Nu tvingas Malin Berghagen att flytta från Sverige. Foto: Kamilla KraczkowskiNu tvingas Malin Berghagen att flytta från Sverige. Foto: Kamilla Kraczkowski

Nu tvingas Malin Berghagen att flytta från Sverige.

 Foto: Kamilla Kraczkowski
Det är Skatteverkets krav som ställer till det: "Det är väl nackdelen med att vara känd. Då har de koll på en", säger Berghagen. Foto: Kamilla KraczkowskiDet är Skatteverkets krav som ställer till det: "Det är väl nackdelen med att vara känd. Då har de koll på en", säger Berghagen. Foto: Kamilla Kraczkowski

Det är Skatteverkets krav som ställer till det: "Det är väl nackdelen med att vara känd. Då har de koll på en", säger Berghagen.

 Foto: Kamilla Kraczkowski

Berghagen tvingas flytta från Sverige

Publicerad

Malin Berghagen har lämnat Sverige.

Hon är inte längre skriven i sitt hemland, efter att Skatteverket sagt ifrån.

– Det är väl nackdelen med att vara känd. Då har de koll på en, säger Berghagen.

Malin Berghagen, 49, lämnade Sverige för Mallorca 2014.

Nu har yoga- och tv-profilen landat i sitt nya liv. Om ett par veckor ska hennes bok om ön vara inlämnad till förlaget. Och sedan i somras är Berghagen inte längre skriven i Sverige – hon har utvandrat till den spanska ön.

För få nätter i Sverige

Hon berättar att Skatteverket anser att hon bor för få nätter i Sverige för att tillåtas vara skriven där.

– Jag trivs jättebra. Jag är inte skriven i Sverige längre. Det känns jättebra. Jag skrev inte bort mig. Det var Skatteverket som hörde av sig och sa: "Du sover inte i Sverige tillräckligt mycket". Då blev jag utskriven. Det är väl nackdelen med att vara känd. Då har de koll på en, säger Malin Berghagen och fortsätter:

– Här nere på Mallorca tycker de att det är jättekonstigt. Tyskarna får verkligen kämpa för att bli utskrivna från skattesystemet eftersom de ju fortfarande vill ha deras pengar. Men det vill inte svenskarna.

Känns det inte konstigt?

– Nej, det är bara papper. Min adress är i mina barns hjärtan, förhoppningsvis, och min familjs.

Har du lämnat Sverige för gott?

– Gud, nej. Livet är långt. Jag har ju tänkt leva till jag är 102. Man vet ju inte vad som händer. Jag kanske flyttar hem till slut. Jag är verkligen inte en person som anser att man ska göra en flytt och låta den vara för evigt, säger Berghagen och fortsätter:

– Man ska hitta en bas. Mina barn tycker om att resa. Just nu känns det som att Mallorca blir en bra bas för oss, för mig och Isak i alla fall. Sedan kan jag lätt ta mig hem till barnen i Sverige och nu är min dotter i Frankrike. De är ute och reser. Det är bra att hålla sig här.

Saknar du inte familjen?

– Jo, absolut. Det är det här man måste vänja sig vid. Det är ju en del av livet. Jag tycker inte om att bo i Sverige för jag tycker att det är för kallt. Jag tycker inte om det känslomässiga klimatet, människor emellan, och kylan.

En flytt hemåt kan komma i framtiden.

Malin Berghagen kommer att se över sin situation på Mallorca, när barnbarn kommer in i bilden.

– Om några år kommer mina barn vilja ha barn. Då måste jag se över min situation. Just nu kan jag känna att jag och Isak passar på att bo på Mallorca för att vi har den friheten. Men sedan när det blir barnbarn in i bilden så måste man ju tänka om och flytta närmare dem.

Vad har du för drömmar nu?

– Jag hyr ju i andra hand nu på Mallorca. Och nu så håller vi på och letar efter någonting mera beständigt, där jag kan känna att vi har ett hem som tillhör mig, säger Malin Berghagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag