärtan av guld. Men maten!!! Jag är så arg så jag inte vet vad jag heter", skriver Malin Berghagen i ett Instagraminlägg. 

Lill-Babs fyllde 80 år den 9 mars – men firandet fick skjutas upp efter att Lill-Babs förts till sjukhus med hjärtflimmer. 

Lill-Babs fick besök på sjukhuset i Stockholm av sina barn Monica Svensson, Kristin Kaspersen och Malin Berghagen, samt barnbarn och vänner. 

Malin Berghagen har berömt vården som Lill-Babs fick – men maten som mamman serverades på sjukhuset har gjort henne mycket upprörd. 

"Under vår tid på sjukhuset förra veckan fick vi systrar erfara FANTASTISK personal som var väldigt mån om vår mamma. Men maten var nog det absolut värsta vi har sett", skriver Malin Berghagen i ett inlägg på sin blogg, och fortsätter:

"Ursäkta mitt språk men vem FAAAN lagar denna mat till sjuka människor??? Är det det här våra skattepengar går till?". 

Malin Berghagen lägger upp bilder på några av måltiderna som hon tycker är undermåliga – "mikrade Wallenbergare med potatismos som gav upp hoppet för länge sedan", ärtor och lingonsylt. Efterrätter som inlagda persikor, rispudding och vaniljglass. 

"Mikrade Wallenbergare med potatismos som gav upp hoppet för länge sedan" skriver Malin Berghagen i sin blogg.

Köpte med sig egen mat

"Vi lever i ett Sverige där vi är så galet medvetna om vad som vår kropp behöver för att hålla sig frisk och stark. Våra livsmedels affärer visar sin medvetenhet med gluten och laktosfria alternativ. Hyllor med grönsaker och frukter och på våra sjukhus äter dom vi älskar mat med absolut ingen näring", skriver Malin Berghagen i bloggen. 

I stället bestämde sig Malin Berghagen och hennes systrar att köpa egen mat till Lill-Babs. 

"Jag, Monica och Kristin blev ett stenhårt team där vi turades om att köpa med oss mat. De vänner som kom på besök tog med sig soppor och fröknäcke. Våra barn köpte färsk frukt och la upp på en bricka så mormor och personalen kunde plocka av det. Vi kom med pressade juicer varje dag", skriver Malin Berghagen.

Malin Berghagen och hennes systrar bestämde sig för att köpa egen mat till Lill-Babs.
Foto: Malin Berghagen

Expressen har varit i kontakt med Malin Berghagen, som är noga med att poängtera att hon tyckte att hennes mamma fick bra vård på sjukhuset. 

"Personalen har varit fantastisk", skriver hon i ett sms.

LÄS MER: Lill-Babs 80 år – nu hälsar hon från sjuksängen 

Och Lill-Babs verkar vara på bättringsvägen. I ett Instagraminlägg skriver Malin Berghagen:

"Mammas hjärta tickar på fint nu". 

Uppmanar att kräva bra mat 

Expressen har tidigare rapporterat om uppropet "Sjukmat", en hashtag genom vilken människor delar med sig av sina erfarenheter av sjukhusmaten i Sverige. 

Nu har även Malin Berghagen engagerat sig i frågan. 

"Detta måste få ett stopp!! Vakna!! Protestera!", skriver hon i bloggen, och fortsätter:

"På vilken restaurang som helst hade vi skickat tillbaka maten. Det är upp till var och en av er och säga ifrån när ni är på sjukhuset. Kräv bra hälsosam mat för dig eller din anhörig. För det är du som har betalt för den det är du som vill bli frisk". 

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, säger att man från landstingets sida arbetar på att förbättra sjukhusmaten i Stockholms län. 

– Goda måltider är en viktig del av vården på sjukhus – och det handlar om mer än bara maten, också om miljön och serveringen, att kunna få välja vad man ska äta – och när man ska äta. Det är viktigt att kunna få känna matlust och matglädje särskilt när man behöver näring extra mycket. Sjukhusen har vårt uppdrag att servera smaklig och näringsrik mat, och ska få förutsättningar att lösa det på bästa sätt för sina patienter, säger hon, och fortsätter:

– Från landstingets sida kan det till exempel handla om att investera i nya moderna sjukhuskök, som vi gjort på Södersjukhuset och Nya Karolinska i Solna. Mycket förbättringsarbete pågår alltså. Längst har man kommit på SöS med sitt nya kök, hög kompetens och ett uppmärksammat samarbete med en namnkunnig kock för att skapa bättre måltidsupplevelser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.