Berghagen tvingas flytta från Sverige

Nu tvingas Malin Berghagen att flytta från Sverige.
Foto: Kamilla Kraczkowski
Det är Skatteverkets krav som ställer till det: "Det är väl nackdelen med att vara känd. Då har de koll på en", säger Berghagen.
Foto: Kamilla Kraczkowski

Malin Berghagen har lämnat Sverige.

Hon är inte längre skriven i sitt hemland, efter att Skatteverket sagt ifrån.

– Det är väl nackdelen med att vara känd. Då har de koll på en, säger Berghagen.

Malin Berghagen, 49, lämnade Sverige för Mallorca 2014.

Nu har yoga- och tv-profilen landat i sitt nya liv. Om ett par veckor ska hennes bok om ön vara inlämnad till förlaget. Och sedan i somras är Berghagen inte längre skriven i Sverige – hon har utvandrat till den spanska ön.

För få nätter i Sverige

Hon berättar att Skatteverket anser att hon bor för få nätter i Sverige för att tillåtas vara skriven där.

– Jag trivs jättebra. Jag är inte skriven i Sverige längre. Det känns jättebra. Jag skrev inte bort mig. Det var Skatteverket som hörde av sig och sa: "Du sover inte i Sverige tillräckligt mycket". Då blev jag utskriven. Det är väl nackdelen med att vara känd. Då har de koll på en, säger Malin Berghagen och fortsätter:

– Här nere på Mallorca tycker de att det är jättekonstigt. Tyskarna får verkligen kämpa för att bli utskrivna från skattesystemet eftersom de ju fortfarande vill ha deras pengar. Men det vill inte svenskarna.

Känns det inte konstigt?

– Nej, det är bara papper. Min adress är i mina barns hjärtan, förhoppningsvis, och min familjs.

Har du lämnat Sverige för gott?

– Gud, nej. Livet är långt. Jag har ju tänkt leva till jag är 102. Man vet ju inte vad som händer. Jag kanske flyttar hem till slut. Jag är verkligen inte en person som anser att man ska göra en flytt och låta den vara för evigt, säger Berghagen och fortsätter:

– Man ska hitta en bas. Mina barn tycker om att resa. Just nu känns det som att Mallorca blir en bra bas för oss, för mig och Isak i alla fall. Sedan kan jag lätt ta mig hem till barnen i Sverige och nu är min dotter i Frankrike. De är ute och reser. Det är bra att hålla sig här.

Saknar du inte familjen?

– Jo, absolut. Det är det här man måste vänja sig vid. Det är ju en del av livet. Jag tycker inte om att bo i Sverige för jag tycker att det är för kallt. Jag tycker inte om det känslomässiga klimatet, människor emellan, och kylan.

En flytt hemåt kan komma i framtiden.

Malin Berghagen kommer att se över sin situation på Mallorca, när barnbarn kommer in i bilden.

– Om några år kommer mina barn vilja ha barn. Då måste jag se över min situation. Just nu kan jag känna att jag och Isak passar på att bo på Mallorca för att vi har den friheten. Men sedan när det blir barnbarn in i bilden så måste man ju tänka om och flytta närmare dem.

Vad har du för drömmar nu?

– Jag hyr ju i andra hand nu på Mallorca. Och nu så håller vi på och letar efter någonting mera beständigt, där jag kan känna att vi har ett hem som tillhör mig, säger Malin Berghagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.